קהילות נשים בפייסבוק הן לא דבר חדש. כבר שנים שקבוצות נשיות מאגדות בתוכן משתמשות מכל הגילאים ומכל קצוות האוכלוסייה, ויש גם קבוצות ייעודיות לנושאים ספציפיים, כמו השקעות לנשים, נשים בהייטק, הריון, לידה, בריאות נשית ועוד. בשנים האחרונות קבוצה אחת הצליחה לבלוט מעל כל השאר ולהפוך לקהילת הנשים הכי מצליחה בפייסבוק, הרשת החברתית שרבים כבר מיהרו להספיד - סשא. הקבוצה, שהוקמה ב-2019, כוללת נכון להיום יותר מ-120 אלף חברות, בתוכן לא מעט מפורסמות שכולנו מכירים.

הקבוצה נוסדה על ידי יאנה רומן (27) שמנהלת אותה לבדה עד היום. לדבריה, הדבר גוזל ממנה לא מעט שעות, למרות שהיא לא מתפרנסת ממנו באופן כזה שמאפשר לה להתמקד בה. "זו עבודה של 24 שעות ביממה, אין לי ימי חופש או מחלה. זה מאוד אינטנסיבי", אומרת רומן בשיחה עם mako, "כדי להקל על עצמי, יצרתי מערכת אוטומטית לסינון פוסטים לא רלוונטיים לקבוצה או פוסטים שחוזרים על עצמם, כי זה פשוט נהיה קשוח ועמוס מדי. גם אם אני אכניס 20 מנהלים איתי, אף אחד לא יצליח להשתלט על זה כל היום, כל יום. זה דורש ממך הרבה ואני גם אמא לילד קטן, אז אני לומדת לשלב את זה בתוך החיים שלי", היא אומרת.

סשא נוצרה לדבריה כמקום עבור נשים לפרוק, לשתף ולהתייעץ. כשרומן פתחה את הקבוצה, היא ראתה לנגד עיניה קבוצת חברות בוואטסאפ כמו שיש לכולנו, אבל כזו שמאגדת עשרות ואף מאות אלפי נשים. שוב, זה לא רעיון חדש - קבוצות פייסבוק נשיות היו כבר ב-2016, הרבה לפני עידן הטיקטוק והתפוצצות האינסטגרם, אבל משהו בסשא מרגיש אחר, וגם כותבת שורות אלה מצאה את עצמה גוללת במשך שעות ארוכות בקבוצה. התוכן מגוון ונע בין אופנה וסטיילינג, קריירה, זוגיות, מיניות ועוד, אבל חשוב אף יותר - עצות איך להימנע ולצאת ממערכות יחסים אלימות ורעילות. הכל בגובה העיניים, ומרגיש אינטימי וקרוב.

אינסטגרם (צילום: SHUTTERSTOCK)
אינסטגרם|צילום: SHUTTERSTOCK

"עבור החברות בקבוצה זה תחליף לגוגל, מקום שהן מרגישות בנוח לשאול בו הכל", אומרת רומן. "הייתי אומרת שטווח הגילאים הוא בין 18 ל-35 בערך, אבל ככל שהקבוצה גדלה, גם טווח הגילאים גדל. בקבוצה אין גברים ואני מאוד מקפידה על זה, כי זו המטרה שלה מלכתחילה. הקבוצה הפכה למקום הראשון שנשים פותחות כשהן רוצות לשאול משהו או להתייעץ, וזה מדהים, כי זו הייתה המטרה שלי. הרגשתי במשך הרבה זמן שיש לי חוסר במקום שאני יכולה לשתף בו, להתייעץ ולשאול. הבנתי שהצורך הזה קיים לא רק אצלי, אלא אצל הרבה נשים, וכיף לי לדעת שאני בניתי מקום מפלט כזה".

כשרומן אומרת שטווח הגילאים בקבוצה מתחיל מגיל 18 ואילך, זה בהחלט מפתיע בהתחשב בעובדה שהצעירים נטשו את פייסבוק לטובת אינסטגרם וטיקטוק. רומן טוענת שהרשתות החברתיות האחרות נותנות גיבוי לקבוצה ועוזרות להפיץ אותה בקרב צעירות שאכן לא נמצאות בפייסבוק, אבל לא מחליפות אותה לחלוטין. "אני רואה המון סרטונים בטיקטוק שמדברים על סשא, וזה גורם גם לבנות צעירות לפתוח פייסבוק ולהצטרף לקבוצה", היא אומרת. "אני בכלל בשאיפה להקים אפליקציית סשא נפרדת ולנהל אותה משם, כי המדיניות של פייסבוק מקשה מאוד. בשנים האחרונות היא הפכה אפילו למחמירה יותר, אבל הפלטפורמה של פייסבוק מאוד מתאימה לקבוצה. אני לא מכירה עוד פלטפורמה שיכולה להתאים לאותה מטרה, טיקטוק ואינסטגרם לא רלוונטיות לנו".

רומן לא מסתירה את הביקורת שלה על פייסבוק, ולא רק על כללי הניהול המחמירים, אלא גם על כך שבניגוד לפלטפורמות אחרות שכבר עברו למודל של תגמול יוצרי תוכן (יוטיוב למשל, ובאופן מצומצם יותר גם רשתות חברתיות אחרות), הקבוצה לא מייצרת לה הכנסה משמעותית. "לצערי מטא עוד לא הגיעו למצב שהם מתגמלים מנהלי קבוצות, ולא ברור לי למה, כי בזכותנו הפייסבוק עדיין פעיל", היא אומרת, "אם לא היו מנהלי קבוצות, אני לא יודעת מה עוד היה אפשר לעשות בפייסבוק. אני כן מרוויחה מהשת"פים המסחריים שיש בקבוצה, אבל זה משהו חד פעמי, זו לא הכנסה שוטפת כל חודש שאני יכולה להתבסס עליה. בסוף גם אני צריכה להתפרנס איכשהו".

מה כוללת העבודה של מנהלת קבוצה?

"בעיקר אישור פוסטים, כי הם נכנסים בכמויות, ואישור בקשות חברות. חוץ מזה, צריך לטפל בדיווחים ולענות להודעות פרטיות שחברות בקבוצה שולחות לי. הדבר הכי קשה זה אישור הפוסטים עצמם, זה כמו לקרוא ספר כל יום. כל פוסט עובר את האישור והבקרה שלי, יש לי אחריות על התוכן, אז חשוב לי לקרוא הכל. כבר לא נעים לי מהבן שלי שרואה אותי כל הזמן בטלפון, אבל אין לי ברירה".

מאיה קיי  (צילום: מתוך
מאיה קיי|צילום: מתוך "עמוד האינסטגרם של מאיה קיי", לפי סעיף 27 א'

כאמור, בקבוצה ישנן לא מעט מפורסמות שפעילות בה ומפרסמות פוסטים חשופים בעצמן. כך למשל השחקנית נועם לוגסי, שפרסמה בקבוצה לצד פרסום בחשבון האינסטגרם שלה על כך שהיא מחפשת זוגיות עם גבר, לאחר שיצאה במשך מספר שנים עם נשים; הדוגמנית מאיה קיי שהגיעה לגמר רוקדים עם כוכבים ביקשה מחברות הקבוצה לסייע ולהצביע לה, וגם יוצאת האח הגדול פרידה עוזיאל פרסמה בקבוצה מספר פעמים. "זה מאוד מחמיא שמפורסמות רוצות להצטרף לקבוצה ונעזרות בה, הן חלק מאיתנו, אם הן צריכות לשאול משהו או לספר, זה מבורך בעיניי. כמובן אני גם בעד שיהיה פרגון הדדי. מרגש אותי שהן מפרגנות לקבוצה, בין אם זה לדבר עלינו בסטורי או בראיונות, כמו שמאיה קיי למשל עושה הרבה. הן מוקירות אותנו, וזה מבורך בעיניי".

>> לקבוצה