>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן
כשהרקטות נופלות, הסירנות מייללות, והרחובות מלאים באש ועשן - יש תחושה של אי סדר. זה מרגיש כאילו ההיגיון כבר לא רלוונטי והמציאות הופכת לבליל של אירועים שלא ברור איך הם קשורים האחד לשני. אבל גם ההסלמה הנוכחית הרי התחילה איפשהו, משהו הוביל אליה - הדברים לא קרו סתם. וכן, כמו בכל סבב כזה בין ישראל לפלסטינים, אפשר לחזור אחורה עשרות שנים, לדקלם את כל שורשי הסכסוך. אבל כדי לעשות סדר ולא לסבך את המציאות המסובכת ממילא עוד יותר, ריכזנו עבורכם את הפרקים שישפכו קצת אור על אירועי השבועות האחרונים.
אז איך הגענו למצב הזה? אפשר לומר שהקטר שהניע את ההסלמה הנוכחית הוא ההחלטה של אבו מאזן לדחות - ואולי לבטל - את הבחירות ברשות הפלסטינית. בפעם הראשונה ב-15 השנים האחרונות הובטח לפלסטינים שהם יוכלו לבחור ולהיבחר לרשות המחוקקת ולנשיאות. בפרק שעשינו עם אוהד חמו, "הבחירות מעבר לגדר", דיברנו בדיוק על זה.
כבר אז, בתחילת אפריל, חמו אמר שאבו מאזן מבין שהוא כנראה הולך להפסיד בבחירות ושהצעד הזה שלו יכניס את חמאס כשחקן משפיע ומרכזי, בדלת הראשית, גם אל הגדה. כבר אז חמאס העריכו שאבו מאזן יבטל את הבחירות ויאשים את ישראל שלא מאפשרת לפלסטינים ממזרח ירושלים להצביע - וזה בדיוק מה שקרה. בסוף אפריל, אבו מאזן דחה את הבחירות למועד בלתי ידוע. הניצחון של חמאס, והכוח האדיר שהיה מגיע איתו, חמק.
בערך באותם ימים, הרוחות בירושלים החלו להתלהט. זה קרה כי בשכונת שיח ג׳ראח שבמזרח העיר סכסוך של עשרות שנים הגיע לנקודת השיא. בית המשפט העליון עמד בפני דיון על פינוי עשרות תושבים פלסטינים מהשכונה - תושבים שבמקומם היו אמורים להיכנס דיירים יהודים. זה כאילו סכסוך נדל"ני, אבל הצדדים רואים בו מאבק על ריבונות, מאבק דתי. בפרק ששידרנו אתמול (שני), "הקרב על שיח ג'ראח", הפרופ' יצחק רייטר חזר איתנו אל ההתחלה של הסיפור הזה - עד לסוף המאה ה-19.
"אחד ביום": קיצור תולדות שיח ג'ראח
במקביל, המתח בעיר הבירה רק הלך והתעצם. סדרה של מעשי תקיפה של פלסטינים שתיעדו את עצמם מכים תושבים חרדים הועלו לטיקטוק. זה קרה בעיצומו של חודש הרמאדן, שבו גם ככה יש חיכוך בין המתפללים הערבים לכוחות הביטחון, והשנה היה מתוח אפילו יותר - אחרי שהמשטרה החליטה לאסור על צעירים ערבים להתקהל על המדרגות של שער שכם בעיר העתיקה. וכשהאלימות מהצד הערבי התגברה, פעילי ימין החליטו לעלות אל הבירה ולנקום - מה שהוביל ללילה של קרבות בכל רחבי העיר. בפרק ששידרנו ב-25 באפריל, ענבר טויזר סיפרה לנו איך זה נראה בשטח.
ואז, בימים האחרונים, כל האירועים הללו התלכדו. התסכול מביטול הבחירות ברשות, חודש הרמאדן שהסתיים, האלימות והעימותים בין חלקים מהאוכלוסייה הערבית בעיר לבין כוחות הביטחון וחלקים מהתושבים היהודים. המתח סביב שייח ג׳ראח, יום ירושלים וצעדת הדגלים המסורתית בעיר - כל אלו הובילו לגל של מהומות אלימות שהתנקזו למסגד אל אקצא.
ובאווירה הזו, אווירה של אלימות וכעס, ותחושה של כל צד שזה לא מאבק נקודתי אלא מאבק גדול ועקרוני על העתיד של ירושלים - באווירה הזו נורו שבע רקטות לעבר עיר הבירה, שריקת הפתיחה לשעות של מטחים בלתי נפסקים. יותר ממאה וחמישים רקטות שנורו לעבר ישראל עד חצות. בתגובה - שורה של תקיפות של חיל האוויר בעזה. ורבבות ישראלים ששמעו את הסירנות מיללות, את הרקטות שורקות, וסגרו את עצמם במקלטים.