דונלד טראמפ קיווה לגלוש על "הגל האדום" הרפובליקני השבוע, כל הדרך להכרזה חגיגית על ריצתו המחודשת לבית הלבן ב-2024. הוא רצה שהבחירות האלה יהיו שוב סביבו, אבל משהו השתבש. המפלגה שלו והמועמדים שלו לא רשמו הישגים מרשימים בבחירות האמצע שנערכו השבוע, ויריבו בתוך המפלגה הולך ומתחזק. טראמפ, על פי הדיווחים הדולפים מסביבתו, צועק וזועם – אפילו על רעייתו מלאניה.
לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן
אף על פי שהרפובליקנים כנראה השיגו שליטה בבית אחד לפחות בקונגרס, הם רחוקים מאוד מהתחזיות שניבאו להם ניצחונות ומספר מושבים גדול, במיוחד כאשר התמיכה בנשיא המכהן בשפל והאינפלציה גבוהה מאוד. טראמפ היה מעורב מאוד בבחירות האלה: הוא רמז על הכרזה אפשרית למועמדות ונשאר באור הזרקורים לאורך כל הקמפיין. במהלך הקמפיין הוא אף הצהיר: "אם הם ינצחו, אני צריך לקבל את כל הקרדיט – ואם הם יפסידו, לא צריכים להאשים אותי בכלל". כשערפל הקרב מתפזר, ההצהרה הזו – ורמת התמיכה בטראמפ – עומדות למבחן מחודש.
"לא ההחלטה הכי טובה של מלאניה"
הנשיא לשעבר יצא לשטח והפשיל שרוולים בחודשים האחרונים: הוא הריץ משלבי הפריימריז מועמדים רפובליקנים מרכזיים מטעמו וקיים עצרות ברחבי ארה"ב, שבמהלכן חזר שוב ושוב על טענותיו חסרות הבסיס על הונאה בבחירות ב-2020. אחד מהמועמדים שבהם תמך, ד"ר מהמט אוז (המוכר בשם הבמה דוקטור אוז, הרופא הטלוויזיוני המפורסם), הפסיד בפנסילבניה – ועל פי הפרסומים, טראמפ הפנה אצבע מאשימה כלפי רעייתו מלאניה על ששכנעה אותו לתמוך במועמד: "לא ההחלטה הכי טובה שלה", אמר טראמפ לדברי מקורבים.
במהלך ההתמודדות שב טראמפ ורמז שבכוונתו להתמודד שוב ולחזור לבית הלבן – מה שהצליח לעשות רק נשיא אחד בארה"ב עד כה. שלשום (רביעי) הוא כבר שלח זימון לתאריך ההכרזה: 15 בנובמבר, באחוזתו מאר-א-לאגו, העומדת במוקד פרשת המסמכים המסווגים. לפי הדיווחים בארה"ב, בסביבתו כבר הציעו לו לדחות את ההכרזה – אך הוא עדיין מתבצר בעמדתו.
\
>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן
האם הבחירות ישנו את התוכניות של טראמפ? אריאל סנדר, מנהל קמפיין הבחירות של המפלגה הרפובליקנית בישראל, מנסה לספק הצצה לתחושות בתוך המפלגה: "התוצאות הללו, בעיקר אם בסופו של דבר הרפובליקנים יזכו בשני הבתים ואפילו בניצחון דחוק, ייתנו דחיפה גדולה לנשיא רפובליקני שייכנס לבית הלבן. גם אם רק נזכה בקונגרס, זה לא אמור לפגוע ביכולת של הנשיא החדש לכהן, ולו בשל העובדה שבעוד שנתיים יהיו בחירות חדשות ומעניינות".
ד"ר אלי קוק, ראש המרכז לחקר ארה"ב באוניברסיטת חיפה, מסביר: "הרפובליקנים מאוכזבים. הם ציפו לגל אדום, הם חשבו שזה יהיה קל כמו בשנים האחרונות שהנשיאים 'מקבלים בראש' באמצע הכהונה שלהם, אבל זה לא קרה. אני חושב שיש ירידה בהקצנה – בסופו של דבר המועמדים הכי קיצוניים של טראמפ הפסידו. יש גבול לאן הטירוף יכול ללכת". לדבריו, את הסימנים היה ניתן לראות עוד קודם: "אירועי 6 בינואר 2021 (ההסתערות על בניין הקפיטול) הלחיצו מצביעים, הם לא אוהבים את זה, הם לא אוהבים מועמדים יותר מדי רדיקליים בימין".
"הוא המפסיד הגדול, ברור שחטף מכה"
כך או כך, ברור שהמוניטין של דונלד טראמפ כממליך המלכים הרפובליקני – וכאיש שהצליח לעצב את פני המפלגה, לפחות בשלב מסוים – הוכתם השבוע. פרשנים ואפילו אנשים ממפלגתו מאשימים אותו בליל הבחירות הקשה שעבר על המפלגה. כתבי פוקס ניוז ציטטו מקורות רפובליקניים שאמרו להם: "אם זה לא היה ברור קודם, זה צריך להיות ברור עכשיו. יש לנו בעיה עם טראמפ". רשת CNN דיווחה על התנהלותו של טראמפ עם פרסום התוצאות: כמו ב-2020, הוא שוב תואר כ"זועם" וכמי ש"צורח על כולם". מקור במעגל הפנימי של טראמפ אמר ל-CNN: "כל המועמדים במדינות החשובות היו מועמדים גרועים".
הנשיא לשעבר הודה הפעם שתוצאות הבחירות היו "קצת מאכזבות", אך עדיין שידר נימה חיובית, ואמר שהן "ניצחון גדול מאוד". טראמפ כתב ברשת החברתית שלו, Truth Social: "בעוד שבמובנים מסוימים הבחירות אתמול היו קצת מאכזבות, מנקודת המבט האישית שלי זה היה ניצחון גדול מאוד – 219 ניצחונות ו-16 הפסדים בכללי – מי הצליח יותר מזה מאז ומעולם?" בינתיים בשוק ההון כנראה פחות התרשמו – וגם מניות הפלטפורמה החברתית של טראמפ צונחות.
"זו לא שאלה של אם הייתה לו השפעה שלילית על הקמפיינים, זו שאלה של עד כמה זה היה שלילי", אמר לסוכנות הידיעות רויטרס רוב ג'סמר, אסטרטג ובכיר לשעבר במפלגה הרפובליקנית, על ההשפעה של טראמפ על התוצאות. ג'ונתן פרידלנד, שותפה של יונית לוי לפודקאסט UNHOLY מבית N12 וקשת, כתב: "והמפסיד הוא... דונלד ג'יי טראמפ". יממה אחרי שהקלפיות נסגרו כתב פרידלנד שעדיין לא ברור לגמרי מי ניצח בבחירות אמצע הכהונה באמריקה, "אבל ברור שהאיש שממשיך להתנשא על הפוליטיקה האמריקנית, שנתיים לאחר הדחתו מהבית הלבן, ספג מכה".
ערב הבחירות, ללא ספק, היה ערב קשה עבורו. "טראמפ לא מסוגל להשתנות. אם טראמפ היה קצת יותר שפוי בציוצים שלו, קצת יותר מעודן, פחות מתנהג מוזר בנושא הקורונה – הוא כנראה היה מנצח את ביידן בבחירות", טוען ד"ר קוק. "באופן מוזר זה גורם לו להיות צפוי, זה מצחיק – הוא נחשב לבן אדם לא צפוי, אבל תמיד הוא מתנהל בצורה הטראמפיסטית עם הנרקיסיזם שלו. טראמפ לא עומד לשנות כיוון רק בגלל שכמה מועמדים שתמך בהם הפסידו, הוא יבנה לעצמו נרטיב שזו לא אשמתו והוא ימשיך ויגיד שהוא הכי טוב והוא מנצח וינצח, לדעתי הוא גם המועמד המוביל לנצח בפריימריז הרפובליקניים".
"מועמדים שהוא הסתכסך איתם זכו בקלות"
ההפסד הבולט ביותר של טראמפ היה בפנסילבניה, שם קרס בן בריתו מהמט אוז בהתמודדות מול ג'ון פטרמן הדמוקרט, במה שהיה המרוץ היקר ביותר לסנאט במדינה. טראמפ תמך באוז גם במהלך הפריימריז הרפובליקני השנוי במחלוקת. בבית הנבחרים ספגו אנשיו של טראמפ מכה. על פי CNN, בניו המפשייר, עוזרת טראמפ לשעבר קרוליין לאוויט הפסידה לנציג הדמוקרטי כריס פאפאס בהתמודדות צמודה ביותר. בקרוליינה הצפונית, הרפובליקני בו היינס שנתמך על ידי טראמפ הפסיד לדמוקרט ווילי ניקל במרוץ שנראה כמבחן להשפעתו של הנשיא לשעבר.
והרשימה לא נעצרת בכך: באוהיו אמיליה סייקס הדמוקרטית ניצחה את מדיסון ג'יוטו גילברט הרפובליקנית, שציינה בקמפיין את קשריה הטובים עם הנשיא לשעבר. ג'ון גיבס ממישיגן הפסיד להילרי שולטן הדמוקרטית את הכיסא בבית הנבחרים. גיבס, פקיד השיכון לשעבר, הוא תומך נלהב של טראמפ שהפיץ תיאוריות קונספירציה חסרות בסיס על דמוקרטים ושטניזם.
"זה היה צריך להיות קל מאוד לרפובליקנים להשתלט בחזרה על הבית והסנאט, ולעשות זאת בהפרש גדול", אמר ג'ון רוגובסקי מאוניברסיטת שיקגו, שהדגיש את המשבר הכלכלי ודעת הקהל השלילית על הנשיא ביידן. "רבים מהמועמדים שטראמפ תמך בהם לא הצליחו, וזה עלה למפלגה שלהם בסיכוי לכבוש מושבים שהיו ניתנים לזכייה. מועמדים רפובליקנים אחרים שאיתם הוא הסתכסך בפומבי זכו בכיסאותיהם בקלות".
רוגובסקי הזכיר שהמושל הרפובליקני של ג'ורג'יה, בריאן קמפ, התנגח עם טראמפ כשאישר את זכייתו של ביידן ב-2020: הנשיא האמריקני לשעבר ניסה לנקום ותמך ביריב שלו בפריימריז. אבל קמפ ומזכיר המדינה הרפובליקני של ג'ורג'יה זכו שניהם בקלות ונבחרו מחדש. "תוצאות בחירות אמצע הקדנציה מראות שאתה יכול להיות שמרן, אתה יכול לעמוד על העקרונות שלך, אתה יכול להתנגד לטראמפ – ולנצח", אומר פיטר לוג, פרופסור לתקשורת באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון.
מנגד, שני חברים במפלגה הרפובליקנית שהתייצבו נגד ההתנהלות השערורייתית של טראמפ בסוף הכהונה שלו – ההסתערות על הקונגרס וסירובו לקבל את התוצאות – לא יכהנו בקונגרס. הרייט האגמן מוואיומינג קיבלה את תמיכתו של טראמפ אחרי שהמפלגה הדיחה את ליז צ'ייני (בתו של סגן הנשיא לשעבר) בגלל תמיכתה בוועדת החקירה לאירועים בגבעת הקפיטול. ראסל פריי מדרום קרוליינה זכה בתמיכה של טראמפ לאחר שניצח את טום רייס, שהצטרף לדמוקרטים ולקומץ רפובליקנים בהצבעה להדיח את הנשיא לשעבר בגלל ההסתה למתקפה הקטלנית בקפיטול. פריי אמר לתומכים לאחר מכן שהוא יעבוד קשה כדי לגרום לטראמפ להיות גאה.
ג'יי-די ואנס זכה באחד המושבים של אוהיו בסנאט. ואנס כתב בעבר רב-מכר שתיעד את נפילתן של עיירות המפעלים במדינות כמו אוהיו לעוני ולשימוש בסמים. במרוץ למושב בסנאט הוא מיתג את עצמו כפופוליסט כועס בסגנון של טראמפ וזכה בתמיכתו של מנהיג המפלגה. בבחירות הוא ניצח את הדמוקרט המכהן טים ראיין. טראמפ מסמן ניצחון גם בצפון קרוליינה, שם זכה טד באד במושב בסנאט. באד ניצח את הדמוקרטית שרי ביסלי בהתמודדות על המושב. כשניגש לבקש את המועמדות הרפובליקנית, הוא לא נחשב למועמד מוביל, אבל בעקבות תמיכתו של טראמפ, הוא זינק בסקרי דעת הקהל והביס בקלות את מושל צפון קרוליינה בפריימריז.
ההשוואה להאמפטי דאמפטי – ושאלת ה"בייס"
ד"ר קוק לא מאמין שההפסדים בבחירות השבוע ישנו את ההתנהלות של טראמפ או של המצביעים הרפובליקנים: "השינוי המתבקש הוא התרחקות מטראמפ וכל המעורבים באירועי 6 בינואר, התרחקות מכל האנשים שמאמינים בתיאוריות קונספירציה – האנשים האלה ילכו לרון דסנטיס, שניצח בענק אמש – אבל אני חושב שבסופו של דבר הבייס של המפלגה הרפובליקנית הוא טראמפיסטי, אני לא רואה אותם עושים שינוי".
מושל פלורידה דסנטיס בקושי מסתיר את כוונתו לרוץ לנשיאות ב-2024. הוא זכה שוב בבחירות, ניצחון מהדהד שחיזק את מעמדו של הכוכב הרפובליקני העולה כיריב המרכזי של טראמפ. הנשיא לשעבר מיהר לעקוץ ולהזכיר שהוא קיבל יותר קולות בפלורידה מאלו שזכה להם דסנטיס, אך גם הוא נאלץ להכיר בעובדה שהתחרות שצפויה לו גדולה מכפי שקיווה.
והתקשורת, שמיהרה לנגח את טראמפ, "מכתירה" את יריבו: מאמר מערכת שפורסם ביום רביעי בפוקס ניוז – הרשת האמריקנית עם הנטייה השמרנית – כינה את דסנטיס "מנהיג המפלגה הרפובליקנית החדש". בעמוד הראשון של הניו יורק פוסט כינו אותו DeFuture, בעוד טראמפ זכה לכותרת Trumpty Dumpty, לצד האשמה שהוא "רעיל", שחיבל בבחירות ושגרם נזק עצום למפלגה שלו.
"דסנטיס מדאיג את טראמפ, אבל אנחנו לא במקום שהוא יכול לתפוס את המקום שלו", טוען סנדר, מנהל הקמפיין של הרפובליקנים בישראל – שכבר נערך לבחירות לנשיאות בעוד שנתיים. "הסקרים האחרונים שראיתי מראים שטראמפ מוביל, פי שניים לפחות. דסנטיס הוא פוליטיקאי מוכשר, אבל הוא בנה את עצמו כמין טראמפ בעצמו, אז איך הוא ירחיק את עצמו? הוא אכן מועמד ומושל ראוי, מרתק לראות כיצד הוא מפלס את דרכו לצמרת".
סנדר מסביר איך צבר דסנטיס את כוחו: "הוא העביר לראשונה את מדינת פלורידה ממדינה מתנדנדת למדינה אדומה בוהקת, וזה נזקף לזכותו. זה אכן מדאיג אנשי פריימריז רבים בתוך המפלגה הרפובליקנית, וביניהם גם את הנשיא לשעבר, שידוע שבתוך קמפיין הוא מסלק כל דבר וכל יריב הצידה, כך שבהחלט דסנטיס מפריע לו".
"הוא רואה ריצה לנשיאות כהגנה משפטית"
האם בסופו של דבר טראמפ יפסיד במרוץ בתוך מפלגתו? "טראמפ בהחלט יכול לבחור לרוץ כמועמד עצמאי, אבל אנחנו עדיין לא שם", טוען ד"ר קוק. "אנשים ממהרים להספיד את טראמפ ואת הכוח שיש לו במפלגה הרפובליקנית".
סנדר מנסה לספק הצצה למסרים שנשמע בחודשים הקרובים – ולדעות בתוך המפלגה: "הנשיא לשעבר דונלד טראמפ פועל כמו בכל כהונתו במשך ארבע השנים שבהן היה נשיא, בצורה לא רציונלית ועם הרבה רגש ואמוציונליות, מכיוון שהוא חושב שהוא חש הכי טוב את הציבור. מבחינתו של הנשיא לשעבר, המערכת מוכנה לחזרתו, ולפיכך שום תוצאה בבחירות האמצע לא תעכב את יציאתו למרוץ המחודש. יותר מזה – הוא ישתמש בבחירות הללו כמנוף והכנה גם לפריימריז שלו בתוך המפלגה הרפובליקנית וגם אחרי זה, אם יזכה".
ד"ר קוק מעריך: "רק חלק קטן יעבור לדסנטיס, קשה לי להאמין שאנשים ינטשו את טראמפ רק בגלל שאיזה אחד בפנסילבניה לא ניצח, הבייס הוא של טראמפ".
ואם הבייס הוא אכן של טראמפ והוא יודיע על התמודדות, האם פרשת המסמכים והסוגיות המשפטיות נגדו לא יעצרו אותו מלרוץ?
"בדומה לנתניהו – אם הוא ייקלע לבעיות משפטיות זה רק ייתן לו עוד תמריץ לרוץ, כי הרבה יותר קשה להגיש כתב אישום נגד נשיא מכהן או נגד מי שרץ בבחירות, זה נראה פוליטי. הוא רואה ריצה לנשיאות כהגנה משפטית, ככל שהוא יסתבך יותר באירועים משפטיים, כך גדלים הסיכויים שהוא ירוץ לנשיאות".
חוזר לימי "ליגה אחרת" עם נתניהו?
ואם הזכרנו את ראש הממשלה המסתמן בישראל, חזרתו של נתניהו היא חדשות טובות לטראמפ ובני בריתו. ד"ר קוק טוען שנתניהו עצמו הוא לא העיקר: "לטראמפ היו הרבה סיבות להיות מקורב לביבי ואף אחת מהן לא קשורה לביבי, זה קשור לבסיס האוונגליסטי שלו, שרוצה לראות אותו קרוב לישראל ולסוגיות שקשורות לסעודיה ולנפט. הם גם מסכימים בנושא הגרעין האיראני, אבל אני לא חושב שיש קשר מיוחד בין נתניהו לטראמפ. כבר ראינו את טראמפ מתעצבן על נתניהו בגלל שהוא בירך את ביידן על ניצחונו. טראמפ לא שוכח אירועים כאלה, אני לא חושב שיש משהו עמוק מלבד מה שמציגים מול המצלמות".
מנגד, סנדר חושב שטראמפ יכול להיות מאושר מחזרתו של נתניהו לשלטון: "הקשר בין שני האנשים הללו היה חם ונשאר חם. בפוליטיקה לא מודדים אדם בשעת צערו, ולכן האמירות של הנשיא לשעבר על נתניהו היו בגדר כעס רגעי ולא מהותי. אם הנשיא לשעבר טראמפ ייבחר שוב, היחסים יחזרו מהר ובטבעיות, כמו 'רכיבה על אופניים'".
ומה לגבי הדמוקרטים, מה הסיכוי של טראמפ לנצח את ביידן? ד"ר קוק מזכיר שאמריקה חצויה היום "50-50". הוא מדגיש: "הדמוקרטים הצליחו לא רע למרות השפל בפופולריות של ביידן. בן אדם שחטף שבץ לפני חצי שנה (ג'ון פטרמן), נבחר רק בגלל שהוא דמוקרט. ביידן אולי קיבל מהבחירות האלה רוח גבית להמשיך לעוד כהונה, אבל אולי הוא דווקא יגיד עכשיו – עשיתי את שלי".
סיקור נרחב: