לכל מילה יש משמעות - גם ברשת: אלפי אנשים שיתפו את הסטטוס בו מתארת אישה איך אריאל רוניס, מנהל לשכת האוכלוסין בתל אביב, התייחס אליה לטענתה בצורה גזענית. בסוף השבוע נודע כי הוא שם קץ לחייו, לטענתו בעקבות הביקורת שספג לאחר מה שהיא כתבה עליו.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"פעם הבאה אחשוב טוב מאוד אם לשתף פוסט כזה או אחר שכתוב בו שם של בן אדם", אמר אלי ששיתף את הפוסט של אותה אישה. "זה היה נראה לי סיפור מזעזע של גזענות, אבל ברגע שלבן אדם אין זכות תגובה זו העמדה ציבורית לדין, ואין מה לעשות נגד זה".
כמו אלי, היו עוד אלפים ששיתפו את הפוסט. "אתמול שיתפתי פוסט בפייסבוק - שגרם כנראה לאדם להתאבד", כתבה אחרת. "לא אני כתבתי אותו - אבל אני מצטערת, מכל הלב. אני כבר לא אשתף יותר". דנה, שגם היא שיתפה את הפוסט אמרה כי מעולם לא חשבה שזה מה שיקרה: "מיד הורדתי את השיתוף, זה זעזע אותי".
האישה שכתבה את הפוסט שהסתיים בטרגדיה התנצלה אמנם ואמרה כי בדיעבד הייתה שותקת לו הייתה יכולה - אבל רבים תמכו בה על פרסום הפוסט, גם הערב. "להתאבדות של הבחור אין שום קשר לפוסט שלך, אנשים מתאבדים מכל מיני סיבות", כתב לה אחד הגולשים.
"אינך יכולה ואינך צריכה ויהיה זה עוול אם תאשימי את עצמך בבחירה שעשה", הוסיפה אחרת. "בהקשר לעניין הפוסט, התקשורת החברתית, אולי זה ישמש תמרור אזהרה לכולם. צר לי שזה קרה מכל הסיבות כולן. מאחלת לך רק טוב ושלווה ושתמשיכי להפיץ אור ושמחה".
"אספסוף אינטרנטי חורץ גורלות"
עו"ד גיא אופיר, מתמחה בדיני אינטרנט אמר כי לשיימינג יש יתרונות שכן הוא מאפשר לציבור לפרסם את מחאתו בנושאים שונים שלא יכול היה לעשות כן בעבר. עם זאת, המצב בו אדם הוא גם המאשים, גם השופט וגם התליין, יוצר שרירותיות רבה. "זה מביא למצבים בהם מתעורר לנו אספסוף אינטרנטי שחורץ גורלות במאית השנייה, ללא זהירות מתבקשת ולא פעם תוך רמיסת זכויות של אנשים שלא באמת חטאו", ציין אופיר.
"לצערנו נתקלנו כבר לא פעם במקרים שבהם אנשים הואשמו בעבירות מין למשל, באלימות כלפי קטינים בגזענות, ובהאשמות חריפות רבות שהניבו שיימינג שהפך לכדור שלג והרס את שמם ואת חייהם", הוא הוסיף.
"על המפרסם החובה המשפטית להוכיח שהפרסום שהוא עשה היה בו אמת והיה בו עניין לציבור", הסביר אופיר את ההיבט המשפטי. "אם הוא ייכשל בהוכחת אחד מן השניים הוא עלול לשאת באחריות פלילית ואזרחית לפרסום, עם כל המשמעויות הקשות שבדבר".
"לכן ראוי להיזהר בפרסום שיימינג ואני ממליץ ללקוחותיי בטרם ביצוע פרסום שיימינג להתריע בפני האדם נשוא הפרסום על הכוונה לבצע את הפרסום ותוכן הפרסום ולקבל את תגובתו", הוא תיאר. "מצב שכזה יאפשר למפרסם לבחון שנית אם יש אמת ועניין בפרסום שלו, ולאפשר לנפגע הפוטנציאלי להגן על זכויותיו, היה ואין אמת בדברים".
"מקווה שהמשפחה תמצה את הדין גם עם פייסבוק"
"בישראל יש רשתות חברתיות אחרות, בהן ניתן ליצור קשר עם הנהלת הרשת ולבקש הסרה היכן שיש הצדקה", הוא אמר. "פייסבוק סיגלה לעצמה התנהלות כוחנית ושערורייתית המונעת מכל אחד את האפשרות ליצור איתה קשר. אין לה פקס, אין לה טלפון ואין שום דרך ליצור קשר עם מענה אנושי. זה עלול לסכן חייהם של אנשים נוספים, שימצאו עצמם במצב של אריאל. אני מקווה שמשפחתו תמצא לנכון למצות את הדין גם עם פייסבוק".
אלון בר דוד, מייסד עמותת "הכפתור האדום", הנלחמת באלימות ברשת, סקרן לדעת כמה מבין תומכיו של הפוסט נגד רוניס הבינו את המשמעות של משפט השדה שנערך לו. "האם מוטלת עלינו האחריות לבדוק או לחקור את הפרטים של אותו מקרה או שמא לייק - הבעת תמיכה או הזדהות - היא עניין של מה בכך", הוא תהה.
לדבריו, כנראה במקרה של אריאל ורבים נוספים שהחליטו לשים קץ לחייהם בשנתיים האחרונות, מדובר היה בחציית קווים אדומים. "היום הוא יום כיפור נוסף, יום כיפור של הרשת", אמר בר דוד. "זה יום שבו עלינו, ציבור הגולשים, כוח ההמונים, לעשות חשבון נפש. ביום זה אקרא לשים קץ ליד הקלה על המקלדת ולהיות עירניים למתרחש סביבכם".