לא רק בישראל: כבר שנים ששוק השכירות בניו יורק הוא מהיקרים והרותחים בעולם. אבל בחודשים האחרונים גם התפוח הגדול שובר שיאי מחירים. כפי שפרסמנו אמש (שני) ב"המהדורה המרכזית" - מחירי השכירות עולים ברחבי ניו יורק. בפעם הראשונה בהיסטוריה - מחיר השכירות הממוצע במנהטן מגיע לסכום של 5,000 דולר. זה קרה לאחר שרשות השיכון של העיר הצביעה בעד העלאות שמשפיעות על קרוב למיליון דירות שמחירן בפיקוח.
לשני ובעלה רוצים להעלות את שכר הדירה ב-1,600 דולר, העלאה של יותר מ-20%. הם גרים בדירת שלושה חדרים במנהטן אליה עברו בספטמבר בשנה שעברה, ושילמו מחיר מעט גבוה יותר כדי למנוע העלאת מחיר בעתיד. "עברנו לפני שנה, ואנחנו משלמים 7,600 דולר לחודש והעלו לנו את שכר הדירה ל-9,200 דולר", היא סיפרה. "בעלי פתח את זה וכתב לי וואטסאפ: 'טוב, עוברים דירה'".
השניים עברו לפה, לניו יורק, משוק הדירות הלא פשוט של תל אביב. הם ידעו שישלמו הרבה יותר, אבל גם ירוויחו בהתאם. ובכל זאת, שוק הדיור של ניו יורק הצליח להכניע אותם. "בעלי ואני עובדי היי-טק", שיתפה שני. "שנינו מרוויחים יחסית יפה, אבל עדיין אנחנו בקושי סוגרים את החודש. נשאר לנו חודש וחצי ואנחנו לא נישאר. אנחנו חייבים לעשות את ההחלטה הזאת, להיות חכמים יותר כלכלית".
ברחבי ארה"ב מחירי השכירות עלו בשנה האחרונה ב-14%. במדינת ניו יורק הם זינקו ב-18%, ובעיר ניו יורק הם זינקו ב-20%. אליעד בנארי, שעובד כבר כמה שנים כמתווך של כמה בניינים בניו יורק, סיפר על טירוף המחירים: "אנחנו מסתכלים על שיא הקורונה, כשהייתה זמינות של בין 30% ל-40%, היום הזמינות עומדת על 2% בכל העיר - זה כמעט בלתי אפשרי למצוא דירה פנויה. יש אווירה של פחד, פחד מאוד גדול, אנשים שואלים - 'לאן אני הולך מפה?'"
אחת מהסיבות לעלייה עכשיו היא פיצוי על ההפסדים הגדולים שספגו בעלי הדירות בקורונה, כשניו יורק היא אחת הערים שנפגעו באופן הכי קשה. אנשים עזבו את העיר, הצעירים חזרו להורים ולבעלי הדירות לא הייתה ברירה אלא לחתוך את המחיר בעשרות אחוזים. "בניינים שלמים היו ב-50% זמינות בצורה מאוד מהירה", הוסיף אליעד. "הבעלים בעצם ספגו גם את התשלום למתווכים, ועוד נתנו חודשיים או שלושה חינם".
אחד הבניינים שאיתם עובד אליעד הוא הצ'לסמור בצ'לסי בבעלות של משפחה ישראלית שמנהל הבן נתנאל, שהציג את הבניין: "הבניין הזה קיים 83 שנה והוא תחת בעלות המשפחה שלי מ-1956. יש בו 112 דירות". עוד הוא הוסיף על מחירי הדירות שזינקו: "לא ראיתי דבר כזה בכל שנותיי בתחום, ואני הדור השלישי למשפחה שעוסקת בנדל"ן בניו יורק".
גם נתנאל, כמו בעלי דירות אחרים, היה צריך להוריד עשרות אחוזים במחיר בתקופת הקורונה. אבל עכשיו, כשהמחירים מזנקים - החשמל, השכר של העובדים והביטוח מתייקרים, כשהאינפלציה בארצות הברית בשיא של למעלה מארבעים שנה - לא הייתה לו ברירה גם להעלות את המחיר, גם הבנקים לוחצים עליו והעלאת הריבית תורמת לעוד זינוק בעלויות. "יש נסיקה חסרת תקדים בביקוש", טען נתנאל. "אז החזרנו את מחירי השכירות לסכומים שהיו לפני הקורונה".
בגלל שכולם חזרו לעיר די בבת אחת ועם הריבית העולה קשה יותר לקנות דירה, אז הקרב על כל דירה פנויה להשכרה הוא כל כך חמור, ששוכרים מיוזמתם מציעים מחיר גבוה יותר על דירות רק כדי שיוכלו לסגור חוזה. חותמים מבלי לראות את הנכס ונתקלים לא פעם במחזה של תור ענק שמשתרך רק עבור הזכות לראות דירה להשכרה.
כ-2 מיליון ניו-יורקרים גרים בשכר דירה מפוקח שיכול לעלות באחוזים בודדים בלבד. העירייה מתנה חלק מהפרויקטים לשכירות בהקצאה של יחידות לדיור בר השגה וכל בעל דירה חייב להתריע בפני דיירים ותיקים כמה חודשים לפני העלאה גבוהה של המחיר.
התנאים לשכירת דירה בניו יורק
וזה עוד עניין עם הדירות בעיר: כדי לשכור דירה, צריך לעמוד בשורת תנאים מחמירים - דירוג אשראי מספק, או להוכיח שההכנסה השנתית מגיעה ל-40 פעמים משכר הדירה החודשי. כך לדוגמה, זוג או יחיד שירצו לשכור דירה שעולה 4,000 שקל בחודש - יצטרכו להוכיח שהם מרוויחים 160 אלף דולר בשנה. ובשקלים - כדי לשכור דירה שעולה 14 אלף שקל בחודש, משק בית צריך להכניס 46 אלף שקל בחודש.
המחירים בניו יורק תמיד היו מהגבוהים בעולם, ולמרות שממוצע ההשתכרות גבוה בהתאם - עדיין, מחירי הנדל"ן שברו שיאים. הקורונה שפגעה בה קשות יצרה עיוותים רבים בשוק, עכשיו מגיע שלב הפיצוי. העיר שבה רוצים לגור רבים כל כך, ויש ללא מעט מהם כסף כדי לממן דירה כמעט בכל מחיר, תמשיך לסבול מעליות המחירים.