בתום טיסה של חודשיים החללית "בראשית" של SpaceIL והתעשייה האווירית ניסתה לנחות אמש (חמישי) על פני הירח, אך במרחק קילומטרים ספורים מהיעד, אבד הקשר עם החללית והמנוע הראשי הפסיק לעבוד. החללית אמנם הגיעה לירח - אך לא נחתה כמתוכנן. "הגענו לירח אבל אנחנו רוצים לנחות יותר טוב", אמר ראש הממשלה נתניהו שעקב אחר ההתפתחויות בחדר הבקרה ביהוד. "עצם הניסיון זה הישג כביר - בעוד 3 שנים חללית ישראלית תנחת על הירח".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בתעשייה האווירית הגיבו לכישלון בשלב הנחיתה, אבל עדיין שמרו על אופטימיות: "מעריכים שנמצא איפה היו הבעיות ונדע לתקן. נקווה להצלחה בסיבוב הבא". נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין צפה בנחיתה הדרמטית ממשכנו בירושלים. "יש לפעמים אכזבות, אך הן בטלות לאור ההישגים שאנחנו הגענו אליהם גם בלילה הזה", אמר הנשיא. "לכן אני כל כך מאושר כנשיא המדינה להיות כאן עם כל כך הרבה ילדים שבאו עם הורים, שגם הם יודעים שכשאנחנו היינו ילדים כמוכם אם היו אומרים לנו שנבצע".
המפעילים בחדר הבקרה החסירו פעימה כשהתקשורת עם החללית אבדה והמנוע הראשי של החללית הפסיק לעבוד. החללית עוד הספיקה לשלוח תמונת "סלפי" עם הירח בטרם אבד הקשר. "בראשית" אמנם הצליחה להקיף את הירח בתמרון האחרון, אך כשלה בקילומטרים האחרונים במהלך הנחיתה.
כשראש הממשלה הגיע עם רעייתו שרה לחדר הבקרה של מפעל חלל של התעשייה האווירית האווירה עוד הייתה אופטימית. נתניהו אמר כי מדובר בהיסטוריה. "זו עדות להישגים הכבירים שהשגנו ולהישגים הכבירים שעוד לפנינו", אמר נתניהו וציין גם את מוריס קהאן שמימן את הפרויקט ההיסטורי. "זה סימן לכל האנשים הצעירים ששותפים למהלך הזה ולילדי וילדות ישראל: אפשר להשיג דברים ללא גבול אם רק תרצו בזה. הרצל אמר 'אם תרצו אין זו אגדה' - אתם רציתם והפכתם לאגדה. ואמר גם מישהו אחר, אנחנו על המפה. אנחנו היום יכולים להגיד שאנחנו על המפה של הירח וזה הישג פנטנסטי".
אחרי שלל תמרונים גורליים, צלחה החללית מסע של כ-400 אלף קילומטרים - המסע מפרך שאחריו עקבה מדינה שלמה במשך חודשיים, אבל כשלה בקילומטרים האחרונים. מומחים מסבירים כי שלב הנחיתה אינו בשליטת המפעילים וישנם גורמים רבים שיכולים להשפיע על הצלחתה. ישראל אמנם לא הצטרפה לשלוש המעצמות - ארה"ב, סין ורוסיה שנחתו בהצלחה, אך היא כבר חלק ממועדון יוקרתי שהצליחו בהקפה של הירח.
ביום רביעי ביצעה "בראשית" בהצלחה את התמרון האחרון שלה. מדובר על תמרון מורכב להנמכת גובה החללית קרוב יותר לפני הירח והכנה לקראת הנחיתה. התמרון החזיר את החללית למסלול אליפטי, כשהנקודה הכי קרובה לפני ירח תהיה כ-15-17 קילומטרים בלבד, ואילו הנקודה הרחוקה מפני הירח תישאר 200 קילומטרים.
התמרון בוצע בצד הרחוק של הירח, כשלצוות אין יכולת לתקשר בזמן אמת עם החללית. במסגרת התמרון הופעלו המנועים במשך כ-32 שניות וכמות הדלק שנוצלה במהלכו עמדה על כחמישה ק"ג.