הישראלי המכוער חוזר הביתה: זה היה אמור להיות הקיץ שלהם - אחרי שנה וחצי קשות של קורונה ומערכה צבאית, המלונאים בנו עליו. עם התפרצות זן דלתא, רבים חששו לנסוע לחו"ל ואט אט גם השער לעולם נסגר. המחירים זינקו, אך זה לא מנע מהישראלים למלא עד אפס מקום מלונות רבים, בעיקר באילת וים המלח. אלא שכעת, עדויות מבפנים ותיעוד שהגיעו לידי N12 חושפים כמה סובלים המלונות מגל של מקרי אלימות קשה והשחתה. מה שפורסם ונחשף עד כה, מתברר, הוא רק קצה הקרחון.
מצלמת האבטחה של אחד מבתי המלון באילת לכדה לפני שבועיים אירוע קשה של אלימות בכניסה ללובי. על פי עד ראייה, העימות הזה בין נערים ונערות לאנשי הביטחון של המלון החל לאחר שדרשו להיכנס למלון לפגוש את חבריהם השוהים בו וסורבו. חילופי הדברים הסוערים הידרדרו בתוך שניות לאלימות: הצעירים דחפו את אנשי הביטחון, הכו אותם בפניהם, השליכו לעברם חפצים והתגודדו סביבם. המשטרה הוזמנה למקום, אך מרבית המעורבים הספיקו לעזוב את המקום והנותרים הורחקו מהמלון.
האירוע הזה מצטרף לשורה של מקרי אלימות מצד נופשים ומבלים ברחבי הארץ שפורסמו בשבועות האחרונים. הם לא פוסחים על שום עיר וגם לא על מלונות יוקרה. בסוף השבוע האחרון, במהלך שבת חתן במלון הרברט סמואל בירושלים, אורחים התעמתו עם העובדים במקום והשליכו חפצים - גם לעבר עובדת בהריון. בשבוע שעבר השחיתו אורחים 10 חדרים במלון פגסוס באילת, שברו מיטות, ניפצו טלוויזיות ואפילו חוררו את הקירות.
שאפו גז צחוק ועקרו פאנלים של עץ מהקיר
עדות מבכירה ברשת עם מלונות רבים ברחבי הארץ, משרטטת תמונת מצב שונה לחלוטין מזו שבמלונות שואפים לצייר. "בשבוע שעבר פגשתי את אחד המנהלים ברשת, שבור", סיפרה, "צעירים מגיעים לא פעם להשתכר ולחגוג בחדרים. הפעם הגיעו למלון צעירים עם ארגזים של גז צחוק שנראה כמו מיכל של מוס לשיער. הם שאפו את זה, איבדו שליטה בחדרי המלון ועקרו ראשי מיטה, פאנלים של עץ מהקיר".
"זה ממש לא רק המחיר הכספי", הוסיפה, "כשאני מסתכלת על הצוותים שלנו אני רואה שזה הדבר הכי קטן. הבעיה היא המחיר הנפשי שזה גובה מהצוותים המצומצמים שקורעים את התחת. באמת עובדים רבים לא חזרו מחל"ת, אין לנו כוח אדם. אנחנו על הקצה של הקצה ולעובדים שלנו אין תעצומות נפש להתמודד עם האלימות".
"הבעיה העיקרית היא המחיר הנפשי שזה גובה, אנחנו על הקצה של הקצה"
בכירה ברשת מלונות בארץ
הבכירה תיארה גם מקרים נוספים שהתמודדו עמם ברשת. "תייר ישראלי - אתה אומר לו שהצ'ק אין בשלוש, אז מ-12 הוא כבר מתנחל לך בלובי ובשתיים הוא כבר מרביץ לפקידת קבלה, גם זה קרה אצלנו. המצב הוא עגום, החריף עם השנים ואני לא יודעת איך מתמודדים".
מכות בתור לחביתה ואיומים על הקב"ט: "נפתח אותך"
מנכ"ל של אחד המלונות באילת הסכים גם כן לשוחח עם N12 בעילום שם. "יש כל הזמן אלימות", סיפר, "אני יותר מ-30 שנה בענף המלונאות באילת, ניהלתי לא מעט בתי מלון של הרשתות הגדולות. משנה לשנה רף האלימות רק עולה, בשמונה-תשע השנים האחרונות יש שחיקה מלאה בכבוד לצוות המלון".
"רק בשבוע שעבר אורח שלא מצא חניה, החנה את רכבו בחניה כפולה בכניסה למלון", שיתף, "הוא עוד לא עשה צ'ק אין והוא והבן שלו כבר התחילו לקלל את הקב"ט בכניסה. הם איימו עליו 'נפתח אותך, נחתוך אתכם, אנחנו נהפוך פה'. הזמנו משטרה והם גם לא קיבלו חדר. הם התנצלו, אבל לא נתנו להם".
המנכ"ל מתאר כי האלימות היא לא רק נגד צוות המלון, אלא גם בין נופשים. "יכולים לריב על תור לחביתה במכות ודחיפות", הוא ציין, "השבוע אישה נדחפה לחנייה בחניון הסמוך למלון, הנהג האחר יצא מהרכב שלו, מהר מאוד הגיעו עוד שניים והתחילו מכות. חם מאוד לאנשים, הם קצרי סבלנות, האלכוהול מדבר. אנשים שותים ללא הפסקה. ביותר מ-40 מעלות אנשים שותים ומאבדים קשר לסביבה".
"חם מאוד לאנשים, הם קצרי סבלנות, האלכוהול מדבר. הם מאבדים קשר לסביבה"
מנכ"ל מלון באילת
"הולכים מכות ליד הילדים"
"אחרי הקורונה המשטרה הורידה את דרישות הביטחון למינימום", חושף בעל מלון באילת בשיחה עמנו, "קודם היינו חייבים לשים חמוש בתוך המלון ומאבטח נוסף בחוץ שמפטרל. המשטרה ביקשה להקל עלינו. בהתחלה היה לי ויכוח עם מנהל המלון שלי, ביקשתי שנצמצם לבודק ביטחוני אחד. הוא אמר לי 'השתגעת? עזוב משטרה, אנחנו צריכים יותר אבטחה עכשיו'".
"יש לנו שלושה מאבטחים עכשיו לאורך היום", המשיך, "בשאר היממה יש שניים במשמרת. היו לנו כמה אירועי אלימות קשים במהלך השנים, אז אנחנו כבר הרבה שנים לא מקבלים נערים בלי ההורים שלהם. בכל זאת מקרי אלימות יש לא מעט והקב"טים שלנו נדרשים להזמין משטרה".
בעל המלון סיפר כי התייר הישראלי גם לא נשמע להנחיות, ביניהן הנחיות הקורונה. "בין האורחים אין התחשבות וכשמעירים מתפרצת אלימות", שיתף, "בסוף השבוע האחרון היו לנו אורחים שלא הסכימו לשים מסכות. כשמגיעות חבורות של צעירים הם תופסים את המקום שלהם בבריכה ולא מתחשבים. הישראלי צריך להיות קודם כל מתחשב יותר כלפי השכן שלו ולשמוע להוראות".
"אימא בת 30 עם ילדים קטנים יכולה לקלל קללות קשות", תיאר מנכ"ל המלון עמו שוחחנו, "אז מה הילדים שומעים? ואז בא ילד בן 11 ואומר לעובד 'יאללה יא מז***ן, לך תביא לי'. את ההורים כבר לא מעניין החינוך של הילדים, הולכים מכות ליד הילדים".
זרקו את הקב"טית למים - עם הנשק
האלימות בקיץ לא זרה גם לאנשי המועדונים, רק בסוף השבוע האחרון ראינו כיצד הבילוי במועדון ה"דזרט" בראשון לציון התפתח לקטטה שהובילה לסגירת המקום. הצלחנו לתפוס לשיחה גם את אחד האנשים שמתמודדים כבר שנים, פנים אל פנים, עם אורחים וגם מבלים אלימים. מדובר בקב"ט ותיק באילת, בשנות החמישים לחייו. הוא עבד גם במלונות וכיום מועסק במועדונים בעיר.
"משנה לשנה אתה משלים עם הרעיון שאתה עובד בלחצים אטומים", תיאר הקב"ט, "אתה נערך להתמודדות עם כל האורחים ההזויים שפתאום יכולים לתקוף אותך. אני הייתי עד למקרה מעט לפני הקורונה שלקחו קב"טית וזרקו אותה לבריכה עם הנשק, כי היא העירה למישהו מהאורחים. יש עכשיו פחות תיירות מחו"ל ויותר ישראלים. זה משפיע על כך שיש יותר אלימות. הצעירים משתכרים לדעת וגם עושים עניינים".
"לפני כמה ימים הייתה קטטה לא נעימה באחד המועדונים", סיפר, "הצלחנו לפתור אותה די מהר אבל זה היה לא נעים. הקטטה התחילה כשאחד המבלים שפך על השני מים. זה הפך לקטטה אלימה עם הרבה שתיינים. גם אנחנו, כאנשי ביטחון, סופגים אלימות לעיתים באירועים האלו".
"המשטרה כמעט ולא אוכפת", אמר מנכ"ל המלון ששוחח איתנו, "רק כשיש איומים חד משמעיים הם באים. כשאתה אומר שבבריכה שמים מוזיקה עם בוקסות, מעשנים כשזה אסור או מפצחים גרעינים, המשטרה אומרת שזה לא לטיפולה ומפנה לפיקוח העירוני. אתה פונה ל-106 ואומרים לך בתשובה 'אין לנו מספיק כוח אדם, תפנו למשטרה"'. גם בעל המלון עמו שוחחנו טען שיש להגביר את האכיפה.
"המשטרה כמעט ולא אוכפת, היא מפנה לפיקוח העירוני - שמפנה חזרה למשטרה"
מנכ"ל מלון באילת
"חייבים שהאכיפה תהיה יותר נוקשה במיוחד במקרי אלימות במועדונים ובתי מלון", הדגיש גם הקב"ט הוותיק בריאיון. "כשאורח או מבלה תוקף קב"ט והוא מתמודד מולו, מיד המשטרה מגבילה את אותו קב"ט. אין לנו מספיק כוח, צריך כוח סביר, שיתאפשר לנו לקחת אותו להוציא אותו מהמועדון וזהו".
"שעתיים אחרי שנעצר, הוא חזר למלון ודרש חדר"
גם כשהמשטרה כן פועלת, המלונאים מתוסכלים מבתי המשפט. כך למשל ביוני שנה שעברה גזר בית משפט השלום באילת 100 שעות עבודות שירות על אישה שתקפה את קצין הביטחון במלון, שביקש לשמור על השקט, ושרטה אותו בחזה. בהמשך תקפה גם את השוטר שהגיע. בתקיפה השתתף גם בן זוגה.
"היה פה בשבת אורח שהשתכר והטריד אורחים אחרים", שיחזר המנכ"ל, "הוא נהיה אלים וכשהשוטר הגיע הוא דחף והכה גם אותו. השוטר אזק אותו ולקח אותו למעצר. שעתיים אחרי שנלקח לבית המשפט הוא שוחרר וחזר למלון, דרש שניתן לו חדר. סירבנו לקבל אותו. בתי המשפט מאוד מקלים בענייני אלימות".
לצורך הכנת הכתבה שוחחנו עם לא מעט עובדים ובעיקר מנהלים בענף. רובם הכירו היטב את התופעה אבל ביקשו שלא להתראיין. באחת הרשתות אף טענו כי מקרי האלימות הם "בקרב קהל אחר". המקרים שפורסמו עד כה ובכתבה זו פוגעים בתדמית החופשה בישראל, וזה לא הזמן מבחינת רבים בענף לדבר על תופעה שגובה מחיר כספי - וגם נפשי - מהם ומהעובדים.
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: המשטרה מקיימת אכיפה והיערכות נרחבת בעיר אילת על מנת לתת מענה מקצועי לאירועים הרבים, זאת לצד פעילות יזומה כנגד שיווק וצריכת אלכוהול בקרב בני נוער, גז הקצפות ואירועי רעש ואלימות. מתחילת העונה ניתנו 1,176 דוחות בגין רעש. נפתחו וטופלו 70 אירועים בבתי המלון בעיר, מהם 30 עדיין בהליך חקירה וב-6 מהם הוגש כתב אישום. חלק מהאירועים נפתחו באופן יזום על ידי המשטרה לאחר חשיפה לחומרים ברשתות החברתיות ובכולן נעשו פעולות לאיתור המעורבים וחקירתם.
בנוגע לאירוע המצוין, לפני כשבוע בעקבות סרטון שהופץ ברשתות החברתיות אודות אירוע אלימות של בני נוער בבית מלון בעיר, פתחה המשטרה בחקירה והצליחה לאתר את הנערים שגרים במרכז הארץ, הם הובאו לחקירה וזו נמשכת בימים אלה. מדובר באירוע שלא דווח למשטרה בזמן אמת, דבר שיכול היה לאפשר תגובה מידית.
משטרת ישראל תמשיך לפעול בעיר עם מגוון האמצעים העומדים לרשותה ולטפל בכל אירוע במקצועיות וברגישות הנדרשת על מנת להלחם בתופעה ולמצות את הדין עם החשודים.