המכונית החשמלית החדשה שלכם עלולה להיות הרבה יותר מאמצעי תחבורה ידידותי לסביבה. לפי חשיפות מטרידות שפורסמו בעיתונות הבריטית בשבועות האחרונים, רכבים חשמליים מתוצרת סין מהווים סיכון ביטחוני משמעותי ועלולים להוות "פלטפורמות ריגול ניידות" בשירות המשטר הסיני. הטלגרף ו-i פייפר הבריטיים מתריעים על סכנה שהולכת ומתפשטת ברחבי העולם המערבי, בשעה שרכבים חשמליים סיניים צוברים פופולריות גם בשוק הישראלי.

דוח מסווג שהוכן על-ידי מעבדת המדע והטכנולוגיה של משרד ההגנה הבריטי (DSTL) ושעיקריו נחשפו בטלגרף משקף את מידת הדאגה בבריטניה. הדוח חושף כי הממשלה הבריטית מודאגת עמוקות מיכולתה של סין להפוך רכבים חשמליים ל"מכשירי האזנה". "מערך הנתונים שניתן לאסוף מהרכבים האלה הוא יוצא דופן, במיוחד שיחות שמתרחשות בתוך הרכב", התריע מקור בכיר בממשל הבריטי היוצא.

לפי דיווח של ה-i פייפר מהשבוע, כלי רכב המסתמכים על טכנולוגיה סינית נאסרו לחלוטין לשימוש באתרים צבאיים רגישים. במקרים מסוימים, עובדים נדרשים להחנות את רכביהם במרחק של כ-3 ק"מ לפחות ממקום העבודה. במקביל, חברות בתחום הביטחון כמו BAE Systems, רולס רויס, ריית'און, לוקהיד מרטין ותאלס אוסרות על חיבור טלפונים לרכבים סיניים.

"לא רק שהרכב שלך יכול להוריד את המסלולים שלך, אלא גם לגרד את הודעות הטקסט, ההודעות הקוליות ואפילו מסמכי עבודה רגישים מהנייד שלך", הזהיר מקור בתעשיית הביטחון הבריטית.

מה הופך את הרכב ל"מסוכן"?

לפי דוח של מכון הסיכונים האסטרטגיים הסיניים (CSRI) שצוטט בפורצ'ן בספטמבר האחרון, מקור הבעיה נמצא ב"מודולי האינטרנט הסלולרי של הדברים" (CIMS). יצרנים סיניים שולטים בשוק של רכיבים אלקטרוניים קריטיים אלה, שמאפשרים לרכב לתקשר עם העולם החיצון: לקבל עדכוני תוכנה, מידע על תנועה או מיקום תחנות טעינה.

"לסין יש היסטוריה ארוכה של ניצול תלות בשרשראות אספקה לכפייה כלכלית על שותפיה", מזהיר הדוח. יתרה מכך, חוקי אבטחת המידע והמודיעין בסין מחייבים יצרני רכב וחברות בשרשרת האספקה "לסייע, לתמוך ולשתף פעולה עם מאמצי המודיעין הלאומי".

מכוניות שיוצרו בסין מחכות לייצוא בנמל (צילום: רויטרס)
מכוניות שיוצרו בסין מחכות לייצוא|צילום: רויטרס

"סין משתמשת בנתונים שהיא אוספת הן למטרות טובות והן למטרות זדוניות, כמו ריגול או ביון", הסבירה ל-i פייפר צ'ונג צ'ינג קוונג, חוקרת במועצת הדמוקרטיה של הונג קונג המתמקדת בזכויות דיגיטליות. "נתונים נחשבים למשאב אסטרטגי, ואיסוף ועיבוד נתונים הם עניינים של ביטחון לאומי".

ד"ר לזלי סיבק, מומחית אבטחת סייבר שצוטטה בכתבה בנושא news.com.au בפברואר האחרון, הזהירה גם מפני קשרים בין יצרניות הרכב הסיניות לבין חברות טכנולוגיה שנאסרו בעבר במערב. עם אלו נמנות לדבריה ענקית מוצרי תשתיות התקשורת הסינית וואווי, שגורשה לפני מספר שנים מארה"ב ומשורה של מדינות במערב, ו"כעת עובדת עם יצרני רכב סינים מרכזיים".

מה עשתה בנושא ארה"ב?

בארה"ב, ממשל ביידן היוצא נקט בצעדים תקיפים בנושא. בינואר האחרון, ערב החלפת הממשל, סיימו אנשיו של ביידן לנסח תקנות שיאסרו באופן אפקטיבי הכנסה של כמעט כל הרכבים הסיניים בשוק האמריקאי. האיסור על תוכנות סיניות ייכנס לתוקף בשנת הדגם 2027 והאיסור על חומרה ב-2029. "חשוב מאוד כי איננו רוצים שני מיליון מכוניות סיניות על הכביש ואז להבין שיש לנו איום", אמרה שרת המסחר לשעבר ג'ינה ריימונדו.

הסיבה הרשמית שניתנה בארה"ב להחלטה היא "חששות לביטחון לאומי". לפי המחלקה למסחר האמריקאית, קיים חשש שרכבים מחוברים יוכלו להעביר נתונים בזמן אמת, כולל מיקום, פעילויות הנהגים ומידע פרטי, ושנתונים שנאספים על-ידי רכבים מתוצרת סין יוכלו לשמש לריגול או מעקב.

ביידן בהצרה מיוחדת לרגל עסקת החטופים (צילום: reuters)
הנשיא ביידן|צילום: reuters

מה עושות מדינות אחרות?

בזמן שארה"ב נקטה בצעדים קיצוניים, האיחוד האירופי עדיין מפגר בהתמודדות עם האיום. "אירופה מפגרת בלחימה בפוטנציאל הריגול של רכבים חשמליים סיניים", הזהיר סם גודמן ממכון CSRI. באוסטרליה השימוש במכוניות סיניות הצליח להביך לאחרונה את הממשלה המקומית. news.com.au דיווח בפברואר האחרון על עימות באחת מוועדות הסנאט, במסגרתו הותקף שר הפנים טוני בורק בטענה כי הוא נוסע ברכב חשמלי מתוצרת סין חרף אזהרות מומחי הביטחון. נציג הממשלה סירב להשיב אם השר עדיין נוסע במכונית כזו וציין רק שהשר "לא דן בנושאים רגישים בשום רכב".

ומה קורה בישראל?

בישראל המכוניות מתוצרת סין תופסות נתח שוק הולך וגדל. אחת מכל חמש מכוניות שנמכרו בישראל ב-2024 היתה מתוצרת סין. במספרים מוחלטים מדובר ביותר מ-20 אלף מהמכוניות שעלו על הכביש בשנה שעברה - זינוק של 10% לעומת 2023. לפי נתונים שפרסמה אתמול הלמ"ס מכוניות מתוצרת סין היוו בשנה שעברה 4.1% מכלל המכוניות שנוסעות בכבישי ישראל, לעומת 2.6% בשנה שקדמה לה.

למרות הפופולריות הגואה של המכוניות הסיניות הן עדיין לא מצליחות להגיע לכל מקום. לפני כחודש פורסמו תוצאותיו של מכרז הרכב שפרסם משרד הביטחון לאספקת 10,000 מכוניות ליסינג לאנשי הקבע. עם המכוניות שביניהן יוכלו לבחור אנשי הקבע לא נמנית אף מכונית מתוצרת סין, וזאת לפי דיווחים בעיתונות משיקולי אבטחת סייבר ודרישות ביטחוניות.