עד היום רק ארצות הברית וברית המועצות הצליחו לגמוא את 380 אלף הקילומטרים שבין כדור הארץ לירח. וישראל? מתברר שאנחנו קרובים למעמד הזה הרבה יותר ממה שאתם חושבים. צוות "ספייס איי אל" (Space IL) היא עמותה שהוקמה כדי להיענות לאתגר שהציבה ענקית האינטרנט גוגל: החברה הראשונה שתנחית חללית על הירח - ותזכה ב-20 מיליון דולר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
חבריי "ספייס איי אל" נרשמו ברגע האחרון לתחרות, והתחילו בעבודה כמעט שנתיים אחרי כמה מהמתמודדות האחרות בפרויקט. היום, הם נמצאים במקום הרביעי בתחרות וגורמים בסוכנות החלל האמריקנית (נאס"א) רומזים שלעמותה הקטנה מישראל יש את הסיכויים הגבוהים ביותר לזכות בפרויקט.
יריב כפיר ויונתן, שלושה חברים שהחליטו ביחד לעמוד לאתגר ולשלוח חללית לירח, ישבו בבר וציירו על מפית את מה שאף אחד בישראל לא העז לעשות לפניהם. השלושה החליטו להיתלות באילנות גבוהים וניסו להרכיב צוות מנצח של מדענים. הם פנו לתעשייה האווירית, למכון ויצמן, ליושב-ראש סוכנות החלל וגם לאוניברסיטת תל אביב - שנדהמו מהפרויקט השאפתני והציעו עזרה בדרך לכיבוש הירח.
"זוהי למעשה הציונות של המאה ה-21"
השמועה על שלושת החברים השאפתנים עשתה לה כנפיים בתעשיות הביטחוניות, אבל ל"ספייס איי אל" היה חסר כסף, והרבה ממנו. מוריס קאהן, אחד מהממנים בפרויקט מספר: "שמעתי על השלושה האלה והוקסמתי. אמרתי להם צריכים כסף? ונתתי להם 100,000 דולר, להתחלה. לכו על זה. אח"כ הם באו וביקשו עוד 400,000, והם התחילו עם הפרויקט והתרשמתי מאוד.לא חשוב לי אם הם יזכו. זה 20 מיליון, מעדיף שכן. תוך מעורבות. בפרויקט הבנתי שיראל היא מעיין שופע לטכנולוגיית חלל.
שנה אחרי שיצאו לדרך הם חושפים בפני הנשיא פרס וכל המדינה את דגם החללית, ומבינים את גודל האחריות. העמותה הקטנה שהתחילה משלושה חברים, כבר כוללת היום יותר מ-200 אנשי צוות ומתנדבים בכל תחום אפשרי ומכל רחבי הארץ. למשל, מבין צוות שכולל מהנדסים ומדעני חלל מנוסים, מי שהופקד על המשימה למצוא את אתר הנחיתה על הירח, הוא ילד בן 14. עמית וחבריו הם שצריכים למצוא על הירח עמדת נחיתה אפשרית לחללית הציונית הראשונה.
הצוות נראה בדרך הנכונה לקראת הצלחה בפרויקט. נקווה שהתכנית תתנהל כסדרה, וב-2015 הלבנה תהיה צבועה כחול לבן.