ס', חייל באחת מיחידות המחשבים המובחרות בצה"ל, מסתיר סוד מחבריו לשירות ומפקדיו. מגיל קטן הוא ידע שזה מה שהוא רוצה לעשות בצבא, והכין את עצמו בהתאם – למד תכנות באופן עצמאי, עשה בגרות במחשבים והתעניין במסלולי השירות הרלוונטיים. בתזמון לא מקרי, כשנה לפני גיוסו, הופיעה בדף הפייסבוק שלו פרסומת למכון אזרחי שמציע בתשלום קורס הכנה למיונים ליחידות הסייבר. ס', שחשש שמא הידע והיכולת שרכש בתיכון לא יספיקו כדי לעבור את המיונים והוא לא יצליח להגשים את חלומו לשרת בחוד החנית הטכנולוגי של צה"ל – נרשם לקורס.
בפרסומת נכתב כי את הקורס מעבירים מפקדים לשעבר ביחידות הללו, והמודעה הבטיחה לחשוף את המלש"בים (מועמדים לשירות ביטחון) לכל הליכי המיון הצפויים להם ולתרגל איתם באופן ממוקד את השאלות שיידרשו לענות עליהם במבחנים. "קיבלתי ערכת לימודים מאוד מפורטת, שעוברת איתך שלב-שלב על כל החומר שיהיה במבחנים, נותנת טיפים ועצות כיצד לעבור אותם בהצלחה וגורמת לך להגיע עם הרבה יותר ביטחון למיונים", מספר ס'.
"כשהגעתי למבחנים ממש הרגשתי כאילו כבר עשיתי אותם, הם היו מאוד דומים למה שתרגלתי", הוא מוסיף. "זה לא שהייתי לגמרי אבוד בלי הקורס, אבל הוא בהחלט מיקד אותי במה שחשוב וגרם לי להיות הרבה יותר יעיל בהכנה למיונים. היום, אחרי שהתקבלתי, זה לא משהו שאני מתבייש בו, אבל אני מעדיף שלא יידעו ביחידה שהיה לי 'פור' על אחרים במיונים, כי זה אולי יגרום להם לחשוב שלא הייתי מצליח בלי הקורס. למעשה, אני די בטוח שאני לא היחיד בבסיס שעבר קורס דומה, אבל אף אחד לא מודה בזה".
"כשהגעתי למבחנים ממש הרגשתי כאילו כבר עשיתי אותם"
ס', חייל ביחידת מחשבים מובחרת
ס' מצביע על תופעה שהולכת ומתרחבת בתקופה האחרונה – תעשייה מתפתחת של קורסי הכנה למיונים לתפקידים ולמקצועות שונים בצה"ל. בעוד שבעבר הקורסים התרכזו בהכנה למיונים לסיירות וליחידות קרביות מובחרות, וכללו בעיקר אימונים פיזיים ומנטליים, הקורסים של הדור החדש מתפרסים על טווח רחב של מקצועות "ג'ובניקיים" - מודיעין, מחשבים ואפילו גלי צה"ל ולהקות צבאיות, ומכינים את המועמדים לשירות למבחנים הספציפיים שהם יידרשו לעבור כדי להתקבל למסלול שבו יחפצו.
קבלה למקצועות המחשבים והסייבר בצה"ל, שהופכים להיות מבוקשים יותר ויותר בשנים האחרונות, מלווה במיונים ארוכים ומורכבים. אבירם ריספלר, בוגר יחידת 8200 ומפקד עבר בקורסי ההכשרה של היחידה, חבר לשותף להדרכה ביחידה, רומן דבורקין. השניים פיתחו יחד קורס הכנה ייחודי למי שמבקשים לשפר את הסיכויים להצליח במיונים ליחידות המחשבים.
"שנוי במחלוקת? לא ברור לי למה"
"בתקופת השירות שלנו הרבה אנשים נהגו לשאול אותנו איך אפשר להתקבל ליחידה ומה כדאי לעשות כדי להתכונן למיונים", מסביר ריספלר. "בעוד שבתיכון מסוים יכולות להיות לך המון הזדמנויות ללימודי סייבר, בתיכון אחר יכול להיות שאין בכלל, אז יש פערים מאוד גדולים בנגישות של התלמידים. החלטנו לבנות קורס הכנה שירכז בצורה מסודרת ומובנית את כל החומר שמועמד שמגיע למיונים צריך לדעת. הכנסנו גם טיפים ועצות, כמו לעשות פרויקט תכנות, כדי להראות שאתה באמת מתעניין ושיהיה לך משהו טוב לדבר עליו בריאיונות. המטרה היא לעזור להם לצבור ביטחון לקראת הריאיונות והמיונים, כי הרבה ילדים בתחומים האלה הם יותר מופנמים ונופלים בשלב הריאיון בגלל חוסר ביטחון עצמי".
ריספלר ודבורקין גובים על הקורס סכומים שנעים בין 650 ל-1,200 שקלים, בהתאם לאורכו. "יש מועמדים חלשים שלא משנה מה תעשה איתם – הם לא יתקבלו", מדגיש ריספלר. "בסוף צריך שתהיה לך איזושהי יכולת מסוימת, אבל לרוב המועמדים שנמצאים 'על הסף' זה נותן יתרון מאוד משמעותי. התקשרנו באופן אישי לעשרות מועמדים אחרי הקורס ויותר מ-90% היו מאוד מרוצים ואמרו שזה עזר להם".
"הרבה ילדים בתחומים האלה הם יותר מופנמים ונופלים בשלב הריאיון בגלל חוסר ביטחון עצמי"
הרעיון של השניים עורר לא מעט הרמות גבה בקרב חבריהם ליחידה, שלא כולם ראו זאת בעין יפה. "זה קצת שנוי במחלוקת בצבא", אומר ריספלר. "שמענו ביקורות מכל מיני קצינים ביחידה שאומרים שזה לא בסדר ושזה מקשה על אנשי האיתור. לא ברור לי לגמרי למה, הרי בסופו של דבר כל אחד מ-8200 בטוח ייעץ לעשרות אנשים".
גם מכוני ההכנה הגדולים לבגרויות ולפסיכומטרי הבינו את הפוטנציאל הגלום בהכנה למיונים לצה"ל, והחלו להציע קורסים משלהם בתחום. אחד מהם הוא המכון של ניב רווח, שבו ניתן להירשם לקורס כללי להכנה לצו ראשון, שמחירו זול יחסית ועומד על 250 שקלים, אך גם לקורסי הכנה למיונים למקצועות המחשבים ואפילו לקורס טיס, שמחיריהם גבוהים יותר ונעים בין 500 ל-1,000 שקלים.
"הקורס הכללי כולל הסברים תיאורטיים על כל השלבים של יום המיון ולמבחנים הפסיכוטכניים שיש בצו הראשון", מספר רווח. "אלה דברים שהנבחנים בגיל הזה פחות מכירים, שאין בתיכון, והמטרה היא שיתנסו בכמה שיותר סוגי שאלות. אנחנו יכולים לראות את ההתקדמות שלהם לאורך הקורס".
מאחר שהמבחנים חסויים, המדריכים בקורס מתשאלים את המלש"בים שעברו אותם כדי להשיג גישה לשאלות. "אנחנו רואים שהרמה של השאלות בקורס היא אותה רמה שהתלמידים שלנו בדיעבד מדווחים שהייתה במבחנים עצמם", אומר רווח, שמוסיף כי הוא מודע לכך שבצה"ל לא מרוצים מהתופעה. "הם טוענים שיש פה פגיעה בעקרון השוויון, אבל אני חושב שההיפך הוא הנכון. דווקא מי שלומד בבית ספר פחות טוב או שנסיבות החיים שלו לא הכינו אותו למבחן הזה - אנחנו מסוגלים לתת לו הזדמנות לעשות יישור קו מול כאלה שקיבלו תנאים יותר טובים".
במכון נועם מגוון הקורסים אף רחב יותר, וכולל אף הכנה למודיעין, לשייטת ועוד. המטרה היא להכין את המלש"בים למיונים גם בפן ההתנהגותי. "יש לנו צוות פסיכולוגים שזו ההתמחות שלהם והם עוזרים גם בפן של הראיונות ומבחני אישיות", מספרת סמנכ"לית המכון, אורית גרוס.
"אנחנו עושים להם סימולציה, בודקים איך הם מציגים את עצמם - מה החוזקות והחולשות שלהם בהתאם לתפקיד שאליו הם הולכים", היא מדגישה. לפעמים הם צריכים להכין הרצאה, אז אנחנו נותנים להם נושאים ויש שתי מאבחנות פסיכוטכניות ששומעות אותן ומעירות להן הוראות".
"לי לא היה את מי לשאול"
קורס חדש שעלה לכותרות לאחרונה וזכה לקיתונות של ביקורת הוא זה שיזמו חמישה בוגרי גלי צה"ל - ומציע בפעם הראשונה הכנה למיונים של תחנת הרדיו הצבאית המבוקשת. "הרעיון של הכנה לגלי צה"ל תמורת תשלום הוא בזוי ומאוד לא מכבד", כתבה בין היתר שירה הדס נקר, ששירתה בעבר בתחנה. "הרעיון שמי שרוצה להתקבל לגלי צה"ל ייאלץ לשלם כמה מאות שקלים כדי לשפר את הביטחון שלו, ויותר גרוע מזה - שמי שלא יכול להיפרד מהכסף הזה יחשוב שהוא לא ראוי להגיע לתחנה, ממש נורא בעיניי".
אליאב בטיטו, כתב גלי צה"ל לשעבר שעובד היום במעריב, אמר כי על אף שהקורס עולה 850 שקלים - הוא דווקא נועד לצמצם פערים. "תלמיד בתלמה ילין שכל הכיתה שלו מתמיינת יודע בדיוק מה יש במבחנים, כי יום לפני זה תלמיד אחר מהכיתה שלו התמיין", הוא טוען. "אבל לי לדוגמה לא היה את מי לשאול ועם מי להתייעץ כי הייתי התלמיד היחידי מעפולה שבכלל ניגש למיונים האלה. ככה נוצרות תקרות זכוכית".
עוד מסביר בטיטו: "התלמידים שלנו מגיעים מכל הארץ ומכל המגזרים. אנחנו מנגישים את הקורס הזה גם למי שמחוץ לריכוזי האוכלוסייה שמלכתחילה ניגשת למיונים האלה, לחבר'ה שבוודאות לא היו מגיעים לגלי צה"ל רק כי הם לא שמעו על היחידה. ועבור מי שלא מסוגל לשלם - יש לנו גם מסלול מלגות שעובד על סמך המלצות של מורים".
ומה עם מי שרוצה להתקבל ללהקה צבאית? גם עבורו יש קורס. שגיא פומרנץ, שפיקד על להקת חיל המודיעין, מציע ליווי אישי לקראת המיונים ליחידה, תמורת 100 שקלים לשעה. "אני בוחר עם המלש"בים את השירים לאודישנים ועובד איתם על ההגשה", הוא מציין.
פומרנץ מסביר על מה הוא עובד עם המוזיקאים הצעירים: הם צריכים להראות שהם מבצעים טובים ומצד שני שהם לא בולטים מדי, שהם יודעים להשתלב. לפני הבחינות שלי היה לי חבר ששירת בלהקות צבאיות לפניי, והייעוץ שלו גרם לי להגיע מאוד בטוח בעצמי, ידעתי למה לצפות ולא הייתי לחוץ. אחרי שהתגייסתי עזרתי לחברים שלי להתכונן וראיתי שזה עובד".
בצה"ל מודעים לתופעה ומותחים עליה ביקורת קשה. גורם בכיר באכ"א מסביר כי "בכל מקום שיש התערבות שאיננה הוגנת למיון מסוים, זה משנה את האיזון והופך אותו לפחות מהימן. זה פוגע בשוויון ובכל ערך שאני מאמין בו וזה מיותר לחלוטין. זה נולד ממוטיבציית יתר של אנשים להגיע למקומות מסוימים, ותעשיית המכונים מנצלת את זה".
הבכיר מזהיר גם מסיכון שלדבריו המועמדים צריכים לקחת בחשבון. "גם אם עשית מצג שווא במיון ועברת, אם אתה לא מתאים אתה תיכשל בקורס עצמו ואז אתה תנשור ותגיע למקומות הרבה פחות טובים ממה שיכולת להגיע מלכתחילה. כך שזה אפילו פוגע באנשים שאינם מתאימים. לא צריך לעשות שום הכנה כדי לעבור מיון ואני קורא לכל אחד ואחת לחסוך את הכסף הזה ולא להשקיע אותו כי זה כסף מיותר. אני מניח שבחודשים הקרובים אנחנו כבר נעבור למבחנים אחרים שאי אפשר להתכונן אליהם, וזה ישבש את התוכניות של החבר'ה האלה".
הגורם הבכיר אף מדגיש כי אותם בוגרי יחידות שמעבירים את הקורסים הללו לא יכולים להמשיך ולשרת ביחידותיהם. "גם מהמערכת שאני אמון עליה יש כאלה שפרשו ועוסקים בהכנה לצה"ל בתשלום והאנשים האלה לא רצויים אצלנו. אני אוסר עליהם להיות אנשי מילואים שלי כי אני חושב שיש בזה אתיקה רעה מאוד", הוא מסכם.