משפטה של מטא ממשיך ויוצר עוד ועוד כותרות. המשפט שמתנהל בימים אלה בוושינגטון מול נציבות הסחר הפדרלית (FTC) נוגע לרכישות של וואטסאפ ואינסטגרם, אך ההשלכות שלו יכולות להשפיע על מיליארדי משתמשים שיש לחברה בשלוש הפלטפורמות שלה. 

המשפט שמנהלת ה-FTC נגד מטא הוא הניסיון הרציני ביותר עד כה של הרגולטור האמריקאי להעמיד לדין חברת טכנולוגיה בגין ניצול לרעה של כוחה בשוק. הנציבות טוענת שהרכישות של אינסטגרם (ב-2012) ושל וואטסאפ (ב-2014) לא היו מהלכים עסקיים לגיטימיים, אלא חלק מאסטרטגיה מתוכננת למנוע תחרות פוטנציאלית. הקייס המשפטי נשען על אימיילים פנימיים, תרשימי תחרות ותכתובות שצובעות את מטא באור של טורף תאגידי.

צוקרברג סיים את עדותו אתמול (ד') וטען כי אם סנאפצ'אט היו מקבלים את הצעת הרכישה בגובה 6 מיליארד דולר שהגישה פייסבוק ב-2013, הם היו מצליחים הרבה יותר. לא בטוח שזה משפט שמישהו בסנאפ שמח לשמוע, אבל מבחינת ההגנה של מטא זה חלק מהמסר: אנחנו לא מנסים לחסל את המתחרים - אנחנו פשוט עושים אותם טובים יותר כשאנחנו קונים אותם.

קו ההגנה הזה של צוקרברג נכון גם לאינסטגרם ו-וואטסאפ. על פי מנכ"ל מטא לא רק שלא רצו לחסל אותן - הן שגשגו בזכות הרכישה. אינסטגרם הפכה למכונה של סטוריז, רילס ופרסום ממוקד. וואטסאפ, שהייתה פעם רק אפליקציה צנועה להודעות, הפכה לפלטפורמה עסקית עם כמעט 3 מיליארד משתמשים. לדעת צוקרברג, זה ההפך מהשמדת תחרות - זו העצמה של מוצרים, כשנשאל אם הוא מרוצה מרכישת וואטסאפ הוא סיכם: "הייתי עושה זאת שוב".

לאחר שסיפר על ניסיון הרכישה הלא מוצלח של סנאפצ'ט, צוקרברג התייחס למה שהיה משנה כנראה את מפת הרשתות החברתיות - למה לא ניסה לרכוש את מיוזיקלי, מי שהפכה בסופו של דבר לטיקטוק. צוקרברג סיפר שהייתה מחשבה על רכישת האפליקציה שקדמה לטיקטוק, אך הרעיון נגנז מחשש לקשרים ההדוקים עם סין. מבחינת ההגנה של מטא, מדובר בעוד הוכחה לכך שהחברה לא מחסלת כל תחרות פוטנציאלית, אלא בוחנת את העסקאות לגופן.

צוקרברג ניסה לחזק את טענת מטא כי היא מתמודדת עם תחרות עזה מצד טיקטוק, יוטיוב שבבעלות גוגל ופלטפורמות נוספות על תשומת הלב של המשתמשים, כשסיים שבע שעות של עדות על פני שלושה ימים. "ראינו שהצמיחה שלנו הואטה בצורה דרמטית" ככל שטיקטוק צברה פופולריות ב-2018, אמר צוקרברג בתגובה לשאלות של עורך הדין הראשי של מטא, מארק הנסן. "זה היה מאוד דחוף. זו הייתה עדיפות עליונה של החברה במשך כמה שנים".

תקלת הטשטושים: כולם כועסים על מטא

אבל לא רק הממשל מול מטא. גם מתחרותיה הטכנולוגיות לא בדיוק מרוצות. במהלך המשפט נחשפו מסמכים פנימיים שהוגשו על ידי מטא עם טשטושים לא מספיק טובים, כך שפרטים רגישים על חברות כמו אפל, גוגל וסנאפ נחשפו בטעות. הנפיצות של המידע גרמה למתחרות להביע זעם פומבי - לא רק על עצם השימוש בשמן, אלא על חוסר האחריות שבטיפול במסמכים. על פי עורכי הדין של החברות הללו, ייתכן כי יהיה להם קשה לסמוך על מטא בעתיד.

שריל סנדברג Sheryl Sandberg ומארק צוקרברג (צילום: Kevin Dietsch, getty images)
שריל סנדברג ומארק צוקרברג בכנס באיידהו, יולי 2021|צילום: Kevin Dietsch, getty images

שריל סנדברג: "במבט לאחור, המחירים היו סבירים"

עדות נוספת הגיעה מהאישה שפעם נחשבה ל"מבוגר האחראי" של פייסבוק - שריל סנדברג. לדבריה, כשהחברה רכשה את וואטסאפ ואינסטגרם, היא טענה שהיא משלמת "יותר מדי". היום, היא מודה, "טעיתי, ובגדול". ההתבטאות הזו, מחזקת את עמדת מטא: ההשקעות האלה השתלמו - לכולם. עדותה של מי שהייתה סמנכ"לית התפעול בפייסבוק אמורה להמשיך היום.

על פי הדיווחים, צוקרברג התקשר ליו"ר רשות הסחר הפדרלית (FTC), אנדרו פרגוסון, בסוף חודש מרץ והציע 450 מיליון דולר כדי ליישב את טענות הסוכנות - סכום קטן בהרבה לעומת הסדר הטיעון של 30 מיליארד דולר שפרגוסון דרש. המיליארדר מצדו המשיך במשא ומתן והציע קרוב למיליארד דולר, בעוד שפרגוסון ציין שלא יאשר שום סכום נמוך מ-18 מיליארד דולר, בצירוף צו התחייבות שימנע ממטא לעסוק בפרקטיקות מונופוליסטיות, כך על פי הוול סטריט ג'ורנל.

שיחות הפשרה לפני תחילת המשפט כשלו בסופו של דבר - אם כי עקרונית עסקה עדיין יכולה להיחתם בכל שלב במהלך המשפט. פרגוסון וגורמים נוספים ב-FTC מתעקשים כי הם מוכנים להילחם בתיק עד סופו.

המשפט הזה לא עוסק רק במטא. הוא עוסק בעתיד הרגולציה הדיגיטלית בארה"ב ובעולם. אם ה-FTC תנצח, יכול להיות שנראה את מטא מתבקשת להיפרד מאינסטגרם או וואטסאפ - מהלך שישנה את מפת הרשתות החברתיות.