ארבע וחצי לפנות בוקר. העיר אשדוד עדיין חשוכה, אך ההיערכות הדרמטית לפשיטה כבר החלה. כוחות היחידה המרכזית של מרחב לכיש מתמקמים ליד מגדלי קיו: קומפלקס מגורים יוקרתי ומוכר בלב העיר. רכבי משטרה וסה"ר (סדר ציבורי, הגנה, ריבונות) גולשים אל המתחם בדממה כמעט טקסית, שוטרים חמושים חולפים בין שבילי הבניינים, מתפצלים לצוותים, ומקיפים את הכניסות.

אחד מהם פונה למאבטח, מושיב אותו בפינה ומעדכן בקור רוח: "אנחנו נכנסים לכמה דירות. נעכב דיירים לחקירה". דקות לאחר מכן, כשהמעלית מגיעה באחת הקומות הגבוהות, הדלת נפתחת והשקט נקטע. רעייתו של בכיר בעולם הפשע ניצבת מולם מופתעת, אך משתפת פעולה. בעלה, שעד אותו רגע נח בחדר הסמוך, נעצר ללא התנגדות. החיפוש בדירה מתנהל במקצועיות, בניסיון לאתר כסף מזומן, נשק ואמצעים מפלילים נוספים.
בקומה אחרת התמונה שונה לחלוטין. הדלת נפרצת – והבלגן מתפרץ. במקום לשתף פעולה פורצים בני המשפחה בצעקות. האֵם מזעיקה את ילדיה, חלקם חיילים, ומעודדת אותם לעקוב אחר התנהלות השוטרים. רגעים של מתח שלובים בניסיון לא פשוט לנהל את הסיטואציה. אך גם שם, בסופו של דבר, מתבצע מעצר של עבריין מוכר, אחר. גם הוא נאזק ומובל למפקדת ימ"ר לכיש.
לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן
גונבים מהצבא בזמן מלחמה
מבצע הפשיטה בדרום התחיל כשעיר הנמל הייתה מנומנמת. מאות שוטרים סמויים וגלויים מהמחוז המתינו בדריכות לשעת השי"ן כדי להוציא לדרך את המבצע שתרגלו בחודשים האחרונים. סגן-ניצב שחר לוי, מפקד ימ"ר לכיש, לא נוהג להתנסח בקלישאות. הוא קיבל את רשות הדיבור ופנה אל עשרות השוטרים. דממה שררה בחדר. "זו מלחמה אמיתית – על הבית", אמר. "מאז 7 באוקטובר, כשכולם הסתכלו דרומה על רצועת עזה, אנחנו הסתכלנו פנימה. ראינו איך אמל"ח, רימונים ונשק גולשים מבסיסי צה"ל אל הרחוב".

"אלה לא שמועות – זה הפך למכת מדינה", סיכם. לדבריו, מה שפעם נשלט בידי ארגוני פשע בודדים, הפך לרשתות עם קווי הפצה, אמצעי לחימה וסחר מתוחכם בסמים. "הם טעו לחשוב שאנחנו לא רואים. שהם יכולים לנהל את העיר כמו קזינו. היום הגשנו להם את החשבון, זה יתחיל היום כשנוציא אותם אזוקים מהבתים שלהם, וזה יסתיים אחרי שהם יקבלו את עונשם וייכנסו למאסר על מה שהם עוללו".
במהלך הפשיטה שהתקיימה באזור הדרום, בזכות הפעלתו של סוכן סמוי, פשטו שוטרי הימ"ר על בתיהם של 24 עבריינים חשודים, ובהם בכירים בכנופיה הגיאורגית באשדוד ויעדי פשיעה המזוהים עם העבריין אייל נגר. לצידם נעצר גם עבריין מהפזורה הבדואית – קרוב משפחתו של איסמאעיל הנייה, מנהיג חמאס שחוסל בבירת איראן.
אנחנו נכנסים ללב היחידה. שם, מאחורי מסכים, מערכות מודיעין וקו פתוח עם הסוכן הסמוי, מקבלת את פנינו רב-פקד לירז איפרגן, ראש מחלקת ההערכה של הימ"ר. מי שהחלה את דרכה כסוכנת סמויה, ומשרתת ביחידה עשרות שנים, זיהתה כבר לפני שנה את התופעה המטרידה שעל רקע המלחמה זולג נשק מצה"ל לידיים עברייניות ומשם שוטף את הרחובות.
"זה מבצע שהתבשל כמעט שנה", סיפרה רפ"ק איפרגן. "ימים של שיחות, לילות של ניתוחים. בכל פעם שהסוכן שלנו דיווח שהוא מתקרב לאחד היעדים – ישבתי מול המסך, הלב פועם. זו לא רק תחושת שליחות – זו תחושת אחריות. אתה יודע שאתה אחראי לחיים שלו. יש לילות שאני קמה בארבע, עולה הקו מול היחידה רק כדי לבדוק שהכול בסדר. אני מרגישה שאני אימא שלו לא פחות".
על ההתמודדות עם ארגוני הפשע אומרת איפרגן: "אנחנו נלחמים באנשים שאין להם מה להפסיד. חלקם מעורבים בניסיונות חיסול, ברכישה ובסחר של רימונים, אקדחים ורובים, בחיסול חשבונות לאור יום. אבל גם להם יש נקודות תורפה – והיכולת לזהות אותן, להבין את הפסיכולוגיה שמניעה אותם, זו העבודה שלי".

"התחלתי כסוכנת סמויה. אחרי שאתה יושב בסלון של עבריין ומנהל איתו 'עסקה', אין הרבה דברים שיכולים להכניע אותך"
רב-פקד לירז איפרגן
"נלחמים במי שאין לו מה להפסיד"
רפ"ק איפרגן גדלה ביחידה, אבל לצעד השירות האינטנסיבי – היא גם מנהלת חיי משפחה פעילים. "אני אימא לשלושה ילדים. יש ימים שאני מגיעה הביתה לפנות בוקר, מכינה סנדוויצ'ים, וממהרת חזרה ליחידה. הילדים שלי רגילים לראות אותי עם פלאפון דולק, קופצת מהכיסא. אבל הם גם יודעים – אימא נלחמת על דברים חשובים".
לאורך השיחה אומרת רפ"ק איפרגן שלא הייתה מצליחה להגיע להישגים ללא התמיכה הקרובה של בעלה ומשפחתה. "זה לא תפקיד שמתאים לכל אחת. צריך לדעת לוותר – לפעמים על שעות עם הילדים, על שינה, על שקט נפשי. אבל אני קמה בכל בוקר גאה". לא סתם היא מזוהה כל כך עם היחידה, מפקדיה אומרים עליה שהיא מדברת "ימ"רית שוטפת".
"התחלתי כסוכנת סמויה. אני זוכרת את הפעם הראשונה שנכנסתי לבית של עבריין לבד. רק אני ומכשיר ההקלטה, והלב שלי דפק. פחדתי, ברור, אבל ידעתי שזה מה שצריך לעשות. זו לא הייתה רק עבודה, זו הייתה תקופה שהפכה אותי למה שאני היום. אחרי שאתה יושב בסלון של עבריין ומנהל איתו 'עסקה', אין הרבה דברים שיכולים להכניע אותך".
"היום אני אחראית לכל ההערכות המבצעיות", היא מספרת. "אני זאת שאומרת למפקד, 'תראה את הבן אדם הזה. אם נלך עליו, נביא תוצאה'". היום היא לא מתביישת לזקוף זאת לזכותה: "אנחנו הנשים מביאות חשיבה אחרת. לא פחות מקצועית – לפעמים יותר רגישה, יותר מדויקת. זה מה שלא פעם עושה את ההבדל".

"העבריינים משתמשים בקודים"
בחמ"ל המודיעין יושבת מחוברת למכשירי הקשר רב-סמל ראשון נופר אברג'יל, אחראית דסק הסוכנים והמודיעין של היחידה. את הסוכן שפעל בלב ארגוני הפשע היא מכירה לעומק, לדבריה. "אני יודעת איפה הסוכן ישן, מתי הוא חולה, אם הילד שלו חוגג יום הולדת. אני מזהה בקול שלו מתי משהו לא רגיל. אני רואה כל תזוזה. יש בינינו אמון שלא דומה לשום דבר אחר. לפעמים אני מרגישה כמו הקו האחרון שמפריד בינו ובין הסוף".
על ההכנות לקראת המבצע הלילי אומרת הנגדת: "זה לא עוד מבצע. זו הייתה הפעלה שנמשכה חודשים. היה שלב שלא ישנתי לילה שלם – רק ישבתי מול המערכת ובדקתי שהכול מתואם. הייתי אחראית לסוכן כמו שאת אחראית לילד שלך שלא יחצה לבד מעבר חציה, כל טעות קטנה – זה החיים שלו". על המאבק בארגוני הפשע בדרום היא מוסיפה: "העבריינים היום מתוחכמים. הם לא שולחים מישהו עם שקית. הם משתמשים בקודים, בשיטות סיכול, בבדיקות ומעקבים".
"כשאני רואה את העצור נלקח מהבית שלו, כשאני יודעת שהראיות שהעברתי הן אלה שיפילו אותו – זו תחושת ניצחון", סיפרה על המבצע הלילי. "זו לא שמחה, זו הקלה. כי אני יודעת – עוד אחד ירד מהרחוב. עוד שכונה תהיה שקטה יותר".
חלק מהעבריינים לא חדשים לרס"ר אברג'יל, היא מכירה את פניהם עוד מימיה כשוטרת סיור. "עמדתי במחסומים, רצתי לאירועים, ראיתי את אותם עבריינים בעיניים. היום, אחרי שבתי נולדה וחזרתי ליחידה, אני 'פוגשת' אותם דרך מסכי המודיעין והשיחות המוצפנות – אבל אני יודעת בדיוק מי הם, מאיפה הם באו ומה הם מסוגלים לעשות. כבר אז ידענו להגיד, זה הקטן גדול יהיה – רק בכיוון הלא נכון".

"זה לא עוד מבצע. הייתי אחראית לסוכן כמו שאת אחראית לילד שלך, כל טעות קטנה – זה החיים שלו"
רב-סמל ראשון נופר אברג'יל
"זאת ממלכת החקירות"
את המסדרון הארוך של הימ"ר חוצצת דלת ברזל כבדה. "זה הגבול", צוחק אחד השוטרים, "עכשיו נכנסת אל ממלכת החקירות". בעוד שעות מספר יתמלאו חדרי החקירות בעשרות חשודים. לא רחוק משם אנחנו פוגשים את פקד מירי מגדי, קצינת החקירות של הימ"ר. עוד לפני השיחה שלנו הספיקה מירי לעבור במתחם שאליו הובלו העצורים שזה עתה "נקטפו" מבתיהם.
"זה אירוע מאוד משמעותי עבור היחידה, במשך שנה הפעלנו סוכן סמוי עבריין שראה בעיניים שלו כיצד נרקמות עסקאות הסמים והנשק"
פקד מירי מגדי

אני שואל אותה מה התחושות שלה כשהיא צופה במתחם העצורים ההולך ומתמלא. "תחושת גאווה וסיפוק", היא עונה. "האירוע היום הוא מאוד משמעותי עבור היחידה, במשך שנה הפעלנו סוכן סמוי עבריין שראה בעיניים שלו כיצד נרקמות עסקאות הסמים והנשק. והיום, אחרי שנה של חקירה ולמידת תמונת המודיעין, יצא סוף-סוף לדרך מבצע המעצרים הרגיש הזה".
פקד מגדי מתייחסת גם למערכת היחסים הייחודית שנרקמת בין העבריין שמחליט לחצות את הקווים ולסייע למשטרה: "לו זה בדרך כלל לא פשוט לעבור לעולם שלנו, הוא צריך יום אחד להתחיל 'להפליל' אנשים שהוא מכיר שנים, עם חלקם הוא גדל, ואנחנו צריכים להיות שם ולתמוך בו, לא פעם האירוע הזה של 'המעבר' לשורות המשטרה קורה אחרי משבר שאותו עבריין עובר, ואנחנו יכולים להיות תחילת הדרך שלו לצאת מעולם הפשיעה למקום טוב ובטוח".
"יש כאן נתינה הדדית", ממשיכה קצינת המשטרה מגדי. "הוא נותן לנו מידע חיוני שמסייע לנו למגר את הפשיעה, ואנחנו מסייעים לו ומראים לו את הדרך לצאת מעולם הפשע". על העבריינים שיושבים מולה בחדר חקירות הרגישות היא אומרת: "הם כבר לא רק 'סוחרי סמים עם עבר פלילי'. יש כאן עבריינים שמשויכים לארגונים עם מנגנון והיררכיה פלילית ברורה ומשומנת, כאלה שכבר ביקרו בכלא לא פעם, ואחרים שהיו מעורבים באירועים קשים".
"הם יושבים מולי בחקירה, ואני יודעת שכנראה הבן אדם הזה אחראי לעסקת נשק – ושאם אני נשברת, הוא חוזר לרחוב", ממשיכה מגדי. "להיות קצינת חקירות בימ"ר – זה לדעת לקרוא מבט, לזהות היסוס, ללחוץ איפה שכואב. אתה לא יורה כדור – אתה שואל שאלה, ופתאום השקט נשבר. החקירה מתחילה מרגע המעצר והיא לא נגמרת גם אחרי ההודאה. אני בונה את התיק לאט, בסבלנות. כשמטרה שלנו בסיומה של החקירה להגיע לכתב אישום".
פקד מגדי מתייחסת לזליגת הנשק מצה"ל מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל: "מאז 7 באוקטובר יש זליגת נשק מאוד משמעותית לרחוב ותפקידנו כמשטרה להגיע לשטח, לגדוע את הסחף הפלילי ולתפוס את הרימון רגע לפני שהוא נזרק לעבר הבית של הנסחט".
פקד מגדי היא אם לשלוש בנות, וגם היא מג'נגלת בין חיי המשפחה לחיים המורכבים של קצינת חקירות. ליחידה היא הגיעה ממשמר הגבול. "אני כאן כבר עשר שנים, לפני כן שירתּי במג"ב והייתי מאחורי הקלעים, והיום אני בעולם החקירות – עולם מאתגר, מעניין ומאוד גדול".
על שילוב נשים בתפקידי מפתח ביחידה היא מוסיפה: "אנחנו בלב העשייה. לא כי מישהו עשה לנו טובה – אלא כי הוכחנו שאנחנו יודעות לעבוד. לפעמים דווקא הרגישות שלנו היא מה שעושה את ההבדל. אני רואה את השוטרות שמצטרפות היום לתפקידי מפתח במשטרה ומתמלאת גאווה – הן לא מפחדות מאתגרים. הן רוצות להיות בחזית".

מערב פרוע בדרום
מפקד היחידה, סנ"צ שחר לוי, לא מסתיר את גאוותו בנבחרת הנשים שפועלת תחתיו. "כמעט 40% מהיחידה שלנו נשים, והן מחזיקות בתפקידי מפתח מבצעיים, מודיעיניים וחקירתיים. הדסק שאחראי להערכות המודיעין, זה שמוביל למבצעים מורכבים כמו זה של הלילה – מורכב ברובו מנשים. בראשו עומדת רפ"ק לירז איפרגן, קצינה מנוסה, שהחלה את דרכה כסוכנת סמויה.
"אני לא זז בלי מחלקת ההערכה שלי – שכוללת ברובה נשים בעלות רקע מבצעי עשיר: לוחמות, עוקבות וחוקרות. החשיבה שלהן חריפה"
סנ"צ שחר לוי
"היא יודעת לקחת חומר גלם מודיעיני ולזקק לי תמונת מצב אסטרטגית, שמאפשרת קבלת החלטות בשטח. בזכותה ובזכות הצוות שלה הגענו מוכנים, מדויקים, והבאנו תוצאה. אני לא זז בלי מחלקת ההערכה שלי – שכוללת ברובה נשים בעלות רקע מבצעי עשיר: לוחמות, עוקבות, חוקרות, כולן מנוסות ומדויקות. התפוקות שלהן גבוהות מאוד, החשיבה שלהן חריפה ולא מונעת מאגו. הן אומרות לי, 'שחר, אתה לא בכיוון', ואני סומך על זה.
"בגלל ההבנה שלהן את השטח, את השפה ואת המערכות, הן מצליחות לתרגם מידע לתובנות מבצעיות ברמה הגבוהה ביותר. גם בשלב החקירה של המבצע הזה תמצאו נשים מובילות – כמו מירי, קצינת התשאול שלנו, שבעצמה הייתה לוחמת מג"ב והיום מביאה איתה ניסיון מבצעי אדיר לתוך חדר החקירות. אני מאמין בכוח הנשי, אני רואה את ההשפעה שלו כל יום – ובמיוחד בלילה כזה, שבו סיימנו חקירה סמויה ארוכה והבאנו לתוצאה של 24 'מופללים', עבריינים כבדים שניסו להפוך את הדרום למערב פרוע. בלי הנשים של היחידה – זה לא היה קורה".

המכה של ה"קוסם"
את הסוכן הסמוי שהצליח להביא להישגים הנאים מבחינת היחידה – 24 עצורים שחשודים ביותר מ-60 ניסיונות חיסול מתחילת המלחמה, שבהם נעשה שימוש באמל"ח צבאי גנוב – מכנים ביחידה "הקוסם". נוסף על המעצרים נתפסו שישה נשקים, סמים במשקל ארבעה ק"ג, מאות אלפי שקלים במזומן וארבעה רכבי יוקרה של החשודים שעוקלו.
החשודים נעצרו בגין עבירות שונות, ובהן עבירות אמל"ח, סמים וגם גנבת כלי נשק מבסיסי צה"ל והעברתם לעבריינים בכל רחבי הארץ. מדובר בעסקאות בסך מאות אלפי שקלים. כעת, אחרי שהמיטו מכה על ארגוני הפשיעה, מקווים בימ"ר לכיש לשקט יחסי באזור, אבל מוכנים לכל תרחיש – ולא יהססו לפעול בעוצמה נגד הארגונים שמאיימים על שלום הציבור.