זה הסיפור על מחיקת הערך הגדולה ביותר בהיסטוריה של הפוליטיקה הישראלית: איך הפך גדעון סער מנער הזהב של הימין וימני המחמד של השמאל לאיש ששני הצדדים רואים בו בוגד באמון, לרעל מנדטים שבפעם היחידה שבה טס סולו הוא חלק משבצת עם סמי אבו שחאדה בקרקעית אחוז החסימה. זה הסיפור על האיש שזגזג פעם אחת יותר מדי.

"אני לא יו-יו ואני לא זיגזג", הוא הצהיר בעבר, "אין לי שום כוונה להיכנס לממשלה הזו, אני לא עזבתי אותה כדי להיכנס אליה בעתיד, אני חושב שצריך להחליף אותה" - בזמן שמאי גולן השוותה אותו למחבל מתאבד ואמסלם כינה אותו "סוג של תולעת". אך היום הוא שוב בליכוד: "איך אתה יכול לחזור בסוף ליד שהכתה אותך, לרגל שבעטה אותך?", תוהה העיתונאי ויועץ התקשורת ברק סרי.

"סער הוא האיש הכי נלעג בפוליטיקה הישראלית, בציבוריות הישראלית, היום", חורץ שלום ירושלמי, הפרשן הפוליטי של זמן ישראל. "גדעון סער היה אחד הפוליטיקאים הכי מבטיחים אצלנו. הוא פשוט הפך להיות מתחילת הדרך סוג של כוכב".

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

גדעון סער היה פוליטיקאי מלידה: בתיכון היה רכז נוער התחייה, אחרי הצבא היה כתב פוליטי בעיתון העולם הזה וכתב המפלגות של חדשות, שניהם לא בדיוק מקור ראשון. "יום אחד פתחתי את העולם הזה וראיתי מישהו שכותב מדהים, כותב כתיבה פוליטית חדה, מאוד צינית, מאוד סרקסטית, מאוד מעניינת", נזכרת העיתונאית וכותבת הביוגרפיות רונית ורדי. "הימניות הייתה פחות מובהקת ופחות חשובה שם".

גדעון סער (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
"היה אחד הפוליטיקאים הכי מבטיחים, סוג של כוכב"|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"הקרבה שלו לנתניהו הייתה קריטית"

הוא אפילו היה כתב לענייני משפט בחדשות ערוץ 2, ובסוף 1998 הציע לו ראש הממשלה בנימין נתניהו להיות מזכיר הממשלה - תפקיד שמילא אחר כך גם תחת אריאל שרון. ואחרי שנתניהו הפסיד לאהוד ברק ב-99' הוא כבר הסתבך בפרשות פליליות, והאיש הכי קרוב אליו באותה תקופה היה סער.

"הוא ישב בתוך קו התפר הזה של ממשלה-פרקליטות", מציין ירושלמי. "הוא הכיר את הפרקליטות היטב מהימים שהוא היה העוזר של עדנה ארבל, פרקליטת המדינה. הייעוץ של גדעון סער והקרבה שלו לנתניהו באותה שנה הייתה קריטית, אחרי זה היה ברור שהוא נכנס לכנסת".

בבחירות 2003 נכנס סער לראשונה לכנסת. הוא בלט בחקיקה בנושא זכויות אדם, מערכת המשפט, זכויות נשים ומעמד האישה. בשמאל הליברלי ראו, התרשמו וזכרו את זה אחר כך - יותר משזכרו, לדוגמה, את ההצבעה שלו נגד ההתנתקות. בפריימריז של 2006 הוא כבר זינק למקום השלישי וב-2009 למקום הראשון: הוא מונה לשר החינוך. ההתקדמות הייתה מטאורית והוא גם היה מקושר לבכירי הפרשנים ובעלי הטורים הפוליטיים המשפיעים. חלקם ראו בו חבר אישי, לא רק מקור.

סער:
"ידע שנתניהו ינסה לפרק אותו". סער ורה"מ לפני יותר מעשור בכנסת|צילום: פלאש 90, חדשות

"אף פוליטיקאי, לפחות ב-30-20 השנים האחרונות, לא זכה לכל כך הרבה אהדה בכל כלי תקשורת כמעט. בכל פעם שהוא נקלע גם לאיזושהי צרה, הם העניקו לו סוג של חומת מגן", אומר ירושלמי, ואילו ורדי מסבירה מה יצא לסער מזה: "הוא קיבל משהו הרבה יותר חשוב משכפ"ץ. הוא קיבל קידום של הרעיונות והמהלכים שהוא רצה להוביל, לא תחת שמו. המון מהפוליטיקה הישראלית, מהמהלכים הפוליטיים בישראל, החלו בטורים האלה והם החלו בזכות גדעון סער".

כך נוצר "קו השבר" עם נתניהו

סער כיוון גבוה. הוא רצה להיות האיש שיחליף את נתניהו כראש הממשלה. הוא היה אז נערץ בימין, מוערך בשמאל. גם הרומן והחתונה עם גאולה אבן, נסיכה תקשורתית מיוחסת, הבריגו את סער עוד יותר בתוך המילייה. אבל היחסים עם נתניהו נכנסו בינתיים למשבר.

גאולה אבן, גדעון סער (צילום: תומר ניוברג, פלאש 90)
הודיע במפתיע ב-2014: "החלטתי לקחת פסק זמן". עם רעייתו השנייה גאולה אבן-סער|צילום: תומר ניוברג, פלאש 90

ירושלמי מזכיר כי "קו השבר הגדול הזה קרה בגלל התמיכה שלו ברובי ריבלין לנשיאות המדינה, נגד עמדת נתניהו ונגד עמדת משפחת נתניהו. הוא היה במצב של משבר מול נתניהו, ומשבר קשה מאוד, וכנראה שהוא היה חכם יותר מאחרים כדי להבין שמרגע זה ואילך נתניהו רק יילך וינסה לפרק אותו עוד יותר ועוד יותר".

וב-2014 הכול נעצר. באמצע הקריירה, גדעון סער מפתיע את כולם ויורד מהגלגל: "החלטתי לקחת פסק זמן מהחיים הפוליטיים". הוא אמר שהוא רוצה לגדל את בנו החדש דוד, אבל רבים סברו שהסיבה האמיתית הייתה אחרת - חשש מתחקירים עיתונאיים על ניצול יחסי מרות וג'וב שסידר לעובדת כדי להשתיק אותה. למרות שדבר לא בוסס מעולם, השמועות האלה עוד יחזרו לרדוף אותו שנים רבות אחר כך.

"ראינו שאין שום קו אדום מבחינתו"

אחרי שלוש שנים שבהן היה תלוי לייבוש, סער חזר לליכוד - ובמי הוא נתקל שוב? נתניהו, "נתניהו שרק מכשיל אותו ולא שוכח את מה שהוא עשה עם ריבלין", מזכיר ירושלמי. ראש הממשלה עצמו שיגר עקיצה: "אני יודע שאיזה שר לשעבר בליכוד מדבר עם גורמים בקואליציה ורקח איזה תרגיל חתרני".

גדעון סער וגאולה אבן (צילום: אייל מרגולין, פלאש/90 )
רבים סברו שהסיבות לפרישתו ב-2014 הן אחרות. גדעון וגאולה|צילום: אייל מרגולין, פלאש/90

הליכודניקים החדשים הייתה קבוצה שהתארגנה בקיץ 2011 במטרה להכניס לרשימות נציגי ציבור שיפעלו לטובת הציבור הרחב ולא לטובת קבוצות לחץ. סער לכאורה היה שם ראוי לרשימות המומלצים שלהם, אבל הם היו הראשונים שהבחינו: "ראינו שהוא אופורטוניסט כבר אז, ראינו שהוא מסוכן כבר אז, שאין שום קו אדום מבחינתו", נזכר ליאור מאירי, ממקימי ההתארגנות, "כשעשינו המלצות לרשימה, הוא תמיד היה בחוץ. הוא היה שר החינוך שעשה הכי הרבה נזק לדמוקרטיה הישראלית אי פעם בהיסטוריה".

ב-2019, כשסער התמודד בפריימריז מול נתניהו, הם היו בדילמה מאוד קשה. ובסוף החליטו שלא להמליץ על אף אחד מהם. "אני ישבתי אצלו ואמרתי לו 'אנחנו נתמוך בך אם תדבר נגד השחיתות'. הוא סירב, פעם אחר פעם אחר פעם, התכתבתי עם העוזרים שלו. מבחינתי זה היה הדגל האדום הכי גדול", משחזר מאירי.

נתניהו לא צירף אותו לממשלות שהוא הקים. אחרי שש שנים סער הרים ידיים. "כשהוא הבין שדלתו בליכוד, כל עוד משפחת נתניהו מאוד דומיננטית, סגורה - הוא קם והלך ברעש גדול לטובת הקמת מפלגה", אומר סרי. "הוא קיווה שהמפלגה הזו תהיה איזה סוג של לשון מאזניים, שעם נגיד 20 מנדטים הוא עוד יוכל לכפות את עצמו כראש ממשלה". בהכרזה הוא הצהיר שיתמודד מול נתניהו "כדי להחליף אותו", ולפי ירושלמי "פה הוא גזר על עצמו כמעט מעמד של חצי בוגד".

שרה נתניהו הכריזה מלחמה: "בוגד, אפס"

בשלב הזה הרשתות החברתיות מתמלאות בהאשטאג "למה גדעון התפטר ב-2014". ובתחקיר עובדה על הודעות שרה נתניהו התגלה שהיא כתבה לחני בלייווייס: "עכשיו זו מלחמה, חייבים שכל הרשתות ייכנסו בו - חייבים להוקיע אותו כבוגד ואפס. יש לו הרבה שלדים של כתבות על הטרדות מיניות בארון, יש הרבה חומרים עליו".

השמועות על הטרדות מיניות, ואפילו דברים חמורים יותר, חוזרות, ומי שמפיץ אותן הוא יאיר נתניהו. "פעם אחת שאלתי אותו - תגיד, מי אלה האנשים האלה? מה אתה עושה מולם? למה אתה לא עושה מולם שום דבר?", נזכר ירושלמי, "אז הוא אמר שאלה חבורה של עבריינים שהוא לא יודע מי מפעיל אותם ומי לא מפעיל אותם. ברור שהוא יודע, אבל הוא לא רוצה להתעסק איתם".

אבל אם אתה לא תובע דיבה, אתה קצת מאשר את נכונות הפרטים.

ירושלמי: "בדיוק. זה מה שמפתיע פה בעניין הזה".

אם אני מבקש ממך לשים את האצבע על מה הייתה הטעות הכי קשה שלו, שהובילה אותו, מטיפוס כזה להתרסקות כזאת?

סרי: "העזיבה שלו את הליכוד. זה נבע מכך שיש פער עצום - אני חושב שיותר מכל פוליטיקאי בישראל - בין הדימוי העצמי שלו, שהוא בשמיים, לבין מי שהוא. והפער הזה בין מי שהוא באמת - איש די בינוני - לבין איך שהוא ראה את עצמו הוא פער בלתי ניתן לגישור וכאן הייתה ההתרסקות שלו".

סער אלקין השכל (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
פרשו יחד מהליכוד - וחזרו. סער עם זאב אלקין ושרן השכל|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

ההתרסקות של המטאור הפוליטי

משוחרר לראשונה בחייו הפוליטיים מקוד הנאמנות של הליכוד, סער מוריד כפפות. "מי שרוצה שנתניהו ימשיך להיות ראש הממשלה אני מבקש שלא יצביע בשבילי", הצהיר. בליכוד סער היה מחוק, אבל בשמאל-מרכז שמחו לקבל אותו סוף סוף לשורותיהם. כשר המשפטים, הוא ממנה את גלי בהרב-מיארה ליועצת המשפטית לממשלה. אחרי שממשלת בנט התפרקה, סער היה חייב לשרוד: "פתאום נפל לו האסימון שהוא לא כזה פופולרי וסוחף מנדטים כמו שהוא חשב ושהוא לא סוחף שום מנדטים, ואז הוא חבר לבני גנץ", מציין סרי. 

אחרי טבח שבעה באוקטובר הצטרף המחנה הממלכתי לממשלה, אבל במרץ 2024 סער - מתוסכל מכך שלא שותף בקבינט הביטחוני - מתפצל ופורש מהממשלה: "עשיתי את הדבר שהייתי חייב לעשות, יכול להיות אפילו שעשיתי אותו באיחור מסוים, אבל זה מה שהייתי חייב לעשות", הסביר.

עכשיו הוא לבדו בסקרים, ואלה חושפים את המשקל האלקטורלי האמיתי שלו: המטאור הפך לשברי מיירט. "שום דבר לא עוזר, גם כשהוא מביים ריבים עם הליכוד זה לא עוזר וגם כשהוא מצטרף ליוזמות של האופוזיציה זה לא כל כך עוזר לו", מפרט ירושלמי, "הדרך היחידה שלו לשרוד זה לרכוב על גב הנמר של הליכוד".

שר המשפטים יריב לוין ושר החוץ גדעון סער בכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
חזר לליכוד - ותומך בחוקי המהפכה המשפטית של יריב לוין|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

המעבר שנולד בדירות מסתור: "הוכיתי בתדהמה"

לא מזמן סיפר סער לשבועון החרדי במשפחה שהוא נפגש עם נתניהו בדירות מסתור כבר שנה וחצי, בזמן שבתקשורת הוא המשיך לתקוף אותו. במקביל, הוא הכין תוכנית גיבוי: ניסה לשפר מעמד אצל גנץ, ישב עם בנט, גישש אצל לפיד, דיבר עם ליברמן. אצל כולם היה יכול להשתלב בדרך כזו או אחרת, אבל כשנתניהו הסכים לקבל אותו - סער בחר לחזור. הוא עדיין משוכנע שיחליף יום אחד את נתניהו, ואת זה אפשר לעשות רק מתוך הליכוד.

"חודשיים לפני שהוא החליט לערוק לליכוד הוא ביקש פגישה איתי ונפגשנו בבית קפה בקניון איילון וישבנו שם פגישה ארוכה", מספר סרי. "לתדהמתי בפגישה הארוכה הזאת גיליתי פתאום שהוא כבר... איך הוא אמר 'אני לא קושר ולא נועל את עצמי מפני אפשרות לעבור לנתניהו'. אני הוכיתי בתדהמה, אני חייב להגיד". ו-ורדי מציינת: "הוא עבר מחנה, זה תמיד דרמטי וזה תמיד טראומטי. זה תמיד ככה".

למה הוא עבר מחנה?

ורדי: "כי חשובה לו הדמוקרטיה".

אז הפסיקה להיות חשובה לו הדמוקרטיה?

ורדי: "אני מניחה שאם תשאל אותו, הוא יגיד - זה מה שהוא אמר - שבעקבות המלחמה, הדמוקרטיה זה כבר לא התחום החשוב אלא חשוב יותר התחום הביטחוני-מדיני".

כך חזר סער לליכוד ב"מחיר מבצע"

"הייתה אז סוג של כמעט קריסה בליכוד", משתף סרי. "כשהם (הממשלה) היו ב-64 מנדטים היו כמה שכבר דיברו איתם לעבור למפלגות באותה אופוזיציה של היום, בסגנון סילמן ושיקלי - שיקבלו שריון, שיעברו צד ובכך יביאו להפלת ממשלת נתניהו ולהליכה לבחירות. גדעון סער ידע על זה, בא אליו (לנתניהו) במצוקתו ואמר לו 'תשמע, אני מוכן לעבור עם הארבעה שלי, עכשיו בוא תשלם', ונתניהו שילם".

סער חזר לליכוד במחירי מבצע: נתניהו קיבל עוד שנה לפחות של הישרדות, סער קיבל תפקיד שר החוץ מרוקן מתוכן. זה המחיר שמשלם מי שזוחל בחזרה למפלגה שאיבד בה את כל הנכסים. "אין לו גישה לסיפור של המו"מ על החטופים, אין לו גישה לטראמפ, אין לו גישה לכל מה שקשור למו"מ עם סעודיה - לנושאים הקריטיים שבהם עוסקת מדינת ישראל, אין לו כשר החוץ שום נגיעה", תוקף ירושלמי. 

"כאשר הוא עשה את זה אני התפוצצתי, אבל מיד אחרי זה נעשיתי מודאגת ועצובה נורא", משתפת ורדי, "כי אני כן מעריכה את היכולות האנליטיות-פוליטיות שלו מאוד ומה שהטריד אותי זה - מה הוא הבין שגרם לו לעזוב את מחנה הדמוקרטיה למחנה הביביסטים. אני חשבתי שיכול להיות שהוא הבין שאנחנו, מחנה הדמוקרטיה, לא יכולים לנצח. זה מה שפחדתי ממנו".

הפעילה שהלכה אחריו ונכוותה: "יש גבול"

סטלה אבידן הייתה מהפעילים שהלכו עם סער דרך ארוכה: "שם הייתי חברת מרכז. אני איתו הרבה שנים, אני פעלתי נגד ההתנתקות ואז הצטמצמה המפלגה ונשארתי עם גדעון בעצם, לא עברתי לקדימה. אחר כך התפטרתי כחברת מרכז כדי ללכת אחרי גדעון".

היא מאלה שכמהים לימים של הליכוד הבגיניסטי, הממלכתי, הליברלי וגדעון סער היה בשבילה התגלמות התקווה שהגרסה ההיא של הליכוד עוד יכולה לחזור. במשך שנים, בין זיג לזג, היא האמינה שגם סער דוגל כמוה בחמשת המ"מים של ז'בוטינסקי - עד שראתה אותו משליך אותם לטובת שלושת הכ"פים של מיקי זוהר (כוח, כסף וכבוד).

"כשהוא הלך להקים מפלגה הלכתי אחריו. כשהוא החליט ללכת אחרי גנץ, אף על פי שזו לא הייתה בחירתי - אבל למען האיש שידעתי שהוא יודע מה הוא עושה - הלכנו אני וחבריי איתו ועם גנץ", היא מסבירה. "עכשיו עם הליכוד, כשאני רואה את המאזן של החודשיים האלו, שלו ושל (זאב) אלקין בתוך המפלגה - כשהשבויים עוד לא חזרו הביתה והמלחמה הלא ברורה הזאת נמשכת ומאחורי הכול מסתתר הנושא של חוק הגיוס, שהכספים הולכים והולכים לכיוון החרדים ומקצצים לאנשים במשרד החינוך ובכל מיני מקומות - אז יש גבול, יש גבול לכל תעלול".

גדעון סער וגלי בהרב מיארה (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
המליץ עליה - ועכשיו קורא להדחתה. סער עם בהרב-מיארה|צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

סער החדש הפך את כל העמדות שלו. השבוע כבר הצביע נגד ועדת חקירה ממלכתית. עכשיו הוא מוכן לפטור את החרדים מגיוס, חובר להפיכה המשטרית של יריב לוין ומשפיל את היועמ"שית שהוא עצמו מינה. זה כבר היה פליק-פלאק אחד יותר מדי. לפי סרי, "גדעון סער הוא האיש השנוא ביותר היום בפוליטיקה הישראלית, מימין ומשמאל - סוג של קונצנזוס של תיעוב, סלידה ושנאה".

הסקר שחושף: האם סלחו לו בליכוד?

אם סער קיווה שיקבל חנינה בליכוד כי הציל את נתניהו, תוצאות סקר מכון מדגם שערך עבורנו מנו גבע בקרב מצביעי ליכוד מראות אחרת. שאלנו את הליכודניקים מה לדעתם הסיבה העיקרית שסער חזר לליכוד. 62% ענו "אינטרס אישי", רק 15% השיבו "אידיאולוגיה" - בליכוד קלטו את האיש.

סקר אולפן שישי בקרב מצביעי הליכוד (צילום: חדשות 12)
סקר אולפן שישי בקרב מצביעי הליכוד|צילום: חדשות 12

שאלנו עוד את מצביעי הליכוד מה מאפיין את ההתנהלות של סער בפוליטיקה. רובם, 54%, ענו "אופורטוניזם", ניצול הזדמנויות. רק 19% ענו "מניעים ערכיים". כמה ממצביעי הליכוד סלחו לו על עזיבת המפלגה לפני 4 שנים? רק 24% ענו "סלחתי לו". את זה סער כנראה לא הביא בחשבון כשסגר את ההסכם בלי שריון ברשימת הליכוד.

סקר אולפן שישי בקרב מצביעי הליכוד (צילום: חדשות 12)
סקר אולפן שישי בקרב מצביעי הליכוד|צילום: חדשות 12
סקר אולפן שישי בקרב מצביעי הליכוד (צילום: חדשות 12)
סקר אולפן שישי בקרב מצביעי הליכוד|צילום: חדשות 12

"אבא שלו, רופא ילדים, הגיע מארגנטינה", מזכירה ורדי. "בארגנטינה של אותה תקופה מתחילות הדיקטטורות, הפיכה משטרית - האח של האבא הועלם על ידי המשטר ולא נודעו עקבותיו שבע שנים עד שמצאו אותו ושחררו אותו".

אז איך הוא מסביר לך למה הוא מצטרף לממשלה?

ורדי: "קודם כל הוא לא מסביר לי ואני גם לא שואלת. עכשיו כשאתה שואל אז אני נזכרת בהתכתבות וואטסאפ שהייתה לנו ממש רגע לפני - כתבתי לו כך: בתור מישהו שאני רואה אותו כחבר שגדלנו יחד, כל השבוע 'סמכתי' עליך בהחלטה הקשה והמסוכנת שלקחת, ובכל זאת עצוב. מקווה שתמצא את הדרך להחלטות חדשות שתהיינה טובות לך ולכולנו. הוא ענה לי תשובה גנרית לגמרי, שהוא בטח ענה ככה לכולם: 'מכבד דעות אחרות, המצב במדינה לדעתי מורכב לראייה דיכוטומית. באופן אישי בדרכי הציבורי תמיד לקחתי החלטות קשות, לא שגרתיות ורוויות סיכון אישי. אני שואל את עצמי תמיד איך אוכל להביא תועלת ומשמעות בכל עת'".

"נתניהו לא שכח מי זה גדעון סער", טוען ירושלמי. "בבוא היום, אם נתניהו יראה שהוא מסתדר בלי גדעון סער בבחירות, הוא יבעט גם בהסכם שהוא עשה איתו".

סער חושב גם היום שהחזרה לליכוד תצמצם בסופו של דבר את הנזק שעשה לעצמו ותחזיר אותו למרוץ על ראשות הממשלה. יש לזה תשובה: בסקר של מנו גבע בקרב מצביעי הליכוד, שאלנו אותם מי צריך לעמוד בראש המפלגה אחרי נתניהו. את התשובה "גדעון סער" נתנו 3%.

סקר אולפן שישי בקרב מצביעי הליכוד (צילום: חדשות 12)
סקר אולפן שישי בקרב מצביעי הליכוד|צילום: חדשות 12

תחקיר: מאי פכט