"אקדחים הוצמדו לראשם. ביקשו מהם להיפרד מהמשפחה שלהם בטלפון. בתוך כמה רגעים השיחה מסתיימת. ואז 'פני הרוע' מכים אותם באכזריות, את אותם שלושה פועלים תמימים שלא עשו דבר: הם מותירים אותם מדממים על צלע הר". התיאור הזה לא נלקח מסצנה בסרט אימה: הוא קרה באמת בגליל, לאור ירח. 

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

מאחורי המעשה, שהוגדר "נקמה למען השחרור", עמדה חבורת עבריינים מטילת אימה שמבחינתה החוק הוא בגדר המלצה בלבד: גם בכירי החוקרים ביחידה המרכזית של המחוז נדהמו מאופי המקרים ומחומרתם. הסיפור האלים בגליל התרחש ב-24 בנובמבר 2022, אך שורשיו התחילו יומיים קודם לכן, כאשר נכנס טירן פרו בן ה-18 לכפר ברטעה. הצעיר הדרוזי, תושב דאליית אל-כרמל, רצה לקנות חלקים לרכב בכפר, שחציו בשטח ישראל וחציו בשטחי הרשות הפלסטינית – ולא שב משם בחיים.

טירן פרו, הצעיר שנחטף בג'נין (צילום: סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
נסע לקנות חלפים לרכב - ולא חזר בחיים. טירן פרו ז"ל|צילום: סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים
טירן פרו (צילום: סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים, סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)
חטיפת גופתו של טירן פרו|צילום: סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים, סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים

אחרי שטירן, תלמיד כיתה י"ב, נכנס עם חברו לכפר – נקטעה הנסיעה בתאונה קשה. בעודם נלחמים על חייו, פינו גורמי הרפואה את פרו לבית החולים המקומי א-סינא בג'נין, ואילו חברו, שנפגע פחות, פונה במסוק מד"א לבית החולים רמב"ם בחיפה. אביו של טירן נסע במהרה לג'נין והחזיק אצבעות לשיפור במצבו, אבל המחזה שנגלה לנגד עיניו היה נורא: קבוצת חמושים חדרה למוסד הרפואי, ניתקה את טירן הצעיר ממכונות ההנשמה וחטפה אותו לנגד עיניו. 

האב גורס שהיה ניתן להציל את חייו של בנו – וכי האפשרות הזו נמנעה בידי החוליה העוינת. עם זאת, תחקיר צה"ל קובע כי מותו של פרו נקבע בבית החולים עוד לפני כן. עם היוודע מעשה החטיפה החריג, הונחו פרטיו על שולחנם של כל גורמי הביטחון, ואלה החליטו לסגור את המעברים באזור ג'נין ולמנוע מפועלים להיכנס לשטח ישראל בצל ניסיונות רבים למגעים שיביאו לידי השבת הגופה של הצעיר.

סרטוני האיומים והחבורה שלקחה את החוק לידיים

המדינה סערה לנוכח המאבק והזעקה המשותפת למען הנער הצעיר מדאליית אל-כרמל. זו הייתה שעת מבחן מבחינת מובילי המאבק, שקראו לחבריהם לעדה לפעול בכל דרך כדי לפתור את המשבר ולהחזיר לארץ את גופתו של פרו. בני העדה הדרוזית פתחו במאבק עיקש למען השבת גופתו של הצעיר, ובן רגע התמלאו הרשתות החברתיות בפוסטים התובעים את שחרורה. קבוצה לא מבוטלת קבעה באותה העת כי "צריך לדבר עם האויב בשפתו": תמונות של רעולי פנים חמושים שלכאורה משתייכים לעדה הדרוזית הופצו, לצד אזהרה מפעולת נקמה – שהופנתה לתושבי ג'נין.

באותו הערב יצאו מביתם מאות צעירים וחסמו את כביש 6 למשך שעות ארוכות כדי לעורר את הדרגים המדיניים והביטחוניים לעשות מעשה. גם ראשי רשויות וחברי כנסת קראו לממשלה לפתור את העוול. במקביל, כך התברר, דמויות מוכרות למשטרה – ובהן גם סוחר נשק מוכר באזור – החליטו לעשות דין לעצמן. את העתיד להתרחש ניסה למנוע המנהיג הרוחני של העדה הדרוזית, השיח' מוופק טריף, שטען כי הוא "מוקיע כל מעשה אלימות מכל סוג שהוא", וכי "אין שום הצדקה או לגיטימציה, ולא ברמז, לכל מעשה לא חוקי כלפי אדם או רכוש".

למרות ההפצרות האמינו כמה צעירים מהעדה כי דווקא אלימות עשויה ליצור הרתעה וביכולתה להביא לסיום הפרשה. לא ברור אם שורת המעשים, שמיד יפורטו, סייעה בדרך כזו או אחרת להשבת גופתו של פרו, כפי שגורסים אותם צעירים, אך אי אפשר לערער על כך שההשלכות הרבות של אותו אירוע מלוות הן את קורבנותיהם גם היום והן את שגרת חייהם של העבריינים, שנאלצו לשאת באחריות למעשיהם, ומאז שוהים מאחורי סורג ובריח בשל "פעולות התגמול" שבוצעו בהזדמנויות שונות.

המחאה בחברה הדרוזית להשבת גופתו של טירן פרו (צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
רעולי פנים איימו: אם הגופה לא תוחזר, ניכנס לג'נין|צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

"שיטת הנקמה למען השחרור"

באחד המקרים שעלה לכותרות הואשמו שלושה חיילים בשירות סדיר בכך שהרכיבו מטען חבלה מאולתר והשליכו אותו אל עבר בית פרטי מאוכלס ביישוב פורידיס, בגזרת גוש עציון. המטרה הייתה להביא להצתת הבית לאות נקמה. באירוע אחר, שהכה גלים ברשתות החברתיות, תועד פלסטיני יושב על ברכיו ומתחנן להחזיר את הגופה, בעודו מאוים בידי אלמונים שלכאורה חטפו אותו במסגרת המאבק. אל המרכז הרפואי לגליל בנהרייה ואל רמב"ם בחיפה הובאו כמה פצועים בדרגות שונות לאחר שלכאורה הותקפו בשל זהותם הפלסטינית, אף שלא היה להם כל קשר לנעשה בג'נין.

ריבוי האירועים האלימים העסיק את שוטרי מחוז החוף, שפעלו בשיתוף פעולה עם השב"כ להשיג ראיות בחדרי החקירות ולעצור את המעורבים שעשו דין לעצמם. רפ"ק ליאור הררי, מהיחידה המרכזית של מחוז החוף, ציין בשיחה עם מגזין N12: "זה היה צומת מורכב לנוכח העובדה שגם במשטרה הבינו את הרצון להפגין למען השבת גופת המנוח".

רפ״ק ליאור הררי, ראש צוות החקירה ביחידה המרכזית של
"אחד המקרים היותר אכזריים שאי-פעם חקרתי". רפ"ק ליאור הררי

על המעורבים בפרשה האלימה מספר רפ"ק הררי: "אין אדם שומר חוק שלפתע קם בבוקר ומחליט להכות פלסטינים תמימים לאות מחאה – אלה שהוציאו לפועל את המעשים היו עבריינים מוכרים". לדבריו, במסגרת חקירת משטרת מחוז החוף והשב"כ התברר כי מאחורי "שיטת הנקמה למען השחרור" עמדו יעדי פשיעה בכירים מהגליל, ובמרכזם וואל עטאללה, המתגורר בירכא. לצידו נעצרו ונאשמו כרים עטאללה, ועלי עטאללה, צעירים בשנות ה-20 לחייהם המוכרים למשטרה. אליהם הצטרפו שני קטינים ששיתפו עימם פעולה והואשמו גם הם במסגרת הפרשה. 

כתב האישום החמור שהוגש נגדם באחרונה לבית המשפט המחוזי בחיפה מגולל את הסיפור הקיצוני ומעורר הרחמים כלפי הפועלים הפלסטינים שנפלו קורבן לנקמת העבריינים וחלקם עדיין לא התאוששו מהחבלות שספגו. האירוע זיעזע גם את השוטרים מימ"ר החוף שפיענחו את החקירה, או כפי שמגדיר זאת רפ"ק הררי: "אחד המקרים היותר אכזריים שאי-פעם חקרתי".

סוחרי נשק
יצאו למבצע חטיפה כנקמה - ולמען ההרתעה

"נרצח אתכם כמו שרצחתם את טירן"

מפרטי הפרשה עולה כי חמישה דרוזים מהגליל החליטו להשיב "מידה כנגד מידה": לחטוף פלסטינים תמימים חפים מכל פשע ולהתעלל בהם כדי לקדם את המאבק. 24 בנובמבר, בשעת לילה – זו הייתה שעת השי"ן עבור החוליה הנקמנית. "החמישה התפרצו למתחם שבו שוהים פועלים פלסטינים ביישוב ירכא, ובאקראיות חטפו באיומי נשק שלושה תושבי חברון", מספר רפ"ק הררי, שחקר את הפרשה. לדבריו, "תוך פגיעה מילולית וגופנית הם הכניסו את הקורבנות לתא המטען של רכב ונסעו לצלע הר באזור מבודד בצפון. אחר כך הם אילצו אותם באיומי נשק ליצור קשר טלפוני עם בני משפחתם ולהודיע להם כי הם מוחזקים כבני ערובה בעקבות הרצח וחטיפת הגופה של טירן פרו".

התוקפים אף אמרו לשלושת הפלסטינים כי "איש לא יפגע בדרוזים, ואנחנו נרצח אתכם כמו שרצחתם את טירן". בשלב הבא, על פי צוות החקירה, שלפו המעורבים כלי לחימה – ובהם אלות, גרזינים וסכינים – והכו נמרצות את הקורבנות, שהתחננו על נפשם וטענו לחפותם. לדברי אחד החוקרים בימ"ר החוף, "שלושת הקורבנות התחננו בפניהם והסבירו כי הם תושבי חברון ואין להם כל קשר לחטיפת הגופה בפרט ולג'נין בכלל, אבל זה לא שכנע את חברי החוליה, שהמשיכו בתקיפה חסרת רחמים". 

סוחרי נשק
"לדבר עם האויב בשפתו": החוליה של סוחר הנשק שיצאה למבצע החטיפה

"זה יכול היה להסתיים במוות"

בעודם פצועים וחסרי אונים, הושארו הקורבנות בשטח. התוקפים עזבו את האזור בחסות החשכה והמשיכו בשגרת חייהם. גורם במחוז החוף שמעורב בחקירה הבהיר בשיחה עם מגזין N12: "זה יכול היה להסתיים במוות, מסכת ההתעללות שחוו הקורבנות הביאה לפציעות מורכבות, והפרטים היבשים שהגיעו לידינו הוליכו לחקירה מורכבת אך מהירה כדי למגר אירועים דומים בעתיד". בשיתוף פעולה עם גורמים בשירות הביטחון הכללי עצרו השוטרים את חמשת החשודים בפרשה, ומעצרם הוארך עד שהראיות הבשילו לכתב האישום שהוגש נגדם ושכלל עבירות ביטחוניות חמורות. 

התפתחות החקירה לכדי אישומים נגד החמישה עוררה זעם רב בקרב חלקים מסוימים בעדה הדרוזית, ובהם גם השר לשעבר איוב קרא, שגינה את ההחלטה להעמידם לדין. לדבריו, "החמישה מגינים על ביטחון ישראל, הם גיבורים שניסו לסייע לכוחות הביטחון, ולא רצחו, פגעו או גרמו נזק אלא רק לחצו". הכעס שקרא ואחרים הביעו נגע בעיקר לסעיפי האישום המוגדרים עבירות ביטחוניות, בעוד לטענת תומכי התוקפים הייתה זו "פעולה ציונית" והיא שהביאה במידה כזו או אחרת להשבת הגופה בתוך זמן קצר ולקץ הפרשה המורכבת.

חבר הכנסת לשעבר מטעם הליכוד פטין מולא טען כי צריך לבטל את המשפט: "אנחנו נגד מי שלקח את החוק לידיים ובכלל לא מרוצים ממה שקרה, כל המשפחה וכל העדה גינו זאת, אבל אנחנו קוראים לשחרר את הבחורים למעצר בית. הם פעלו כדי לעורר את השיח הציבורי ולסייע לכוחות הביטחון להגיע לפתרון הסוגיה".

רשת סחר הנשק – וה"מחירון" של אמצעי הלחימה

אך לטענת צוות החקירה של משטרת מחוז החוף, "הנאשמים בחטיפה ובתקיפה לא נקיים מכל רבב, וראיה אחת לכך היא שוואל עטאללה, הדמות המרכזית בפרשת החטיפה והתקיפה, ניצב במקביל במרכזה של פרשת ענק הנוגעת לסחר בנשק בלתי חוקי שבמסגרתה נעצרו עשרות חשודים". החוקרים גורסים כי עטאללה "הפך לאחד מסוחרי הנשק הגדולים באזור" ומסבירים: "בצל מעורבותו בתקיפת הפלסטינים, הוא הוגדר יעד פשיעה בכיר שניהל בעצמו רשת ענק שסיפקה נשקים לארגוני הפשיעה בשנים האחרונות". 

החקירה הסמויה שהתנהלה נגד רשת סחר הנשק חשפה פעילות ענפה, הנמשכת כבר שנים, ובמסגרתה נמכרו עשרות כלי נשק לגורמי פשיעה מהצפון ולכל דורש. "וואל עטאללה ניהל את הרשת, שגלגלה מאות אלפי שקלים, ובאמצעות הוואטסאפ בוצעו העסקאות מול הלקוחות", מסביר רפ"ק ליאור הררי, שניהל גם את החקירה הזו. 

עטאללה, כך עולה מהחקירה, יצר קשר עם גורמים שונים מהרשות הפלסטינית, דרכם הוא השיג את כלי הנשק ואחר כך מכר אותם ברחבי הצפון. "הקשר העסקי שהוא טיפח עם הגורמים מהשטחים אפשר לו להתנהל מולם כמו לקוח של חברת שליחויות", הגדיר את טיב היחסים גורם בימ"ר מחוז החוף. לשיטתו, "הנאשם עטאללה ברוב המקרים היה נוסע לכיוון הגבול בקו התפר, ממלא את בגאז' הרכב באמל"ח מסוגים שונים ולאחר מכן מעביר את השלל ללקוחותיו באזור הצפון תמורת סכומים שונים שנקבעו מראש". 

חוליית סוחרי הנשק מדגימה שהרובים והאקדחים עובדים
סחר בוואטסאפ: כך הדגימה חוליית סוחרי הנשק שהרובים והאקדחים עובדים

"עבר מפה לאוזן, הקטלוג נשלח בטלפון"

כתב האישום הנוסף שהוגש באחרונה נגד עטאללה בגין רשת הסחר בכלי נשק חושף את שיטת הפעולה שהתנהלה מתחת לאפן של רשויות החוק במשך תקופה ארוכה. "הרשת הזו הייתה לבית חם עבור עבריינים וסוחרי נשק, ועברה מפה לאוזן כך שברחבי אזורים רבים בצפון ידעו לפנות אל וואל עטאללה כדי לקנות דרכו כלי נשק קטלניים", מסביר רפ"ק הררי.

באמצעות התכתבויות הוואטסאפ בוצעה ההתקשרות, ובשיחות היה אפשר לבחור את כלי הנשק מתוך "קטלוג" תמונות וסרטונים הממחישים את עוצמת הכלי – ובהתאם לסוגו הוצע המחיר הנדרש בעבור הרכישה.

חוליית סוחרי הנשק מדגימה שהרובים והאקדחים עובדים
החקירה חשפה את הרשת - וגם את המחירון

לידי מגזין N12 הגיע מחירון כלי הנשק המפורט, כפי שהובא לפני חלק מהלקוחות ברשת הסחר שנחשפה במשטרה: כל דורש היה יכול לרכוש כלי נשק בעשרות אלפי שקלים, וכך אומנם קרה. הנשק היקר ביותר שנמכר הוא רובה מסוג M4 שעליו נדרשו הלקוחות לשלם כ-85 אלף שקל. במחיר נמוך יותר נמכר רובה מסוג M16 תמורת 72 אלף שקל, ואילו רובה מסוג קלצ'ניקוב הוצע למכירה תמורת 42 אלף שקל. 

רשת הסחר סיפקה גם אקדחים מסוגים שונים כדוגמת יריחו, ו-FN, ששווים נאמד בכ-40 אלף שקל האחד, וכך גם אקדח של חברת Ghost שהוצע למכירה תמורת 38 אלף שקל לערך. בחלק המוזל בקטגוריה דורגו אקדחים מסוג קולט וגלוק, שמחירם עומד על 25–30 אלף שקל. נוסף על האקדחים והרובים הוצע ללקוחות לרכוש סט כולל של רימון רסס ושכפ"ץ במחיר של 4,000 שקל לערך, ואילו מחסנית לאקדח נמכרה תמורת 2,000 שקל לערך. 

בעקבות מידע מודיעיני הוחלט במשטרה לעצור את וואל עטאללה ולהפיל את הרשת. עטאללה נתפס ברכבו, ובמסגרת הפעולה נמצא ברכבו כסף מזומן – כ-150 אלף שקל טבין ותקילין. אחד החוקרים ציין בשיחה עם מגזין N12: "עטאללה לא נשא באחריות לכסף הרב שאותר ברכבו, אבל התפיסה הזו הוליכה לראיות חדשות שמספקות אינדיקציה להתנהלות העסק המחתרתי". לטענתו, "במשך שעות ארוכות נותחו עשרות הודעות, הקלטות קוליות, תמונות וסרטונים המאמתים את החשדות, ובהם היה אפשר גם להבחין לכאורה בעטאללה אוחז בכלי נשק ויורה לספק ללקוחות המחשה מתועדת של סוגי כלי הנשק המוצעים למכירה". 

חוליית סוחרי הנשק מדגימה שהרובים והאקדחים עובדים
חלק מכלי הנשק שנתפסו במסגרת החקירה

השיחות המתועדות, הסרטונים והתמונות, שנחשפים כעת במגזין N12, הוסבו לראיות משמעותיות בחקירה – שהסתיימה בתחילת חודש ינואר. כתב אישום הוגש לבית המשפט המחוזי בחיפה נגד וואל עטאללה ושבעה אחרים המתגוררים בגליל וביצעו עסקאות בשווי מאות אלפי שקלים במסגרת רשת הסחר. כתב האישום המפורט ייחס לעטאללה עבירות של סחר והחזקה בנשק לצד קשירת קשר לביצוע פשע, ומעצרו הוארך עד תום ההליכים המשפטיים נגדו בגין חומרת המעשים. 

סוחרי נשק
הדגימו את הירי - גם ברשתות החברתיות

במסגרת המבצע המשטרתי "מסלול בטוח", שסימן כ-1,800 יעדי פשיעה ברחבי הארץ, נתפסו מתחילת השנה כ-1,000 אמצעי לחימה שונים – ובהם יותר מ-350 אקדחים שהוחזקו בניגוד לחוק. כמו כן, חולטו 557 כלי רכב בפעילות משותפת של המשטרה עם רשות המיסים, ובוצעו יותר מ-4,500 מעצרים.

חוליית סוחרי הנשק מדגימה שהרובים והאקדחים עובדים
"התפיסה הוליכה לראיות חדשות שמספקות אינדיקציה להתנהלות העסק המחתרתי"

רק בשבוע שעבר בוצעו כ-80 תפיסות אמל"ח ובהן התגלו עשרות רובים ואקדחים, אלפי כדורי תחמושת וגם מטעני חבלה ורימוני הלם. אך על התפיסות הרבות מעיבים נתונים קשים המעידים על עלייה במעשי ירי שמסתיימים ברצח: על פי עמותת יוזמות אברהם, הסוקרת את נתוני הפשיעה בחברה הערבית, 35 אזרחים ערבים נרצחו ביריות מתחילת השנה בנסיבות של אלימות ופשיעה, וכמחצית הקורבנות בני פחות מ-30.

 

תגובות

עו"ד באסל פלאח, שמייצג חלק מהמעורבים שנחשדו בפרשה ובהם גם הנאשם המרכזי וואל עטאללה, מסר ל-N12: "בוצעו כאן עבירות פליליות, והנאשמים יודעים זאת וכך גם המשפחות. אולם הכעס הוא לא על עצם הגשת כתב האישום אלא על הדרך שהדבר נעשה. במסגרת פרשת החטיפה והתקיפה, לא היה ראוי לעצור פה אנשים ששירתו ביחידה קרבית, לזרוק אותם באגפים ביטחוניים עם אנשי חמאס ולקטלג אותם כמחבלים. הדרך הזו לא מקובלת והיה צריך לנהוג בצורה שונה. רוב הנאשמים הודו במעשיהם, הסבירו את המניע והמסר הברור שהודגש נוגע לעובדה שאילו לא היו נוהגים כפי שנהגו, ספק אם הרשויות היו מצליחות להשיב את המנוח לישראל". 

עו
עו"ד באסל פלאח|צילום: באדיבות המצולם

באשר לפרשת הסחר בנשק טוען עו"ד פלאח: "במהלך החקירה הזו לא נתפס כלי נשק אחד בתיק, וכל עוד לא נתפס דבר, כל טענותיהם בגדר דיבורים בלבד. קראנו את חומר החקירה והרי שאם הפרקליטות תצליח להוכיח שבפועל הנאשמים דיברו או לכאורה תיעדו כלי נשק, עדיין לא תהיה להם כל הוכחה שבפועל הדבר קרה כפי שהם גורסים".

עו"ד תומר נוה, המייצג חלק מהמעורבים שנחשדו בפרשה, מסר ל-N12: "במשך 30 ימי מעצר, הופנו אל מרשיי מכלול טענות לגבי קשר כזה או אחר, אבל הם הכחישו את מעורבותם בפרשת הסחר על אף הראיות שנטען כי גובשו נגדם. על כן הוחלט לשחררם בצל העובדה כי בית המשפט נתן גושפנקה לעובדה כי עצם שליחת הודעות אינה מקימה את החשד לביצוע עבירה פלילית".

עו
עו"ד תומר נוה|צילום: באדיבות המצולם