בנק ישראל העלה את הריבית אתמול בפעם התשיעית בשנה האחרונה, צעד שמייקר עוד יותר את ההלוואות ובראשן המשכנתאות. זוגות רבים מתקשים לעמוד בנטל, וחוששים מההעלאות הצפויות הנוספות - שעלולות להביא למצב שבו לא יוכלו כבר לעמוד בהחזר החודשי.
הריבית שוב עלתה: בדקו כמה תשלמו על המשכנתא
כך למשל, לירן וערן ביטון שקנו בשנת 2018 את דירת חלומותיהם בחריש במיליון שקל: מיני פנטהאוז עם חמישה חדרים, שהספיקה להם ולשלושת ילדיהם הקטנים. תחילה שילמו מדי חודש 3,800 שקל, הם מספרים שכבר אז לא היו מצליחים לסגור את החודש בפלוס. לאחר שנה וחצי עלה התשלום החודשי ל-4,600 שקל ונכון לעליית הריבית הקודמת הם כבר נאלצו לשלם 5,400 שקל מדי חודש. זאת מבלי לכלול את עליית הריבית שהוכרזה אתמול ותתבטא רק החל מהחודש הבא.
"היום אנחנו אפילו לא מצליחים להתחיל את החודש, לא רק לסיים אותו", סיפרו בני הזוג ביטון, "אנחנו לוקחים הלוואות על הלוואות כדי שהמשכנתא לא תחזור. לבסוף הגענו למצב שאנחנו נאלצים למכור את הדירה ונעבור לבית קטן יותר".
גם במשפחתה של ד' בת ה-36 מראשון לציון, שלה בעל ושני ילדים, החזר המשכנתא עלה ביותר מאלף שקל בחודש. בשנת 2019 עברו הזוג עם שני ילדיהם לדירה בת 4 חדרים שרכשו במיליון שקלים ובתחילה ההחזר החודשי שלהם עמד על 4,300 שקל. בתקופת הקורונה הם נאלצו להקפיא את תשלומי המשכנתא מאחר ובעלה הוצא לחל"ת בתקופת הסגר. עם עליית הריבית התשלום החודשי שלהם עלה ל-5,400 שקל - וזאת עוד לפני עליית הריבית החדשה מהשבוע. "זו תקופה לא קלה", שיתפה, "אנחנו עושים חישוב מעמיק יותר לגבי כמות ההוצאות החודשיות שלנו. מה ניתן למזער, מה ניתן לדחות".
"זה מעורר חרדה, מה יהיה בעתיד?"
ירדן וטל כרמי מראש העין שנמצאים במצב דומה תיארו את התחושות הקשות: "זה מעורר חרדה, על מה יהיה בעתיד, האם אוכל לתת לילדים שלי כל מה שהם צריכים. מעציב אותי שהשיקול שלי להרחיב את המשפחה במשתנה בהתאם למצב הכלכלי במדינה". ירדן ובעלה בני 32, הם רכשו לפני 4 שנים דירת חמישה חדרים בראש העין במיליון שקל. זו הייתה הדירה הראשונה שרכשו ממיטב חסכונותיהם וידעו כי יעבדו קשה כדי להחזיר את ההחזר החודשי של המשכנתא בגובה 3,980 שקל. עם עליית הריבית נוספו להם עוד 700 שקל לתשלום החודשי - וכעת הם נאלצים לחשב מסלול מחדש.
גם הזוג לוי חשבו שתכננו את הכול בדיוק כמו שצריך כשרכשו דירת 5 חדרים בכפר יונה. כשהם חתמו על המשכנתא בסך מיליון ו-150 אלף שקל היה להם ילד אחד, מאז נולדו עוד שניים - והם לא לקחו בחשבון הוצאה נוספת של אלף שקל. בזמן לקיחת המשכנתא ההחזר החודשי עמד על 4,600 שקל ומאז הוא עלה ל-5,650 שקל, זאת מבלי עליית הריבית האחרונה.
"חשבנו שבשלב זה כבר נוכל לעבור לגור בבית פרטי או דירת גן כדי לאפשר לילדים מרחב", ציינו בני הזוג, "כמובן שעם הריביות הנוכחיות אנחנו לא נעשה שום צעד, מה גם שהמחירים עלו בצורה משמעותית בעוד שהדירה שלנו לא עלתה באותו אופן. חוץ מהעלייה בריבית שמרגישים ישירות במשכנתא, חלה עליה כללית של הוצאות משק הבית וביניהם התייקרות של מעל אלף שקל לדוגמה בעלות גני הילדים".
"עד שהתחלנו לחסוך אנחנו נאלצים להפסיק"
משפחה נוספת המתגוררת ביישוב ברקן מספרת על מצב דומה. הם לקחו משכנתא עם הוריו של הבעל בבית פרטי, שחילקו כך שההורים גרים בדירה למעלה והם עם ילדיהם בדירה למטה. בכך חשבו שגם הוצאות המשכנתא יתחלקו והם יוכלו לעמוד בתשלום החודשי. המשכנתא המקורית שלקחו עמדה על מיליון ו-400 אלף שקל עם החזר חודשי בגובה 6,000 שקל.
בעקבות עליית הריבית נוספו להם עוד 1,300 שקל לתשלום מדי חודש. "זו הוצאה לא מתוכננת בכלל, אנחנו בשלב זה עוד עומדים בזה, אבל הפסקנו תוכניות חיסכון וחושבים פעמיים לפני כל הוצאות על מותרות", תיארו בני המשפחה, "לא ברור לי מדוע מפילים את הריביות על מי שכבר קנה דירה במקום על מי שלוקח משכנתא חדשה, עד שהתחלנו לחסוך אנחנו נאלצים להפסיק ולחיות רק את העכשיו בלי מחשבות על העתיד".
"מכניס ללחץ אדיר, משנים את כלכלת הבית"
ינון ונועם אנגלסמן מהיישוב פדואל שבשומרון קנו בשנת 2016 דירת חמישה חדרים: "שילמנו שכירות ומשכנתא במקביל עד שנכנסנו לגור בה באוגוסט 2019, כשנה וחצי לאחר מכן ההחזר החודשי עמד על 5,800 שקל, כיום אנחנו משלמים כ-7,100 שקל - עלייה של 1,300 שקל".
"אנחנו זוג מאושר פלוס שני ילדים מצחיקים בטירוף, אבל העלייה הדרסטית בריבית מכניסה אותנו ללחץ אדיר", סיפרו, "ידענו שהריבית לא תישאר לנצח על 0.25%, אבל קצב העלייה הפתיע מאוד. כעת אנחנו נאלצים לבדוק אפשרות לשינוי מסלולי המשכנתא, מנסים לפרוס את המשכנתא ל-30 שנים כדי להקל על ההחזר החודשי - ומנסים להגדיל הכנסות כמה שאפשר. ההשפעה היא רוחבית - ואנחנו משנים את כלכלת הבית בהתאם".
"נכנסנו למינוס, מצמצמים הוצאות"
משפחת סבג מהרצליה התחילה לקחת את המשכנתא לפני שנתיים בהדרגה לדירה שהייתה בבנייה. כשנכנסו לדירה ב-2021, הם סיימו לקחת את מלוא המשכנתא בגובה מיליון ו-300 אלף שקל. בתוך חצי שנה חוו עלייה בהחזר החודשי בגובה של אלף שקל.
"אנחנו קנינו במסגרת מחיר למשתכן דירה בהרצליה 3 חדרים", סיפרו בני המשפחה, העלייה במשכנתא יחד עם הוצאות לא צפויות הכניסה אותנו למינוס ולקחנו הלוואה נוספת. כעת אנחנו עובדים יותר בעבודה נוספת להשלמת הכנסה". הם סיפרו שנאלצו לחשב את כל ההוצאות מחדש: "התחלנו לעשות חישוב מחדש של כלל ההוצאות שלנו - וצמצום משמעותי של הוצאות על בילוי ובחירת בילויים חינמיים במקום אטרקציות בתשלום. השנה טיילנו עם המשפחה ברומניה לרגל בר מצווה של הילד הגדול ועדכנו שבשנים הבאות כנראה שלא נוכל שוב לטייל בחו"ל, או להוציא הוצאות גדולות אחרות".
בהתאחדות יועצי המשכנתאות התייחסו למצב הקשה המתואר בכתבה: "העלייה המשמעותית בהחזר החודשי שהתרחשה בחודשים האחרונים, קירבה את יחס ההחזר של משקי בית רבים ל-40% מההכנסה החודשית שלהם, רף שנחשב מסוכן ומבטא קושי אמיתי של משקי הבית לעמוד בתשלומים לאורך זמן. אם מצרפים לנתון הקשה הזה את העובדה שחלק ממשקי הבית נאלצים לקחת הלוואות חוץ בנקאיות או קמעונאיות כדי לרכוש דירה או כדי לשלם את מדדי תשומות הבניה, מתגלה תמונה קשה בהרבה. הזינוק החד בהחזר החודשי של משקי בית רבים חייב לעמוד בראש סדר העדיפויות של בנק ישראל, אחרת נדרדר למצב בלתי אפשרי".