האירוע הזה לא קרה בישראל כבר עשור. לראשונה מאז פרשה 512 ובמרכזה העבריין יצחק אברג’יל, הוגש בישראל כתב אישום תחת הסעיף של ניהול ארגון פשע, הפעם - מדובר במשפחת אבו לטיף. גם הקצינים הבכירים ביותר במשטרה מודים היום שארגון הפשע של אבו לטיף הוא החזק ביותר במדינה.  

סכומי הכסף שהם מלבינים נאמדים במיליארדים, הם מהלכים אימים לא רק על בעלי עסקים אלא גם על המשטרה ואנשי ציבור, והנסחטים טוענים שאין להם גבולות. מירי על סניפי בנקים להנחת מטענים במשרדי ממשלה, ועד שיתופי פעולה מבפנים במוסדות הרגישים ביותר - אט אט חדר הארגון עמוק לתוך מערכת הביטחון הישראלית. ההקלטות ששודרו הערב ב"מהדורת סוף השבוע" מראות איך ארגון הפשע השתלט על מיזמים של משרד הביטחון, ועד כמה חסרי אונים הקורבנות שמתארים את הסחיטה.

ירי לעבר בנק (צילום: חדשות 12)
אחד מאנשי הארגון תועד יורה לעבר בנק|צילום: חדשות 12

"יש להם מאות חיילים שמחכים לפקודה"

אנשיו של הארגון גם הפכו לכאורה למקבלי ההחלטות ברשויות המקומיות. אחת מהן בולטת במיוחד, בכפר ראמה ששם הכול התחיל. ראש המועצה, שאוקי אבו לטיף, הוא הדוד של האחים לטיף ונידאל העומדים בראש הארגון. כבר שבועיים וחצי שהוא במעצר בחשד שסחט בעלי עסקים ביישוב שהוא עומד בראשו. השבוע נעצר גם בנו ראזי. המשטרה מייחסת לו חשד בירי, הנחת מטען וסחיטת בעלי עסקים שלא שילמו פרוטקשן לארגון הפשע, וכן, גם לאביו, ראש המועצה.  

שאוקי אבו לטיף, ראש מועצת ראמה (צילום: חדשות 12)
גם קרוב המשפחה שאוקי אבו לטיף, ראש מועצת ראמה, נעצר - וגם בנו|צילום: חדשות 12

ארגון הפשע מכפר ראמה מנוהל על ידי משפחה דרוזית, ובמרכזה ארבעה אחים – ראש הארגון הוא האח הבכור לטיף אבו לטיף, בן ה-53. במשטרה מגדירים אותו "מתוחכם ומחושב". הוא מוכר להם היטב וריצה במצטבר 9 שנים בכלא. אחריו בהיררכיה ניצב אחיו הצעיר נידאל בן ה-43. עליו מעידים החוקרים כי "הוא המוח הכלכלי, אחראי על הצ'יינגים והלבנות הכספים". אח נוסף הוא עלא, בן 51, שריצה עשור בכלא על הברחות סמים ונשק מלבנון והאח הרביעי הוא סלימאן בן 45, שישב 7 שנים בכלא לאחר שהורשע בהריגה. 

גרפיקה משפחת אבו לטיף (צילום: חדשות 12)
המשפחה שהפכה לארגון פשע מאיים. האחים אבו לטיף|צילום: חדשות 12

סכומי הכסף שנכנסו לארגון הזה בשנים האחרונות הם עצומים, ואורח החיים שלהם בהתאם. הם מחזיקים וילות מרווחות בארץ ובחו"ל, נוהגים במכוניות יוקרה, ברשותם גם תכשיטים בשווי מיליוני שקלים, ומנגנון חזק שיודע להדפיס כסף. "הכול מותר, הכול אפשרי, הם יכולים לעשות מה שבא להם, מתי שבא להם, איך שבא להם. יש להם מאות חיילים שמחכים ליום פקודה", מספר אחד הנסחטים, ואחר משווה אותם לפבלו אסקובר. קבלנים שזכו במכרז לבניית בית הספר של חיל האוויר בכרמיאל נאלצו לפרוש בשל הלחצים, והפחד מלווה אותם מאז ועד היום. 

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן 

שיחה בין חוקר להב 433 לבין קבלן שזכה במכרז של משרד הביטחון

חוקר: "הסיפור הזה שהיה בכרמיאל, ניגשת וקרה מה שקרה…"

קבלן: "לא ביצענו".

חוקר: "יצאתם".

קבלן: "יצאנו.

חוקר: "כי קרו מקרים, כי היה איזשהו אירוע". 

קבלן: "נכון, הייתה עבודה שזכינו, לא נתנו לנו להיכנס לבצע אותה".

שיחה בין חוקר להב 433 לבין קבלן אחר שזכה במכרז של משרד הביטחון

קבלן: "עלתה אפשרות שאנחנו מחליטים למסור את העבודה ושאנחנו נהיה בחזית או שלא נלך לזה, והחלטנו שאנחנו לא מתעסקים עם זה, יוצאים מזה".

חוקר: "יוצאים מזה למרות שזה היה אמור להיות שווי גדול מאוד".

קבלן: "כן. מה לעשות?

חוקר: "מי הקבלן?" 

קבלן: "עזוב אחי, אתה יודע כבר מי הקבלן".

חוקר: "אז למה אתה לא רוצה להגיד אבל?"

קבלן: "כי אני לא רוצה להסתבך".

לפתע נשר הקבלן הזוכה - למרות שמדובר בפרויקט של 25 מיליון שקל - וגם זה שאחריו, אך המועמד השלישי התעקש להישאר במיזם ולהקים בעצמו את בית הספר של חיל האוויר. בשל כך, על פי פרטי כתב האישום, ראש הארגון, לטיף אבו לטיף תדרך את "קבלן הבית", של משפחת הפשע איך להתנהל מול הקבלן שמסרב לוותר על הזכייה, ובעיקר להעביר לו מסר מאיים:

אבו לטיף: "תגיד לו - 'האיש אומר לך: הדבר הזה סגור, זהו, נקודה'. ותגיד לו: 'תשמע, כל העבודה הזאת כאן בצפון היא של האיש הזה, אף אחד לא עובד'. תמסור לו את ההודעה הזאת, תגיד לו: 'האיש לא הולך לוותר. זהו, נקודה'".

ציון ברנץ הוא הקבלן של המשפחה, או כמו שמכנים אותו גורמים בלהב 433 - "הפנים היפות של ארגון אבו לטיף". בשיחה איתנו הוא מכחיש: "לא הייתי המוציא והמביא, אבל אני לא יכול לדבר על הנושא". 

ציון ברנץ (צילום: חדשות 12)
מכונה "הפנים היפות של ארגון אבו לטיף". ציון ברנץ|צילום: חדשות 12

"לא יכול להתמודד מולם"

חוקרי היחידה לפשיעה כלכלית בלהב 433 מנסים לשכנע את הקבלנים שנסחטו להגיש תלונה, אבל הם מסרבים בתוקף, מספרים מה קרה לאלה שיצאו נגד ארגון אבו לטיף.

קבלן א': "תשמרו עליי שם, אל תשרפו אותי. אל תשימו אותי, אני לא יכול להתמודד מולם נשמה, יש לי משפחה אחי, אל תשימו אותי במוקד. אני לא יכול לעמוד בזה, אל תשרפו אותי ביחד עם התיק הזה, שלא יחשבו שאני פה פתחתי או משהו ואז אני גמור. מה אני צריך את כל החרא הזה? אני לא צריך את זה".

חוקר: "למה לא התלוננת?"

קבלן ב': "זה לא עוזר בשום דבר, מי שפנה הסתבך יותר. בוא קח את הקבלן של המשאיות מהצפון".

חוקר: "ששרפו לו שם…"

קבלן ב': "בלי סוף. אתה לא רוצה להגיע לשם. יש לך ילדים בבית, יש לך הורים. צריך לנסות אחי…"

חוקרת: "מה שאתה בעצם אומר זה שנכנעתם למצב".

קבלן ב': "נכון".

חוקרת: "נכנעתם לזה שיש שם מי ששולט באזור".

קבלן ב': "לגמרי".

חוקרת: "ואף אחד לא יכול להיכנס להם לטריטוריה ואתם מפסידים פרנסה ואף אחד לא מתלונן כי ׳מה יעשו׳, ואף אחד לא מרים את הראש כי מפחדים על המשפחה, וזהו, זה המצב".

קבלן ב': "ניסחת את זה סבבה לגמרי".

חוקרת: "זה עצוב מאוד".

קבלן ב': "לגמרי, לי עצוב יותר ממך, זו הפרנסה שלי בסוף, לא שלך".

שיחה בין חוקר להב 433 לבין קבלן שנסחט באיומים 

קבלן: "תקשיב, זה לא חסר אחי, הם היו באים בגלוי לסיורי קבלנים, אומרים 'אל תגישו'. באו שניים לסיור, ליד כולם, ליד ראש המועצה, אומרים 'אל תגישו', והלכו. אין אחד בכפר, משתתף אחד (שניגש למכרז)".

חוקר: "כולם ירדו".

קבלן: "נראה לך הגיוני? צפונה אתה צריך לחשוב עשר פעמים אם אתה מגיש (מועמדות למכרז). אני לא מכיר בן אדם שרוצה שהאנשים האלה ישבו איתו במשרד וישתו קפה. אנחנו אנשים נורמטיביים אחי, רוצים ללכת לעבודה ולחזור לבית, זהו".

מכוניות היוקרה של משפחת אבו לטיף (צילום: חדשות 12)
וילות מפוארות, בילויים וצי של מכוניות יוקרה|צילום: חדשות 12

שרון דן מראשון לציון הוא בעל חברת שיפוצי בסיסים. מאחורי הקלעים הוא התחבר למשפחת אבו לטיף, משתף איתם פעולה באירועים - ובסוף מתברר שהוא עמוק בתוך הפרשה. לפי החשד של להב 433, הוא מנהל את כל האופרציה הזו: יש לו 26 חברות שונות בתוך קרטל, שמגישות ביחד הצעות מתואמות עם מחירים מוסכמים מראש - וכך ניתן לדעת בדיוק מי יזכה. ואם "בטעות" חברה אחת זוכה, יודעים איך להזיז אותה הצידה. ואם אחת החברות שלו שניגשו מנצחת, החשד הוא שאותה חברה מקבלת אחוזים ואבו לטיף בפועל מכניס את הקבלנים שלו. 

העסקאות הביטחוניות הרגישות שנפלו לידיהם

רפ"ק רינת סבן, מפקדת כוח משימה מכרזים ביאל"כ (היחידה הארצית למאבק בפשיעה הכלכלית), מסבירה: "הארגון הזה חדר ושלח זרועות למשרדי ממשלה, זה שובר שוויון, חריג ומפחיד. אנחנו רואים שחברות קבלניות שלא היה להן שום סיכוי להיכנס למכרזים האלה עובדות היום בפרויקטים הכי רגישים במדינה, וזה מבחינתנו אירוע". רפ"ק אמיר לבון, ראש מחלק חקירות ביאל"כ, מוסיף: "זה כמו תמנון ששולח זרועות לכל המקומות. יש לו אנשים במקומות ה'נכונים', שיודעים לפתוח את הדלתות". 

רפ
"מבינים שיש פה סכנה ביטחונית למדינת ישראל". רפ"ק רינת סבן|צילום: חדשות 12

על פי החקירה בלהב 433 בשיתוף המלמ"ב במשרד הביטחון ובעקבות מידע שהגיע אליו, ארגון אבו לטיף היה אחראי על בנייה ושיפוצים של בסיסי צה"ל - בהם סיירים, מול נבו, תרצה, תבץ, ג'וליס. כך גם על תחנות כיבוי אש, שירות בתי הסוהר, ואם לא די בכך, בחסות הארגון נבנו גם תחנות משטרה בג'סר א-זרקא בשרון, ובשגב שלום בדרום. אנשיהם בנו לכאורה קטעים בגדר המערכת בשומרון ואפילו את החומה עם לבנון.  

כדי להבין את המשמעות, נחזור לפרשה ביטחונית חמורה שהתפוצצה כאן בשנת 2001 ובמרכזה כתב אישום נגד לטיף אבו לטיף ושניים מאחיו באשמת סיוע לחיזבאללה, מגע עם סוכן זר והעברת מטעני חבלה ואקדחים מחיזבאללה לשטחים. אלא שבמסגרת הסדר טיעון, שכלל כמה שנות מאסר, הוסרו העבירות הביטחוניות. 

לטיף אבו לטיף
"לא מוותר, נקודה". לטיף אבו לטיף

אחד הקבלנים שנסחט אמר בדאגה לחוקרים:"משרד הביטחון, מכרז על גבול הלבנון, הם על הגדר. תחשוב, חבלה, אמל״ח, הכול. הם מפרקים את הגדר הישנה, מנהרה קטנה אחי, לא יודע מה אתם (העבריינים) מעבירים להם, אלוהים לא יודע. איך אתה שם את החתול לשמור על החלב, אני לא מבין את זה. מקבל הודעה מאיימת 'אתה לא תעשה את זה, זה שלנו', איך אני עונה לזה?". ורפ"ק סבן מדגישה: "אנחנו מבינים שיש פה סכנה ביטחונית למדינת ישראל, כי אנחנו לא רוצים שהם יהיו חשופים למידע או לאמצעים באותם בסיסים או לאמל"ח.

"סכומים דמיוניים, אסטרונומיים"

אז איך הפכו האחים אבו לטיף למשפחת הפשע החזקה בישראל? לשם כך צריך לחזור למאבק בין ראשי ארגוני הפשע בצפון - מיכאל מור שהיום שוהה מאחורי סורג ובריח, ושמוליק הרוש, שקיבל מטריית הגנה בכפר ראמה בחסות משפחת אבו לטיף. בעשור האחרון הם הצליחו להשתלט על מוקדים רבים בכל רחבי הצפון וזלגו גם למרכז הארץ. במעשיהם סילקו ארגוני פשיעה אחרים, ומיררו את החיים לאזרחים ובעלי עסקים. חלקם ספגו מהם אלימות פיזית קשה, אחרים נפצעו מירי, ממטען חבלה קטלני שהוטמן ברכב או אפילו בכניסה לבית, וכולם בדרך כזו או אחרת, ראו את המוות מקרוב. 

מיכאל מור ושמוליק הרוש (צילום: פרטי, פלאש 90)
הקרב בין מיכאל מור ושמוליק הרוש אפשר גם למשפחת אבו לטיף להתחזק|צילום: פרטי, פלאש 90

כשהמשטרה עוררה את זעמם של בכירי הארגון, נרשמו גם מסעות נקמה שנועדו להעביר להם מסר. בדרך הזו, לפני שלוש שנים, שוטרי המחוז הצפוני אכפו עבירת בניה בביתו של נידאל שבכפר ורדים. הוא היה בחו"ל ואילו אשתו והילדים היו בבית בעת הפעולה המשטרתית, דבר שהכעיס אותו. בלילות הבאים בוצע ירי לעבר 12 סניפי בנק, כמה אזרחים נפצעו בהם אישה בהריון. במקרה אחר, בגלל דוח תנועה חבר בארגון הילך אימים על השוטר שהעז לכתוב אותו. כשאנשי משרד הבריאות פשטו על משחטה שלהם, הם יצאו על פי החשד לפעולת תגמול והניחו מטען בכניסה למשרד הממשלתי.  

באסל פלאח, שמייצג את הנאשמים ממשפחת אבו לטיף, אומר בתגובה: "שב"כ חקר אותם, אמרו 'הינה, זו ההזדמנות - יבואו ויפתחו על אבו לטיף. חקרו אותם ימים ושבועות בתנאים הכי קשים, תנאים שמחבלים אפילו לא מקבלים, ולא גילו שיש לאף אחד מהם קשר לאבו לטיף". 

במשטרה טוענים כי הם השתלטו על ענפים שמגלגלים מיליארדים כדוגמת בתי אבות סיעודיים, טבק, משחטות, פינוי אשפה, דלק וכמובן מכרזי מדינה. את הכסף הרב שנכנס לחשבון הם הלבינו באמצעות רשת צ'יינג'ים ומשם למה שמכנים בחדרי החקירות "הבנק הפרטי שלהם", הכסף הועבר לחברת האשראי החוץ בנקאי די.אי.אס. קונטו במגדלי בסר בבני ברק. "אנחנו מדברים פה על סכומים דמיוניים, אסטרונומיים, למעלה ממיליארד שקלים", אומרת רפ"ק סבן. 

רפ
"אנחנו נפרק את הארגון, זמנם יהיה קצוב". רפ"ק עמית גולן|צילום: חדשות 12

"המיליארד השחור" יפרק את הארגון?

אולם, אחרי שנים של מרדף ואין-ספור חקירות, החלה המשטרה לסגור על חברי הארגון בשנה האחרונה. חוקרי להב 433 הביאו להגשת כתב אישום נגד לטיף אבו לטיף בגין סחיטת קבלנים, ומאז הוא במעצר. נגד 12 חברי ארגון נוספים בהם הקודקוד השני בארגון, נידאל אבו לטיף, הוגשו כתבי אישום בתום חקירה של המחוז הצפוני במשטרה במסגרת הפרשה שזכתה לשם "המיליארד השחור". נידאל, שנאשם בניהול ארגון פשע, נעצר גם על ידי חוקרי ימ"ר צפון בחשד לניסיון רצח במסעדה בכפר יאסיף וגם הוא מאחורי סורג ובריח.

שיחה בין נידאל אבו לטיף לבין בעל עסק שנסחט 

בעל העסק: "מה העניינים? אהלן, מה שלומך?"

נידאל: "איך חזר השיק של עשרים אלף?!"

בעל העסק: "לא חזר. החשבון נסגר. אל תדאג". 

נידאל: "תקשיב, אני אבוא *** אותך!"

בעל העסק: "נידאל, זה לא תלוי בי. זה גדול ממני. את כל הצ'קים שלך אני אשלם לך, נידאל".

נידאל: "החשבון נסגר! אתה בן *** אתה בן *** אני *** אותך! אתה בן ***!"

בעל העסק: "בסדר, תודה לך!" 

נידאל: "לך ****, אתה תשלם לי היום!"

רפ"ק עמית גולן, ראש מחלק פשע בימ"ר צפון, מצהיר: "כבר היום יש שני אחים שנמצאים במעצר, אנחנו נגיע גם לשני האחים הנוספים. עם כל החוזק של אותו ארגון, אנחנו נפרק אותו. זמנם יהיה קצוב, אני יכול להגיד לך". 

לעומתו, עו"ד באסל פלאח שמייצג את הנאשמים אומר: "בכל הנושא של השתלטות על המכרזים, אין אפילו כתב אישום אחד. אפילו כתב האישום האחרון שהוגש, שכביכול באמצעות שם המשפחות גרמו לקבלן כלשהו לצאת - אין מתלונן אחד שאומר 'אני נתתי להם או עבדתי תחתם'".

עו
"אין מתלונן אחד שאומר 'אני נתתי להם'". עו"ד באסל פלאח, שמייצג את הנאשמים ממשפחת אבו לטיף|צילום: חדשות 12

במשטרה מחלחלת תקווה מסוימת שההצלחות האחרונות תפחתנה את תחושת הפחד של הנסחטים ואולי בכך יגרמו לקורבנות להעז ולדבר על הכול. "רק בדרך הזו", טוען גורם ביחידה המרכזית של המחוז הצפוני במשטרה, "ניתן יהיה להעמיד לדין את הארגון שמטיל אימה על ערים שלמות ומצליח לחדור לנכסים אסטרטגיים של מדינת ישראל".


תגובת משרד הביטחון: "משרד הביטחון באמצעות המלמ"ב חשף את החשדות והביא לפתיחת החקירה המשותפת עם המשטרה. פעולות החקירה הרבות שביצע ביססו את החשדות נגד הגורמים העברייניים. המשרד השעה והחליף מיידית את החברות החשודות ופעל להרחקת גורמי פשיעה ממכרזים. החשדות שנחשפו וטופלו במהירות הם בודדים ואין בהם כדי להטיל דופי בכלל עובדי אגף הבינוי ומשרתי המשרד, שפועלים במקצועיות ובמסירות למען ביטחון המדינה".