ביוני 2014, כששער הכלא נטרק מאחוריו, אילן מצא עצמו כאסיר משוחרר בן 44, בלי בת זוג, ילדים, או מקצוע - ועם אות קין על המצח. כזה שמאוד קשה להעלים. הוא חולם לחזור לאנונימיות, לחיות מתחת לרדאר כמו, לפני השוד - רק עם כמה מיליונים.

אחרי השחרור, אילן מתחיל לבנות מחדש את החיים שלו כאדם חופשי. הוא עוזב את דירת אימו בנווה יוסף, ושוכר דירה קטנה לא רחוק משם. הצעד הבא הוא חיפוש עבודה - ולאסיר משוחרר עם רזומה לא מחמיא זו, כבר בעיה קשה.

אילן קופרמן סגל
אילן קופרמן סגל, כשליח במסעדת הג'ירף

למרות התחכום והמיליונים הפוטנציאליים - נראה שאילן נותר אותו עבריין משכונת נווה יוסף, לכוד בתוך נסיבות חייו והדפוסים שסיגל לעצמו מגיל צעיר. בראייה לאחור ספק רב אם השוד הזה השתלם לאילן, לא כלכלית ולא אישית. הוא שילם מחיר יקר כמו כל עבריין. רק שכאן, בגלל שניסה לעבוד על כולם, לעשות צחוק מהמערכת - הוא שילם מחיר כפול ומכופל כשהמערכת סירבה לשחרר. 

אילן קופרמן סגל (צילום: רוני שוצר, פלאש 90)
אילן קופרמן סגל|צילום: רוני שוצר, פלאש 90

בפרק האחרון של הסדרה, נשאר לנו עוד חוב קטן. לגלות להיכן התגלגלו שקי הכסף, האם הפשע השתלם ובעיקר - איפה אילן קופרמן סגל נמצא היום? האזינו לפרק החמישי והאחרון. 

סוד הברינקס: הפרק הרביעי 


במרץ 2007, אחרי השוד שהסעיר את המדינה והמשפט המתוקשר - ניתן גזר הדין של אילן קופרמן סגל. ביהמ״ש העליון קבע עונש של 9 שנות מאסר, ועוד שנתיים אם לא יחזיר את הכסף - 11 שנים סך הכל. אילן קופרמן סגל החל לרצות את המאסר הארוך שנגזר עליו, וגם בכלא המשיך להיות חריג בנוף ולעורר בעיות.

אילן קופרמן סגל
אילן קופרמן סגל

למרות שאילן לא היה אדם בעל חזות עבריינית, לא עמד מאחוריו אף ארגון שיגן עליו, ונכנס לבתי כלא אלימים וקשים - אילן לא הצליח להיפרד מהיהירות שטבועה אצלו עמוק, וגרם ללא מעט בלגן. בדרך כלל האלימות הופנתה כלפי אילן ולעיתים קרובות הוא נקלע לקטטות, תקיפות, סכסוכים עם אסירים - וחטף כהוגן, בעיקר מאסירים שרצו לשים ידם על הכסף.

אילן קופרמן סגל
אילן קופרמן סגל

יחיאל אוחיון (צילום: n12)
יחיאל אוחיון, קצין מודיעין כלא שטה לשעבר|צילום: n12

במקביל למרדף של האסירים בתוך בית הסוהר - הרחק משם, מחוץ לכלא, התרחשו סריקות וחיפושים רחבים בהרבה. השכונה של אילן, נווה יוסף, שהיתה עד לשוד בגדר שום מקום, הפכה פתאום למוקד עניין ועלייה לרגל. תושבי השכונה פקחו עיניים, חידדו אזניים, חיפשו כל רמז אפשרי או הברקה יצירתית שתהפוך אותם ברגע למיליונרים. השכונה התמלאה בכתבים שבאו לסקר את מאמצי החיפוש ובסתם סקרנים מכל רחבי הארץ, שהחליטו לנסות את מזלם - ואנחנו, יצאנו בעקבותיהם. האזינו לפרק הרביעי.

סוד הברינקס: הפרק השלישי

שהעצור אילן קופרמן סגל והחוקר מאיר ממן נכנסו לחדר החקירות של משטרת זבולון, הם התיישבו משני צידי השולחן. הם יבלו ביחד בחדר החקירות הקטן יום יום והרבה שעות בכל יום, שלושה שבועות ברציפות, יישבו זה מול זה וינהלו משחק מוחות מורט עצבים. ממן ישאל, יכוון ויקשיב הרבה. אילן ידבר בלי סוף יתרברב, יקטר וינסה לערער את הביטחון של ממן.

מנחם נאמן ויוסי מזרחי (צילום: n12)
השופט מנחם נאמן ויוסי מזרחי|צילום: n12

חני הורוביץ (צילום: n12)
חני הורוביץ|צילום: n12

כל צד ממלא את חלקו במשחק שהעובדות בו ברורות, אבל לחוקר כל כך ותיק ומנוסה יש מטרה שהיא יותר מהודאה וכתב אישום. ממן יעשה הכל כדי לענות על שאלה אחת: איפה הכסף? ממן מנסה להוציא מאילן כמה שיותר מידע בחקירה, ומסתמך גם על העדויות והראיות החיצוניות שמגיעות למשטרה, כדי להתחקות אחר הצעדים של אילן באותו יום של ה-19 באוגוסט 2003. אבל גם כשהחקירה של ממן סוגרת על אילן מכל הכיוונים, אילן ממשיך בשלו ומתעקש על עניין אחד, פעוט - בכל הקשור לכסף, הוא מכחיש או שומר על זכות השתיקה. 

מאיר ממן
מאיר ממן ויוסי מזרחי

פחות מחודש אחרי השוד הפרקליטות מגישה כתב אישום נגד אילן קופרמן סגל. העבירות הן זיוף מסמכים, התחזות וגנבה בידי מורשה. על הדרך, אילן מואשם גם בהונאת המוסד לביטוח לאומי על פרשת התביעות הפיקטיביות לקבלת תגמולי מילואים. טחנות הצדק החלו לפעול - וגם ללא ההודאה של אילן וכמובן ללא הכסף - המשפט יוצא לדרך. האזינו לפרק השלישי. 

סוד הברניקס: הפרק השני

שלושה ימים בלבד אחרי שעובד חברת "ברינקס" נעלם עם רכב משוריין ובו כמעט חמישה מיליון שקלים - קיבל הסנגור רונן חליוה טלפון מפתיע. זה היה השודד, אילן קופרמן סגל, שביקש מעורך הדין המנוסה לעזור לו בתהליך ההסגרה למשטרה. "אני פגשתי אותו באזור הקריות", סיפר חליוה ליוסי מזרחי בראיון. "פגשתי אדם מאוד שקט, משדר ביטחון עצמי מאוד גבוה. הוא נכנס לרכב שלי, שזה לא דבר שאני נוהג לעשות, אבל היו שם נסיבות מיוחדות". 

אילן קופרמן סגל
משמאל אילן קופרמן סגל, מימין מאיר ממן

אילן קופרמן סגל
אילן קופרמן סגל ומאיר ממן בחדר החקירות

בדרך לתחנת המשטרה, קופרמן כבר סיפק את הגרסה שלו למה שהתרחש. הוא האשים את מנכ"ל הברינקס שעושה מיליונים על חשבון העובדים, התלונן על זה שאין מזגן בשריוניות, ועל שקי הכסף הכבדים "ששוברים לו את הגב". בכל מקרה, את הכסף, לטענתו, הוא לא לקח, אלא השאיר את הסכום כולו בשריונית שנטש - והלך לשתות בירה על חוף הים. אבל במשטרה לא האמינו לגרסה הזו.

עו״ד רונן חליוה (צילום: n12)
עורך הדין רונן חליוה, ליווה את קופרמן בתהליך ההסגרה|צילום: n12

קובי בלה
קובי בלה, הדריך את אילן בפנימיית רננים: "היינו אומרים שהוא יגיע רחוק"

החוקר שהיה ממונה על החקירה, ממן, נתן לקופרמן לדבר כמה שרצה. השניים האלה, בילו יחד שעות ארוכות בחדר החקירות. ממן למד להכיר לעומק את הבחור שעבד על המערכת. הלך איתו שנים אחורה, לילדות, לשכונה, ניסה לחדור לו מתחת לעור - הכל במטרה לגרום לאילן להודות בפשע ולגלות את הסוד הגדול - היכן החביא את הכסף. 

אמיתי אגמון (צילום: n12)
אמיתי אגמון מהחשמלייה ביגור: "היה נבון בצורה בלתי רגילה"|צילום: n12

רומן לוינגרד ויוסי מזרחי (צילום: n12)
רומן לךוינגרד, שכן של אילן: "אני יודע הרבה דברים מאוד מיוחדים שאף אחד לא יודע אפילו במשפט לא יודעים"|צילום: n12

אז גם אנחנו רצינו להבין מי האיש - וחזרנו להתחלה - למקום שבו נולד הסיפור הזה. בפרק השני נחזור לשכונה שבה גדל קופרמן, נכיר את האנשים שהקיפו בילדותו אותו וננסה להבין: איך מתעצבת דמות של שודד מיליונים? האזינו לפרק השני

סוד הברינקס: הפרק הראשון

בקיץ 2003 איציק ציטונה התחיל עוד יום שגרתי בתור ראש צוות בחברת ברינקס, שמובילה סכומים גדולים של כסף מזומן ופרטים יקרי ערך. עם ציטונה, עבד בפעם הראשונה שהציג את עצמו בתור שגיא אונגר, שהחל לעבוד בחברה רק שבוע קודם כן.

"לא היה בו משהו חריג מכל העובדים שהתקבלו לברינקס באותה תקופה", נזכר ציטונה בשיחה עם יוסי מזרחי. "מלבד זה שהוא היה נכנס לסניף עם כובע קסקט, משקפי שמש, יושב בצד, לא מתחבר יותר מידי. אמרנו אולי בחור ביישן, אולי מתבודד, לא משהו שהדליק אצלנו יותר מידי נורות". 

יצחק ציטונה (צילום: n12)
יצחק ציטונה (משמאל): "לא היה בו משהו חריג מכל העובדים שהתקבלו לברינקס" |צילום: n12

עו״ד שגיא אונגר (צילום: n12)
עו"ד שגיא אונגר|צילום: n12

ב-19.8.2003 ציטונה ואונגר החלו את מסלול הנסיעה, ובסניף הברינקס במפרץ חיפה השניים העמיסו על השריונית 30 שקים, מלאים בשטרות ומטבעות - בסך 4,863,572 שקלים בדיוק. משם הם נסעו לנקודת איסוף נוספת, המוסך של אגד בחיפה - שהיה במרחק קילומטר וחצי בלבד. כשהגיעו לשם, ציטונה עזב את השריונית ונכנס ללקוח, ואונגר נותר לאבטח את הרכב, עם הכסף שבתוכו. כשציטונה שב, הוא הופתע לגלות שהשריונית, הכסף והמאבטח נעלמו. 

עו״ד שגיא אונגר (צילום: n12)
עו"ד שגיא אונגר|צילום: n12

מרגע זה יתחיל מצוד משטרתי נרחב אחר הכסף ואחרי המאבטח - שלאחר מכן יתגלה כאדם שונה לחלוטין מכפי שהציג את עצמו.

משאית ברינקס (צילום: יוסי אלוני, פלאש 90)
משאית ברינקס|צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

אילן קופרמן סגל
אילן קופרמן סגל