הברחת הסמים יוצאת הדופן שהתגלתה בנתב"ג החזירה ברגע לסדר היום את סוגיית בלדרי הסמים. הכול התחיל ביום ראשון שעבר, כשנתפסו בנתב"ג למעלה מ-15 ק"ג סם מסוכן מסוג קוקאין וקטמין, בשווי מיליוני שקלים. הסמים נמצאו במזוודותיהן של ארבע צעירות ללא עבר פלילי - עידן אידה צאובר, ארבל מזרחי, אור-אל בן חיים ולי פוני, כולן בשנות ה-20 לחייהן. במהלך החקירה נעצרו גם שני גברים נוספים בחשד להברחה, סחר וייבוא סמים. הצעירות נחתו בטיסה מגרמניה ובמהלך בדיקת כבודה של 3 מהחשודות נחשפו חומרים החשודים כסם מסוכן שהוסלק בבקבוקי שמפו ובמארזים של תוספי מזון ובריאות.

עידן צאובר, ארבל מזרחי, אור-אל בן חיים, לי פוני (צילום: פייסבוק. צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
החשודות בהברחה בנתב"ג. עידן צאובר, ארבל מזרחי, אור-אל בן חיים ולי פוני|צילום: פייסבוק. צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

"הבנות האלה לא עונות לשום פרופיל שאני מכיר", אומר על החשודות עו"ד רמי תמם, ששימש קצין בכיר וחוקר בלהב 433 וכיום הוא ראש תוכנית MBA עם התמחות בסייבר בקרייה האקדמית אונו. עו"ד תמם מסביר שמקרים שבהם צעירים נתפסים בהברחות סמים הם תוצאה של "מלכודת הדבש שטומנים לצעירים שמגיעים מחו"ל, בלי הרבה כסף. הם הופכים לטרף קל בכסף קטן, כשהם נופלים בפיתוי".

עו"ד תמם מסביר איך אנשי פשע עשויים ליצור קשר עם מבריחות פוטנציאליות: "איני יודע מה קרה במקרה זה, אולם במקרי עבר עלה כי ישראלים פוגשים ישראליות, מדברים איתן ודברים מתפתחים. ואז מגיע שלב ההצעה. אומרים לה 'את מחויבת לנו, השקענו בך, מה אכפת לך, תקבלי מלא כסף'. הצעירים שנופלים לזה לא מבינים את המשמעות של הברחה, או שאומרים להם שמדובר בסם יותר קל ממה שזה באמת והם הופכים להיות מבריחי סמים למרות שהם בני טובים".

במקרה של צעירות שעשויות להיות מגויסות למשימת בלדרות, הוא מדגים: "אחרי שפיתו אותן והן בפנים, מה הן כבר יכולות לעשות, גם אם הן מתחרטות? היא תפנה לדיילת? היא מפחדת, ומסבירים להן שמי שמפעיל אותן זה אנשים מסוכנים. לא אומרים להן שיש להן מה להרוויח, אלא שיש להן מה להפסיד". 

לדבריו הנכונות להיות חלק ממעגל הפשיעה מגיעה לפעמים ממקום של שייכות: "הן מרגישות חלק, מישהו אוהב אותן, נותן להן כסף, מטפל בהן. זה לא שונה בהרבה מהדרך שבה מפעילים סוכנים למלחמה בטרור. קוראים לשיטה בעגת הגיוס 'צרכים ומניעים'. מזהים מה היא צריכה ומה מניע אותה. מה היא אוהבת תכשיטים? חסרה לה דמות אב? הם יודעים לעשות את זה יפה מאוד".

הפלילה בחקירה את חברותיה

בשבוע שעבר חוקרי יחידה 747 במרחב נתב"ג של מחוז המרכז במשטרת ישראל הצליחו לשבור את אחת הבנות החשודות במעשה. בחקירה והיא הפלילה את חברותיה. בשלב זה נערך ביניהן עימות, שבמהלכו היא הטיחה בחברתה שהיא חלק מהחבורה שהבריחה את הסמים.

החשד להברחת סמים בנתב"ג - סיקור N12:

עו"ד תמם מסביר כיצד מתבצעת חקירה מסוג זה, שבמסגרתה החוקרים מאתרים את החולייה החלשה: "דרך ראשונה לדעת היא לאפיין את החשודים. לחפש את מי שיש לו הכי הרבה מה להפסיד והכי מעט להרוויח מעצם ביצוע הפשע. אדם שהוא לא בלב העבירה ומצד שני למרות שהוא פריפריאלי, הוא אדם שיש לו עבר נקי או לחלופין משפחה אמידה ויש לו מה להפסיד".

עו
"מלכודת דבש שטומנים לצעירים". עו"ד רמי תמם, הקרייה האקדמית אונו

"אחרי שפיתו אותן והן בפנים, מה הן כבר יכולות לעשות גם אם הן מתחרטות? היא תפנה לדיילת? מסבירים להן שמי שמפעיל אותן זה אנשים מסוכנים והיא מפחדת. לא אומרים להן שיש להן מה להרוויח, אלא שיש להן מה להפסיד"

עו"ד רמי תמם, חוקר משטרה לשעבר

"מרגישים אותם בחקירה", הוא אומר על נחקרים מסוג זה. "שמים אותם במצבים שהם לא נוחים, ועושים סוג של השוואה ומשחקים איתם. למשל, מנסים לגרום לאחד לחשוב שהשני עומד למכור אותו, ואז חשודים מדברים, מבלי להבין שבשלב זה הם צריכים לעצור ולבקש להיוועץ בעו"ד שלהם", הוא אומר ומעריך שבמקרה הזה של ארבע הבנות החשודות "היה מידע ממוקד, שכן הן מאוד שונות מהפרופיל האופייני של המבריחים".

הסמים נתפסו אצל 4 הצעירות בנתב
למעלה מ-15 ק"ג סם מסוכן. הסמים שנתפסו אצל הצעירות בנתב"ג|צילום: דוברות המשטרה

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

"יש פה יש כישלון של המשטרה"

"יש פה כישלון של המשטרה", מצהיר באופן מפתיע עו"ד גיא פרידמן, מומחה במשפט הפלילי, על תפיסת הסמים הגדולה. "הנושא הזה של בלדרים זה כישלון ברמה הפילוסופית. מצחיק אותי ואפילו מעציב אותי שעוצרים את הבלדר וחושבים שהם עצרו את השרשרת. אבל איפה ראש הנחש? מה היה קורה אם המשטרה הייתה שמה בלשים או צוות שילך אחרי החשודה וייראו אם ולמי היא מוסרת וכך יעצרו את הגורמים החשובים יותר. מה עושה המשטרה? עצרו אותן בשדה וזהו. נשרפו. כמעט ולא קורה בחקירות שמצליחים להוציא מהבלדר מי ראש הנחש".

"המשטרה רק רוצה לסמן 'וי', גם אם הן יקבלו 10 שנים במעצר, ראש הנחש ממשיך לעבוד וכבר עכשיו בלדר נוסף עם סמים בדרך לישראל", הוא אומר. "הציבור יצא נשכר? לא. אז כל שיטת העבודה הזו נכשלת פעם אחר פעם. אם במקום להקים משמר לאומי היו נותנים תקציבים לחקירות להימשך ולא מסתפקים בזה שתפסו את הסמים הכול היה נראה אחרת".

החשודות בהברחת הסמים בנתב
"שלב המעצרים זה שלב טראומתי". החשודות בהברחה בהארכת מעצר|צילום: n12

על החשודות בהברחה בנתב"ג הוא אומר: "זה ניצול, לכאורה, של ילדות שכנראה, האלמנט הכספי היה כזה שמבחינתן אי היה אפשר לעמוד בפניו. בלדר סמים הוא לעולם לא עבריין, כמו שאנחנו רואים עבריינים. בלדרים יותר דומים לי ולך מאשר לעבריין".

לדבריו, גורמי הפשע "מחפשים שהבלדרים יהיו דומים לנו, כדי שיהיו טובים להעברה. אבל אף אחד לא מגיע לבלדרות כשהוא לא יודע מה הוא מעביר, הם תמיד יודעים, אבל עדיין מנצלים אותם. תמיד יש נקודה מסוימת שיש בה ניצול".

במקרה של החשודות, אם יורשעו, מעריך עו"ד פרידמן ש"בית משפט בסופו של יום לא יגזור עליהן שנות מאסר ארוכות, אם הוא יתרשם שזה נעשה ממקום של ניצול חולשה. בבית המשפט מסתכלים על הנתונים האישים של אותו בלדר, כל עוד הן ללא עבר פלילי וזה אירוע חד פעמי בחייהן, אז התיק על פי העסקה והעדים וכל המבחנים של השכל זה תיק של עבודות שירות".

"מאסר לנשים בעברות כאלו הוא מאוד קשה מאחר ויש רק כלא אחד לנשים עם אסירות ממש קשות", הוא אומר. "השופטים יודעים את זה ונוטים להקל לטובת האישה ובצדק. אצל גברים זה מעגל שלא נגמר, כי הם ממשיכים להיות מנוצלים גם בכלא".

"בלדר שנתפס לא יחזור לעשות את זה שוב, מאחר ושלב המעצרים זה שלב טראומתי. הם לא יחזרו על אותה עברה, גם כי הם שרופים. אם החשודות יורשעו זה כתם על החיים שלהן. "לגבי הילדות החשודות האלה, יבואו אחרות. עד שמשטרת ישראל לא תשתפר עם החוסר סבלנות שלה לא תהיה הרתעה". 

"זה ניצול, לכאורה, של ילדות שכנראה, האלמנט הכספי היה כזה שמבחינתן אי היה אפשר לעמוד בפניו. בלדר סמים הוא לעולם לא עבריין, כמו שאנחנו רואים עבריינים. גורמי הפשע מחפשים שהבלדרים יהיו דומים לנו, כדי שיהיו טובים להעברה"

 עו"ד גיא פרידמן, מומחה במשפט הפלילי
עו
"צריך לחפש את ראש הנחש, לא את הבלדרית התמימה". עו"ד גיא פרידמן

תעשייה ענפה בקרב חרדים בישראל

ישנם מקרים שבהם צעירים ישראלים מתפתים לכסף הגדול, מחליטים לבצע הברחת סמים בינלאומית ונתפסים בשדה התעופה בנתב"ג או בחו"ל. רק בחודשים האחרונים התפרסמו כמה מקרים של ישראלים, בעלי פרופיל לא אופייני, החשודים שניסו להבריח כמויות גדולות מאוד של סמים. 

כך למשל, בפברואר 2022 ארבעה צעירים וצעירות חרדים, בהם שתי קטינות, נעצרו בנמל התעופה "אורלי" בפריז כשבמזוודותיהם 130 ק"ג גת בשווי 200 אלף שקל. לדברי גורמים הבקיאים בתחום מדובר בתעשייה ענפה בקרב חרדים בישראל, כשתלמידי ישיבה ותלמידות סמינר, נשלחים על ידי סוחרים עם מזוודות מלאות בגת לאירופה, שם הוא נחשב לסם. רבים מהם קטינים וחלקם נתפסים ועומדים לדין במדינות זרות.

גת (צילום: 123rf)
ענפי גת. הצעירים נתפסו בנמל התעופה בפריז |צילום: 123rf

בחודש מאי 2022, תושב נתניה בשנות ה-20 לחייו נעצר כשברשותו חמישה בקבוקי מים מינרליים שבהם חומר החשוד כסם אונס מסוג GBL. ה-GBL נמכר בבקבוקונים של 20 מ"ל במחיר של כ-3,000-2,500 שקלים לבקבוקון. מספיקות כמה טיפות בודדות כדי לטשטש אדם בוגר - ומכאן שהחומר, אם לא היה נתפס, היה יכול לשמש לסימום קורבנות רבים מאוד.

עוד מקרה הוא של חשוד בן 32 שנעצר בנתב"ג עם 11 ק"ג קוקאין וקטמין בשווי של 15 מיליון שקל ביוני האחרון נעצר. הלחץ על פניו עם הנחיתה מפריז, הדיבור בטלפון לאחר הנחיתה והעובדה שהסתכל לצדדים גרמה לבלשי יחידה 747 הפועלת בנתב"ג לעצור אותו והביאו לתפיסת הסמים הגדולה. 

בחקירתו סיפר כי נאלץ לבצע את ההברחה עקב חוב כספי של 30 אלף שקלים לסוחר הקנביס שלו. לדבריו הגובים הגיעו לביתו שבוע וחצי לפני הטיסה, איימו עליו ודרשו ממנו לטוס לצרפת ולהבריח את הסמים מפריז לישראל, בתמורה לתשלום של 50,000 שקלים.

"הם נתנו לי 800 יורו לבזבוזים (תמורה לבלדרות). נתנו לי מלון על חשבונם. כרטיס סים", גילה החשוד לחוקרים. "המלון, הכרטיסים והכול עלו לי 4,000 יורו. הם נתנו לי כסף לשלם לסוכנות נסיעות".

מקרה נוסף הוא של צעיר בן 22 מקריית אתא שנעצר בנתב"ג ביולי 2022 עם סמים מסוג קוקאין וקטמין במשקל של כ-11 ק"ג בשיווי של 4.5 מיליון שקלים. הצעיר נתפס לאחר שבלשי יחידת 747 של מרחב נתב"ג הבחינו בצעיר כאשר נחת מטיסה מצרפת, הצעיר נראה כשהוא נע באולם היוצאים כשברשותו מזוודה, ומסתנן לקבוצת נוסעים שאינו חבר בה. הדבר עורר את חשדם של הבלשים, והצעיר עוכב לבדיקה, שבה התברר, כי למזוודה דופן כפולה, והיא הכילה על פי החשד סמים מסוכנים מסוג קוקאין וקטמין. ההערכה הרווחת היא שהמועד שנבחר להברחה לא מקרי - שכן בתקופת הקיץ - בצל העומסים החריגים בשדה, הסיכויים להיתפס מעטים יותר. 

"הגיוס של המבריחות לא שונה בהרבה מהדרך שבה מפעילים סוכנים למלחמה בטרור. מזהים מה היא צריכה ומה מניעה אותה. היא אוהבת תכשיטים? חסרה לה דמות אב? הם יודעים לעשות את זה יפה מאוד"

עו"ד רמי תמם

חקירת ימ"ר במחוז חוף העלתה כי הצעיר יצא את הארץ לצרפת מספר רב של פעמים, כשברשותו כמות גדולה של צמח מסוג גת האסור להכנסה בצרפת, ובחזרתו ארצה התבקש על ידי אלמוני להבריח לארץ סמים מסוכנים מסוג קוקאין וקטמין תמורת אלפי שקלים.

הכדורגלן שהחביא 70 חבילות קוקאין בבטן

מקרי הברחה של סמים מסוכנים על ידי אנשים צעירים, יכולים להיגמר עם תוצאה חמורה יותר ממעצר. בתחילת שנת 2016 רועי קאסר, כדורגלן צעיר ומבטיח דאז בהפועל קריית אונו לשעבר, נפטר לאחר שניסה להבריח כ-70 חבילות קוקאין בבטנו ואחת השקיות נקרעה במהלך הגעתו לישראל והביאה למותו.

נעצר עם מזוודה מלאה בסמים (צילום: דוברות המשטרה)
מבריחים בחסות העומס בחודשי הקיץ. סמים שנתפסו בנתב"ג ביולי האחרון|צילום: דוברות המשטרה

רועי קאסר, צעיר בן 27 וכדורגלן בעברו, ירד מטיסה מאמסטרדם כשבבטנו 69 חבילות קוקאין קטנות עטופות בניילון. לאחר מכן, כשהגיע לדירה שבה שהו חבריו יריב קובלסקי (41), ויובל זנזורי (43) - האיש שהציע לו 50 אלף שקל עבור העברת הסמים - הוא בלע כדורים משלשלים. אלא שאחת מחבילות הסמים נפתחה בבטנו וקאסר חש ברע. בתגובה, על פי כתב האישום שהוגש נגד חבריו בבית משפט המחוזי בתל אביב, הם הוציאו אותו אל מחוץ למשרדם והשכיבו אותו על המדרכה בעודו מפרכס. השניים התקשרו למד"א ולאחר הגעת צוותי הרפואה למקום, הבהירו כי אין להם כל קשר אליו.

הקוקאין שהוצא
שקיות הקוקאין שהוצאו מבטן הבלדר. אחת מהן התפוצצה והביאה למותו|צילום:

"ארגוני הפשע המאורגן מנצלים את מצבם של הצעירים"

כסף קל ומהיר, ריגוש או נאיביות? מה מניע צעירים ישראלים לקחת חלק בהברחה בינלאומית שעלולה להוביל לעונש מאסר ממושך. 

"המוטיבציה להברחת סמים מגוונת", אומרת פרופ' סלע שיוביץ רויטל, סגנית דיקן הפקולטה למדעי הרוח והחברה בקריה האקדמית אונו וקרימינולוגית המתמחה בפשיעת נוער וצעירים.

"בחלק מהמקרים, מדובר בצעירים שמשתמשים בסמים או שיש להם קרובי משפחה או חברים העוסקים בסחר בסמים, כך שתהליך הגיוס למשימת הברחת הסם נעשה דרכם"

פרופ' סלע שיוביץ רויטל, קרימינולוגית 
פרופ' סלע שיוביץ רויטל
"ייתכן שמדובר בלחץ חברתי". פרופ' סלע שיוביץ רויטל, הקרייה האקדמית אונו

"המחקרים מלמדים שחלק מהמבריחים מגיעים מרקע משפחתי של עוני, אבטלה, הזנחה והיעדר פיקוח הורי בילדות", היא מסבירה. "לעתים מדובר בצעירים נאיביים הנמצאים במצב של משבר או מצוקה נפשית. צעירים אלו מזוהים על ידי ארגוני הפשע המאורגן שמגייסים אותם למשימה ומנצלים את מצבם. בחלק מהמקרים, מדובר בצעירים שמשתמשים בסמים או שיש להם קרובי משפחה או חברים העוסקים בסחר בסמים, כך שתהליך הגיוס למשימת הברחת הסם נעשה דרכם".

"ההסכמה להבריח את הסם יכולה להיות קשורה גם ללחץ חברתי שלילי", היא מוסיפה. "כמו כן, עצם העיסוק של קרובי משפחה או מכרים בסחר בסמים יוצרת אצל הצעיר תחושה של נרמול ומפחיתה את תפיסת החומרה של המעשה והאחריות האישית. ולבסוף, המוטיבציה להברחה יכולה להיות חמדנות ושאיפה להרוויח כסף בקלות ובמהירות". 

"גם אם תופסים כ-5% מההברחות - זה מרתיע"

עו"ד תמם מוסיף שככל שהשמירה על הגבולות יותר הדוקה, ככה ההברחות קשות יותר. "פעם הבלדרים היו מעבירים את הסמים באמצעות הגוף שלהם, בבליעה למשל, ולעיתים הבלונים היו מתפוצצים וזה היה מגיע למצבים של ניתוחים". 

"המבריחים משתכללים עם השנים", הוא ממשיך. "מבריחים סמים במכלים מיוחדים, בבגדים שספוגים בחומרים, בבובות או בפסלים, שרק עין חכמה יכולה לשים לב שהם יותר כבדים ממה שהם אמורים להיות".

"השוטרים גם משתמשים בכלבים שאמורים להריח את החומרים והכסף", הוא מסביר ומוסיף: "לא תופסים את רוב החומר שמוברח, אבל המטרה היא הרתעה, גם אם תופסים 5%, זה מאט את היכולת שלהם להמשיך במעשים שלהם".

איך יודעים לחפש חשודים בהברחות? איזה אינדיקציות יש לשוטרים? 

"זה סוג של דו קרב מוחות בין המדליפים לבין המכס. מודיעין מכס הוא מאוד משמעותי. בדו קרב הזה, בסוגיית אפיון פרופיל המבריח. גם המבריחים יודעים שגבר בודד שמגיע עם מזוודה קטנה מחו"ל הוא בפרופיל של מבריח או משהו אחר - לכן יבדקו אותו. משפחה עם ילדים פחות חשודה. מפעילים גם סוכנים בתוך הנמל ומבחוץ מסתכלים במצלמות על התנהגויות חשודות כאלו ואחרות".

נתב
"מפעילים גם סוכנים בתוך הנמל ומבחוץ". נתב"ג (למצולמים אין קשר לכתבה)|צילום: אריה לייב אברמס, פלאש 90

נושא נוסף שעו"ד תמם מעלה הוא העתיד של המאבק במבריחים: "כבר כיום מצלמות במרחב הציבורי הן בעלות יכולת אנליטית, וכשמחברים לזה מחשבים עם בינה מלאכותית (AI), באמצעים זמינים הקיימים כבר היום, ניתן לאפיין דפוסי תנועה של מבריחים לעומת נוסעים 'רגילים'. המחשב יזהה מבריח רק לפי המקומות שבהם הוא מתעכב, או הולך מהר, או מחכה בצד. כלומר הפרופיל הקלאסי ייזנח לטובת תוצאות של מחשב, שיירט את החשודים שמפקחי המכס יעכבו לבדיקה. מעניין יהיה לדעת מה יעשו המבריחים בתגובה, והאם ינסו לזייף דפוסי תנועה".


תגובת המשטרה

משטרת ישראל פועלת נגד נגע הסמים על כל היבטיו ואל מול יבואנים ורשתות של הברחות סמים בנחישות ובמקצועיות, תוך הפעלת כלל האמצעים ומירב המשאבים העומדים לרשותה ותוך פעילות משותפת עם נציגי משטרת ישראל בחו"ל. משטרת ישראל תמשיך לפעול נגד עברייני עבירות הסמים על מנת לקטוע את הברחות הסמים לשטחי המדינה ותוך שמירה על שלומם ובריאותם של האזרחים.