"זו תחיית המתים", אמר מנהיג השמאל הברזילאי לואיז אינסיו לולה דה סילבה – או בקיצור לולה – שזכה השבוע בקדנציה שלישית ומפתיעה לנשיאות. לולה בן ה-77 חגג ניצחון בשדרות פאוליסטה שבסאו פאולו, אחרי שהשלים מסע יוצא דופן בחזרה למשרד הנשיאות – ולא בפעם הראשונה. "הם ניסו לקבור אותי בחיים והינה אני כאן כדי למשול במדינה הזו", הצהיר בקולו הצרוד.

זקנו ושערו הסבוך, שהפכו לסימן ההיכר שלו, הלבינו; הם כבר לא עשירים כמו בעבר, אבל הכריזמה שמשרתת אותו כבר 40 שנה, עדיין איתו. את הקרדיט לרוח הלוחמת הוא ייחס לרעייתו החדשה, ל"ג'נג'ה". שהייתה זריקת המרץ שלו בבחירות הקשוחות שעברו על ברזיל: "היא נותנת לי את הכוח להתמודד עם המכשולים", אמר והבטיח: "עכשיו אני מוכן להוביל את המסע העולמי למלחמה בשינויי האקלים".

מי שקרא בתחילת השבוע את הדיווחים של העולם המערבי על תוצאות הבחירות בברזיל, מצא ראי של הדיווחים על תוצאות הבחירות בישראל: מנהיג פועלים כריזמטי, חברתי, גלובלי ונישא על מדיניות שמירת האמזונס כגיבור המלחמה בשינויי האקלים. אגדת עם חילונית מושלמת, חשבתי, מושלמת מדי: הלכתי לשאול את טובי פורנר פריירה, מפעיל הבלוג ZangãoBlues בפורטוגלית שחי בישראל (ועובד בחברת החדשות). הוא לא מבין על מה אני מדבר – וממהר לנפץ את האשליה שלי על לולה.

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

"אני לא עצוב שבולסונארו לא נבחר – אבל אני מאוד עצוב שלולה נכנס, לדעתי לולה מושחת. שלא תהיה כאן טעות – לולה לא קדוש, הוא רוצה לשלוט על התקשורת", מסביר פורנר פריירה. "בקמפיינים הוא אמר שבולסונארו רוצח, גזען, שונא הומואים. לולה הוא דיקטטור של בתי המשפט, הוא גורם לסגירת עיתונים, השופטים שלו ביזו את בית המשפט העליון, הם שופטים על פי הזמנה והם משתינים על החוקה". 

לולה דה סילבה, נשיא ברזיל הנבחר ואשתו (צילום: ap)
"אשתי נותנת לי את הכוח להתמודד עם המכשולים"|צילום: ap

אנה ולריה דוריה בת ה-60 – רופאה מריו דה ז'נרו שהשיקה עם חבריה כוסות לכבוד הניצחון של לולה ולא פחות, בגלל ההפסד של בולסונארו – סיכמה את כהונת בולסונארו: "אלה היו ארבע שנים של שנאה, של שלילת המדע. לא יהיה קל ללולה לנהל את המדינה הזו. אבל לעת עתה זה (הניצחון) הוא אושר טהור".  זכייתו של לולה מגבשת "חזית אדומה" חדשה באמריקה הלטינית, לאחר ניצחונות של מועמדים שמאלנים בולטים גם בבחירות בקולומביה ובצ'ילה, ולניצחון של לולה יש השפעה עצומה, אזורית ועולמית – וגם התנגדות מקומית: עשרות אלפים מתומכי בולסונארו יצאו לרחובות בסירוב לקבל את ההפסד – ותועדו מצדיעים במועל יד. "זה לא הכיוון שלו, אני מקווה שמדובר בסתם מטומטמים", מחדד פורנר פריירה – ומציין שמדובר בהפגנות בדרום ברזיל, אזור שבו יש הרבה מתיישבים ממוצא גרמני. אך למה הם מוחים?

 

לולה נשבע לבטל את מורשתו של ז'איר בולסונארו, להפסיק את הפצת הנשקים, לשקם את הכלכלה ובעיקר – להפסיק את הרס יערות הגשם באמזונס ולשים סוף למדיניות שהותירה את האומה הגדולה ביותר באמריקה הלטינית מבודדת יותר ויותר בבימה העולמית. לולה הוא בנם של הורים אנאלפביתים, שהגיע לתפקיד בפעם הראשונה מתוך מפעלי המתכת של תעשיית הרכב (חברת פולקסווגן) – ליבו של מעמד הפועלים. את מסעו השני לנשיאות הוא החל בכלא. נשיא ארה"ב לשעבר ברק אובמה אמר עליו פעם כי הוא "הפוליטיקאי הפופולרי ביותר על פני כדור הארץ", ופורנר פריירה מזכיר שאובמה גם השווה בינו לבין דמות הקצב בסיפור "כנופיות ניו יורק".

טובי מגיב בבלוג – הפעם בעברית – על תוצאות הבחירות

המורשת שהוכתמה והפעילה שהפכה לאור בחייו

לפני 12 שנים הוא עזב את תפקידו, למרות אהדת שיא בין הבוחרים הברזילאים. על פי סוכנות הידיעות רויטרס, המדיניות שלו באותן שנים הוציאה מיליונים מעוני קיצוני, הרחיבה את הגישה של הברזילאים לחינוך ולשירותי בריאות. בכהונתו הוא הפחית את אי-השוויון החברתי בברזיל, הגביר הפצה של סחורה ברזילאית לעולם וחיזק את תעשיות הנפט ובניית הספינות בברזיל.

הכלכלה של המדינה הגדולה באמריקה הלטינית עלתה למקום השישי בגודלה בעולם. ברזיל חגגה את ההצלחה העולמית שלה כשנבחרה לארח את האולימפיאדה ואת גביע העולם בכדורגל – טורניר שהסתיים במפח נפש ברזילאי עם התבוסה הביתית 7-1 לגרמניה בחצי הגמר. 

לולה דה סילבה, נשיא ברזיל הנבחר (צילום: ap)
לולה חוגג ניצחון: "זו תחיית המתים"|צילום: ap

"בעולם אוהבים את לולה, אבל כשבברזיל אנשים מתו במסדרונות של בתי החולים, לולה לוקח כספים מהשקעות", מסביר פורנר פריירה. "הוא בונה עם הכספים נמל תעופה בקובה או במוזמביק, בונה רכבות תחתיות בוונצואלה כדי להלבין כספים. שר הכספים של לולה אמר שהוא נהג לקחת ארגז של סיגרים מלא בכסף ללולה אל נמל התעופה מהממשל הסיני, יש תיאורים של לולה לוקח שוחד מחברות סיניות שמחפשות נפט בים, הוא מכר מכרזים ולקח לעצמו כספים בתמורה למכרזים. זה לא אני אומר – סיפרו על זה מי שהיה שר הכספים שלו, שופטים שפרשו וחברי קונגרס".

ההשוואה בין טובי בין לולה לחזיר מבית החיות של אורוול:

מורשתו של לולה הוכתמה על רקע פרשת שחיתות ותמיכתו בחוזים ציבוריים שהטיבו עם מנהיגים ממפלגות פוליטיות גדולות, כולל ממפלגתו שלו – בכירים שקיבלו תמורה על התמיכה ברפורמות שלו. המיתון שהתרחש במדינה בין 2015 ל-2016 בנה מומנטום להדחת היורשת שטיפח, הנשיאה לשעבר דילמה רוסף. לולה הועמד למשפט באשמות שחיתות שכללו גם קבלת נכסי נדל"ן ומתנות אחרות כשוחד מחברות הנדסה. הוא הורשע ב-2017 ונידון ל-9.5 שנות מאסר. בזמן שהיה בכלא איבד את אשתו הראשונה, מריסה לטיסיה, שאיתה הביא לעולם ארבעה ילדים: היא מתה משבץ בזמן שהיה בכלא. נקודת אור בימים האלה הייתה הפעילה רוזאנג'לה דה סילבה, הידועה בשם "ג'נג'ה".

"מאוהב כאילו הייתי בן 20"

לולה מייחס את תחייתו ל"ג'נג'ה" בת ה-56: הוא אמר שהיא העניקה לו חיים חדשים לאחר מותה של אשתו. כשלולה ישב בכלא, הפתיע אחד מעורכי דינו וסיפר: "לולה מאוהב, והדבר הראשון שהוא רוצה לעשות כשהוא יוצא מהכלא זה להתחתן". הם בכל זאת חיכו קצת, ובחודש מאי האחרון היא התחתנה עם לולה, שמבוגר ממנה ב-21 שנים, בטקס דיסקרטי עם 200 אורחים ובהם כמה מפורסמים, כמו הזמר ג'ילברטו גיל, ששימש שר התרבות תחת לולה. בזמן שלולה היה בכלא, ג'נג'ה חיברה עליו ציוצים מלאי חיבה: "כל מה שאני רוצה לעשות זה לחבק אותך ולהתכרבל איתך ללא הפסקה", כתבה ללולה ביום הולדתו ה-74. 

"גרמנ לי להרגיש שאני רוצה לחיות שוב". לולה עם אשתו|צילום: רויטרס

למרות קמפיין הבחירות האכזרי מול בולסונארו, הזוג הטרי דווקא נהנה בימים האלה כמו בירח דבש ממושך מאז שהיא הוסיפה צבע ללחייו של לולה: "אני מאוהב כאילו הייתי בן 20", אמר הנשיא על אשתו החדשה בריאיון למגזין טיים שפורסם רגע לפני שהתחתן. "כשאיבדתי את אשתי, חשבתי, 'ובכן, לחיים שלי אין יותר משמעות'. אבל פתאום הופיע האדם הזה שגרם לי להרגיש שאני רוצה לחיות שוב", הוסיף אז. והשבוע הוא אמר לקהל שחגג את ניצחונו: "אני עומד כאן חזק, מאוהב שוב, משוגע על אשתי, היא זו שתיתן לי כוח להתמודד עם כל המכשולים". "אני אוהבת אותך", היא הגיבה.

ההרשעות של לולה מנעו ממנו להתמודד לנשיאות ב-2018, והנשיא בולסונארו, מנהיג הימין, נבחר לתפקיד – נישא על גל שמרני ושנאה כלפי מפלגת הפועלים, שנתפסה כמושחתת. יריבו דה סילבה שוחרר מהכלא לאחר 19 חודשים, ובית המשפט העליון בברזיל ביטל את הרשעותיו: ההחלטה קבעה שבית המשפט שהרשיע אותו הפעיל סמכות שיפוט פסולה. לולה תמיד הכחיש את ההאשמות נגדו ואמר שאויביו הפלילו אותו כדי לבעוט אותו מהפוליטיקה הברזילאית – ואחרי שהרשעותיו בוטלו הוא החליט לחזור לזירה. 

הבחירות בברזיל: הנשיא לעבר בולסונארו (צילום: AP)
ניצח ב-2018 בהיעדר לולה, הפסיד לו כעת. בולסונארו|צילום: AP

"הוא מושחת, לולה מושחת – זה ברור!" מצהיר פורנר פריירה ומספק דוגמה קונספירטיבית: "ב-2018 אחרי שהבינו שבולסונארו עומד לנצח, הוא קיבל סכין בבטן וכמעט מת. הוא פונה לבית חולים של היהודים בסאו פאולו, השמועות אמרו שנציגיו של לולה עמדו מאחורי הניסיון הזה. שופטים אמרו על המקרה הזה שלולה לא חף מפשע אבל הוא לא אשם, למה לא אשם? כי יש לו כריזמה!"  

המחמאות מביידן - והאתגר הדרמטי באמזונס

מהכלא יצא לולה חדש: פוליטיקאי פרגמטי שנשבע להילחם ברעב ובאבטלה הגואה על ידי תיעול הלוואות והשקעות ציבוריות לענפים אסטרטגיים תוך התחייבות לאחריות כלכלית. הוא הקים קואליציית מרכז–שמאל רחבה שכוללת תנועות חברתיות שמאלניות ואנשי מרכז שהיו יריביו בבחירות 2006, ובהם מושל סאו פאולו לשעבר ג'ראלדו אלקמין – שמרגיע עכשיו משקיעים שחוששים ממדיניות כלכלית סוציאליסטית. לולה הבטיח להחזיר לברזיל את ההשקעות הזרות על ידי שמירה על יער הגשם באמזונס, שם הוביל הנשיא בולסונארו לכריתת יערות, שהמריאה לשיא של 15 שנה. לולה דה סילבה מתכוון, לדבריו, "להפוך את ברזיל למובילה בשיחות האקלים העולמיות".

לולה דה סילבה, נשיא ברזיל הנבחר (צילום: ap)
שורת הבטחות חברתיות וסביבתיות - וצל כבד של שחיתות. לולה בחגיגות|צילום: ap

פליטת גזי החממה של ברזיל עלתה ביותר מ-12% בשנת 2021, בעיקר בגלל כריתת יערות מואצת ביער הגשם באמזונס בהוראת בולסונארו. מדובר בנתון הכי גבוה מאז שנת 2005, כך על פי פרויקט ניטור הפליטות SEEG. אף שיש למדינה רשתות חשמל נקיות יחסית, הנשענות על כוח מים ואנרגיה מתחדשת, ברזיל היא הפולטת החמישית בגודלה של גזי חממה בעולם בעיקר בגלל כריתת היערות, החקלאות ושימושים אחרים בקרקע הברזילאית המבורכת.

במדינה נמצא 60% משטח האמזונס, יער הגשם הגדול בעולם, שסופג כמויות אדירות של פחמן דו-חמצני. "יש לנו ממשלה שנטשה והכחישה בעיות אקלים, עשתה כל שביכולתה כדי להרוס את ההתנהלות הסביבתית של המדינה שלנו, במיוחד באמזונס", אמר מרסיו אסטריני, ראש גוף הפיקוח על מדיניות האקלים. העולם אמור לדון בהתחייבויות האקלים בפסגת האקלים COP27 של האו"ם במצרים בשבוע הקרוב, ולולה מתכנן להגיע לפסגה – אף על פי שבולסונארו ממשיך להנהיג את המדינה עד 1 בינואר.

הבחירות בברזיל (צילום: ap)
ארץ טרופית יפה - וסוערת|צילום: ap

בנאום הניצחון שלו התחייב לולה לבלום את כריתת העצים הבלתי חוקית, את הכרייה ואת גריפת הקרקעות שהניעו את כריתת היערות הגואה של האמזונס בארבע השנים האחרונות. "ברזיל מוכנה לקחת מחדש מנהיגות במאבק במשבר האקלים", אמר לקהל תומכים בסאו פאולו. "ברזיל והכוכב שלנו זקוקים לאמזונס חי". 

לולה נשבע לשנות לחלוטין את המדיניות הסביבתית ולנצל את מצוקת היערות למשיכת השקעות. כך, למשל, נורווגיה מוכנה לדון בהפעלה מחדש של קרן לשימור האמזונס בעלות של 573 מיליון דולר, ומשקיעים אחרים מרחבי העולם מוכנים להתגייס כלכלית להצלת היערות. המדיניות הסביבתית של לולה הובילה את נשיא ארה"ב ג'ו ביידן למהר לברכו על הזכייה ב"בחירות חופשיות, הוגנות ואמינות" – ואיתו מקהלת מחמאות מעוד מנהיגים מאירופה ומאמריקה הלטינית.

הבחירות בברזיל: תומכי בולסונארו מוחים נגד לולה (צילום: reuters)
תומכי נשיא ברזיל בולסונארו מוחים נגד הנשיא הנבחר לולה דה סילבה|צילום: reuters

היחסים עם ישראל והקשר לחמאס ולחיזבאללה

פורנר פריירה לא קונה את השינוי ומדגיש שהמדיניות הסביבתית היא כלפי חוץ: "לאורך הקמפיין אף אחד לא דיבר על תוכנית ממשלה, הם רק תקפו זה את זה והשמיצו זה את זה – בולסונארו אמר שלולה גנב ומושחת, ולולה דיבר על העבר האפל של בולסונארו, שניצל תקציב לעובדים הפרלמנטריים שלו למטרותיו שלו. זה הגיע להאשמות באונס. לולה שיגר לעבר בולסונארו האשמות בג'נוסייד, ברצח עם, בגלל ההתנהלות בזמן הקורונה, ואמר שהוא רוצה להביא את בולסונארו למשפט. הוא אמר, 'אני אשלח אותך לכלא – נוכיח שעשיתם את זה בכוונה'". רבים בברזיל סבורים שבולסונארו איבד את תמיכת ההמונים בגלל המדיניות הכושלת שלו מול מגפת הקורונה: ברזיל ספרה 700 אלף מתים במגפה, בצל מדיניות שנויה במחלוקת של הנשיא. 

פורנר פריירה לא מייצג את הקהילה היהודית בברזיל – ומפרשן אותה מבחוץ: "חלק גדול מהקהילה היהודית הצביע ללולה, אף על פי שהוא תמך בחיזבאללה ובחמאס. הוא אפילו היה חבר של קדאפי ושל אחמדינג'אד, הוא בקשר טוב עם איראן. זה חלק מגישת השמאל של לולה. למרות זאת, הקהילה היהודית רובה בעדו. בין אנשי בולסונארו, הנוצרים האוונגליסטים הם אלו שדווקא תומכים בישראל". בירושלים בוודאי מאוכזבים מהתוצאות: לראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו היו קשרים מצוינים עם בולסונארו, אבל היחסים ידעו בעבר עליות ומורדות.

לולה עצמו ביקר בישראל ב-2010 וחתם על הסכמי שיתופי פעולה בתחומים רבים, אבל ב-2015 התעוררה מתיחות בין המדינות כשברזיל של לולה לא אישרה את מינויו של דני דיין לתפקיד שגריר ישראל בברזיל, משום שבעבר היה יו"ר מועצת יש"ע. בולסונארו, לעומת ממשל השמאל, הודיע ימים ספורים לאחר שנבחר לנשיאות על כוונתו להעביר את שגרירות ברזיל מתל אביב לירושלים. ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיע והיה אורח הכבוד בביקור בברזיל לכבוד ההשבעה של בולסונארו. 

ברזיל לא תכריז על העברת השגרירות (צילום: אבי אוחיון לע
נתניהו בביקור בברזיל עם בולסונארו, 2018|צילום: אבי אוחיון לע"מ, חדשות

בשלב האחרון של הקמפיין החליף לולה את הצבעים האדומים העזים של מפלגת הפועלים בבגדים לבנים. על פי הערכות, בעזרת הבגדים הוא ביקש להגיע לקהילה הנוצרית האוונגליסטית ההולכת וגדלה בברזיל. אולי זה מה שחולל את השינוי: הוא הצליח להנחית מכה לפופוליזם הימין הקיצוני של בולסונארו, שהגיח מהספסלים האחוריים של הקונגרס בברזיל, כדי לגבש קואליציה שמרנית. פורנר פריירה מספר: "לולה שלח אנשים שלו לשבור חפצים בכנסיות נוצריות, אנשים עם תפקיד במפלגה או בפרלמנט של ברזיל, אבל עכשיו כשהוא התמודד מול בולסונארו, הוא פתאום נגד הפלות, פתאום הוא הולך לכנסייה. מפלגת העבודה שלו היא מפלגה עם בסיס מרקסיסטי, הוא רצה להביא למצב של כאוס חברתי כדי להגיע לקומוניזם הטהור, לרסק את המבנה החברתי של הדת כדי לבנות מצב של כאוס, זה הבסיס של המפלגה שלו. אבל כשזה הגיע לקמפיין – הוא נשמע אחרת, רק כדי להביא קולות. הוא פתאום השמיע קול שמרני". 

"יש חשש להפיכה צבאית ומלחמת אזרחים"

לולה הוא מעשן כבד. במשך השנים הוא טופל בכימותרפיה לסרטן הגרון, מה שהעמיק את הבריטון הקשה שלו. כעת הוא עשוי להיות הכוכב של פסגת האקלים, אבל הניצחון שלו על בולסונארו דחוק מאוד ומראה שהמדינה הטרופית היפה מפולגת בצורה חדה. איש מדעי המדינה הברזילאי ריקרדו איסמאל אמר כי תוצאות הבחירות הראו שהמדינה מקוטבת וזקוקה מיד לתוכנית להפחתת הקיטוב: "זו משימה שצריכה להיות בראש סדר העדיפויות של הנשיא הנבחר, לברזילאים יש ציפיות גבוהות מאוד מהנשיא".

נשיא ברזיל
אתגרים עצומים וגם מחנה מתנגדים. לולה ניצח - ועכשיו מגיע החשבון|צילום: רויטרס

לולה זכה ב-50.9% מהקולות, לעומת 49.1% לבולסונארו, שרבים מתומכיו מסרבים לקבל את תוצאות הבחירות. מאות מהם, רובם מארגוני נהגי משאיות, חסמו כבישים וגרמו לחסימות בהובלות סחורות, כמו מזון ודלק. במקביל, בעצרות התמיכה בנשיא היוצא, קראו המפגינים ל"התערבות צבאית" כדי להשאירו בשלטון, חלקם אף הצדיעו במועל יד. בולסונארו הצהיר: "אני מבין את הכעס, אך צריך לפנות את הכבישים. חסימת הכבישים חוסמת את זכות התנועה, שהיא חלק בסיסי בחוקה של המדינה שלנו".

הגינוי של שגרירות ישראל בברזיל:

 

פורנר פריירה מזהיר שההפגנות האלה עלולות להתפתח למלחמת אזרחים של ממש: "בהתחלה זו הייתה תנועה קטנה, כמה הפרות סדר, אבל נקודות המחאה האלה גדלות. בולסונארו אמר שהוא יעשה כל מה שצריך להעברת הממשל על פי החוקה, למעשה הוא מודה בהפסד ולא מודה, הוא גם אומר שהוא קיבל את תוצאות הבחירות אבל גם נותן אישור למפגינים להמשיך ולהפגין. על פי החוקה – אם מגיעים לכאוס שנמשך במשך 72 שעות, מפקד הצבא, שהוא בולסונארו, יכול לדרוש התערבות צבאית – זה אומר הפיכה צבאית. היום השמאל אומר, 'הינה יצא הדיקטטור שממנו חששנו'. כרגע אלו שמועות, אבל יש חשש למצב שכזה, כולל השתלטות על בית המשפט העליון".

100 מיליון רעבים בארץ "שהשמש ליטפה"

שלטון צבאי לא זר לברזיל. "מ-1964 ברזיל הייתה בדיקטטורה צבאית, אני גדלתי בתקופה כזו – יש אפשרות שכזו", אומר פורנר פריירה. "כבר יש סימנים של אלימות, יש ארגון שלמעשה שם לעצמו למטרה להשתלט על אדמות בכוח – לעשות 'רפורמות בקרקעות'. אם לדעתם אדמה לא יעילה – הם משתלטים עליה. לולה מנסה לגייס אותם עכשיו כדי להתמודד עם המחאות. אם זה קורה, זה עלול להתפתח למאבק אלים וחמוש. זה יכול להוביל למלחמת אזרחים". 

נשיא ברזיל לולה עם מנהיג קובה לשעבר, פידל קסטרו (צילום: reuters)
לולה עם מנהיג קובה לשעבר, פידל קסטרו|צילום: reuters

האתגרים של לולה עצומים: 33 מיליון ברזילאים מתמודדים עם משבר רעב, 100 מיליון חיים בעוני. לולה הבהיר שהעדיפות הראשונה שלו היא זו שמלווה אותו לאורך הקריירה הפוליטית שלו, שנמשכת 40 שנה: הוא מגויס לשיפור מצבם של עניי ברזיל. "אנחנו לא יכולים לקבל את זה כנורמלי שבמדינה הזו למיליוני גברים, נשים וילדים אין מספיק אוכל. אנחנו היצרנית השלישית בגודלה בעולם של מזון והיצרנית הגדולה ביותר של חלבון מן החי. מוטלת עלינו החובה להבטיח שכל ברזילאי יוכל לאכול ארוחות בוקר, צוהריים וערב בכל יום", אמר.

המשבר בברזיל נוצר בעקבות מדיניות שערורייתית של בולסונארו במגפת הקורונה ובמיוחד בגלל המדיניות שלו באמזונס, שהביאה לכך שברזיל המרתקת, ש"השמש ליטפה", הגיעה לידי בידוד בין-לאומי. "במקום להיות מובילים בעולם בכריתת יערות, אנחנו רוצים להיות אלופי העולם בהתמודדות עם משבר האקלים ובפיתוח חברתי-סביבתי", הצהיר לולה בנאום הניצחון שלו. "כך יהיו לנו אוכל בריא בצלחות, אוויר נקי לנשימה, מים לשתייה והרבה משרות איכותיות עם השקעה ירוקה".

הבחירות בברזיל: תומכי הנשיא בולסונארו (צילום: AP)
המתח של הבחירות יוביל למלחמת אזרחים?|צילום: AP

רציתי לסכם את הכתבה במשל המנהיג בן ה-77 שהיה יכול בקלות להפוך ל"הלך מסכן", שלא סיים כיתה א',  פועל שאיבד אצבע במכונות תעשיית המתכת המחוספסת וארגן שביתות של איגודי העובדים נגד הדיקטטורה הצבאית ששלטה בברזיל בשנות ה-80. רציתי להלל את אהבתו של האיש שאיבד שתי נשים, שישב בכלא, הפך להיות "הבוס, החוק, המלך" במדינה שהיא "דגל אהבה לקרנבל ולכדורגל" ומכיר בחשיבות האמזונס – אבל פורנר פריירה סיפק לי מבט עמוק ואפל יותר: "אני לא אוהב את בולסונארו, אבל הרגשתי שהשמאל בגד בי – בגנבות, בצנזורה. אני הבנתי שהעולם המרקסיסטי הוא שקר גדול. רק כאן, כשהגעתי לקיבוצים, חשבתי שאולי זה אפשרי. פה הסוציאליזם לא בגד בי, אבל בברזיל – בגדו בי וגנבו ממני".

טובי פורנר פריירה, מפעיל הבלוג ZangãoBlues ביוטיוב (צילום: באדיבות המצולם)
"כבר יש סימנים של אלימות". טובי פורנר פריירה, מפעיל הבלוג ZangãoBlues ביוטיוב|צילום: באדיבות המצולם