>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן
כמה פעמים יצא לכם לחשוב מה הייתם עושים אם הייתם זוכים בלוטו? איך כמה מיליונים היו מסדרים אתכם, בדיוק מה שאתם צריכים. הרבה אנשים חולמים על זה - ובדיוק על התחושה הזו מתבסס מפעל ההימורים החוקיים הגדול בישראל, מפעל הפיס.
על פי הדוח החדש של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, שפורסם השבוע, הישראלים מוציאים על זה לא מעט כסף - ליתר דיוק מיליארדים, והם הפכו למעין קופה קטנה של המדינה שפיתחה כבר תלות ברווחי הלוטו. אלא שחלק ניכר מהמיליארדים האלה מגיע דווקא מהשכבות החלשות ביותר בישראל - באותם אזורים שבהם גם נמצאות מרבית עמדות המכירה.
וכדי להבין איך הגענו למצב הזה צריך להסביר מה זה בכלל מפעל הפיס, למה המוסד הזה קם, מי מפקח עליו, ומה הקשר שלו לתקציבי הרשויות - מה שהופך כל ניסיון לפעול נגדם לכמעט בלתי אפשרי.
בפרק החדש של "אחד ביום" נביא את האמת המטרידה שמאחורי ההגרלות עם כתבתנו לענייני כלכלה עמליה דואק ופרופ' מומי דהן, כלכלן מבית הספר למדיניות ציבורית באוניברסיטה העברית. האזינו
ממפעל הפיס נמסר בתגובה: "מפעל הפיס סיפק לחברי ועדת הכלכלה תשובה נרחבת לדוח המ.מ.מ, הכוללת נתונים ואסמכתאות בדבר צמצום נקודות המכירה באשכולות 1 עד 4. אין בידינו אף דוח אחר, ולכן לא נוכל להתייחס לטענות או לנתונים המוצגים בו ברצינות. יש לציין כי מתחילת שנת 2022 צמצם מפעל הפיס כ-3% נוספים, כאשר הצפי לסוף השנה הוא צמצום של 4% בהתאם ליעדים שהוצבו בהיתר. מפעל הפיס ימשיך לפעול בהתאם להיתר ומתוך מחויבות חברתית עמוקה - הן כווסת לשוק ההימורים הלא חוקי בישראל והן כמי שמשקיע משאבים משמעותיים, הרבה מעבר למה שמחייב ההיתר, בתחום 'משחקים באחריות' - במניעה התמכרות, סיוע ופיתוח המחקר, וכל זאת לצד פעילות הסברתית ענפה להעלאת המודעות לסכנות שבהתמכרות".