ענף הרכב הישראלי נערך לקראת חידוש ההובלה הישירה של כלי רכב לנמלי ישראל ממזרח אסיה דרך תעלת סואץ והים האדום. זאת בכפוף להמשך הפסקת האש ולהשגת יציבות ביטחונית באזור. מקורות בענף מעריכים כי בשלב הראשון ההובלה הישירה לישראל מהמזרח צפויה להתחדש באמצעות חברות ספנות סיניות להובלת רכב, כאשר המשלוחים הראשונים עשויים להגיע לארץ דרך תעלת סואץ בחודשים הקרובים.

במקביל, יבואנים מדווחים כי קיבלו הערכה לא רשמית מחברת צים, שהיא עשויה לחדש את הובלת הרכב הישירה לישראל דרך תעלת סואץ במחצית השנייה של השנה. צים היא המובילה הגדולה ביותר של כלי רכב לישראל בקווי המזרח הרחוק. מהחברה נמסר בתגובה כי "אין כרגע כל הודעה בנושא".

הובלת כלי הרכב הישירה לנמלי ישראל הופסקה בנובמבר 2023 בעקבות מתקפות החות'ים וחטיפת אוניית הובלת הרכב לנמל חודיידה. כתחליף, עברו כל חברות הספנות להובלת רכב למסלול שעוקף את הים האדום ותעלת סואץ ומקיף את אפריקה. חלק מהחברות אף הפסיקו לחלוטין לפקוד את נמלי הארץ ופרקו את כלי הרכב בנמלים באירופה משם הגיעו ארצה באמצעות שטעון. מסלול זה הוסיף בממוצע כ־21 יום למועד ההגעה של כלי רכב מסין, יפן ודרום קוריאה לישראל וייקר משמעותית את התובלה בעשרות אחוזים. חזרה להובלה ישירה מהמזרח עשויה להעניק יתרון תחרותי ליבואני רכב, שיצליחו לשנע את כלי הרכב ישירות. השבוע החליט האיחוד האירופי להאריך את המנדט של הכוח הימי הפועל באזור הים האדום עד 2026.

חברות התובלה: "עוקבים אחר ההתפתחויות"

עדיין לא ברור האם ומתי תתחדש גם הובלת כלי הרכב לנמל אילת, שהיה בעבר שער יבוא הרכב המרכזי מהמזרח אך לא נפרקו כלי רכב חדשים למעלה משנה. יצוין כי בחודש הבא יגיע לישראל קצין בכיר בצבא האמריקאי כדי לדון בין השאר בחידוש התובלה הימית לנמל אילת.

מקורות בענף הרכב אומרים כי הצפי לחידוש ההובלה לארץ דרך תעלת סואץ מגיע בעקבות "הבנות בין לאומיות שהוגו מאחורי הקלעים", אך כאמור ההבנות הללו עשויות להשתנות בעקבות התפתחויות לרעה ביציבות באזור. רק ביום שלישי נפגעה ספינת תובלה בריטית בדרום הים האדום. על פי החשד, היא נפגעה על ידי כטב"מ חות'י, אם כי אין לכך אימות רשמי.

בשבועות האחרונים הודיעו מספר חברות תובלה ימית בין לאומיות גדולות בבעלות מערבית כי החליטו שלא לחדש בינתיים את התובלה הישירה דרך הים האדום ולהמשיך את מסלול התובלה הארוך המקיף את אפריקה. אולם לטענתן, הן "עוקבות אחר ההתפתחויות". לפי שעה, אף אחת מענקיות הספנות שאינן סיניות לא חזרה לים האדום.

בין השיקולים שעל הפרק: תעריפי הביטוח

ב־12 לפברואר פורסם סקר של חברת המחקר Drewry, ולפיו רוב חברות הספנות מעריכות כי התנועה דרך תעלת סואץ תתחדש לקראת סוף השנה. דעה יותר אופטימית הביע החודש יו"ר התעלה, אוסאמה רבי, שהעריך כי התנועה המסחרית בתעלה תתגבר כבר לקראת סוף מרץ השנה ותחזור להיקף מלא באמצע השנה, בכפפות לשמירה על הפסקת האש בעזה.

החודש חצתה את תעלת סואץ אונייה ראשונה להובלת רכב מאז החלו מתקפות החות'ים. הספינה, בבעלות חברת ספנות סינית, הובילה כ־4,300 כלי רכב מהמזרח וביצעה עצירת ביניים בערב הסעודית ומשם המשיכה לטורקיה, איטליה וספרד. גם הובלת המכולות לנמלי ישראל מהמזרח דרך תעלת סואץ צפויה להתחדש במקביל.

עם זאת, מקורות בענף הספנות אומרים כי ההחלטה של חברות זרות לפרוק ישירות בישראל עדיין תלויה במידה רבה בתעריפי הביטוח של חברות הביטוח הימיות, שעלו משמעותית מתחילת המלחמה.

תגובת משרד התחבורה:
משרד התחבורה והבטיחות בדרכים מכיר את הסוגיה. חברות הספנות המובילות כלי רכב לישראל טרם קיבלו החלטה על מעבר של ספינותיהן בים האדום.

מבחינת ישראל, חברות הספנות רשאיות לפרוק כלי רכב בנמל אילת או בכל נמל אחר, על פי בחירת היבואן.

הכתבה עלתה באתר גלובס.