בליל ה-3 בדצמבר שנת 2009, סכסוך אלים בין שתי משפחות במחנה הפליטים שועפאט נגמר ברצח אדם חף מפשע - אנואר ג'ת - שרק ביקש להרגיע את הרוחות. ברצח הורשע תושב המחנה, ג'מיל סרור, שיושב עד היום במאסר עולם, בלי תאריך שחרור. לכאורה - סיפור עם התחלה, אמצע וסוף. 

אבל כשכתב N12 יובל אראל החל לחקור את הסיפור המדהים על הלילה ההוא והאירועים שבאו בעקבותיו, אחרי שנפגש עם עדי ראייה, משפטנים, מומחים, קרובים של הנרצח ושכנים - הוא גילה סיפור יוצא דופן. 

סיפור על סכסוך טיפשי ועל מוות מיותר, סיפור על הבדלים תרבותיים עצומים, על פערים אדירים בין אולמות בית המשפט המחוזי בירושלים - לבין אחד המקומות הפרועים בישראל שנמצא רק כמה דקות נסיעה משם. סיפור עם מחדלים, תהפוכות, שקרים, איומים, רציחות - וכל זה בחצר האחורית של ירושלים.

>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן 

רצח מעבר לגדר: פרק חמישי

חאדר אבו עסב, אחד האנשים שאולי היו יכולים לעזור לג'מיל סרור להוכיח את חפותו, סירב לשתף פעולה מחשש לחייו - ונרצח זמן קצר לאחר מכן. הרצח הזה שינה את התמונה כולה, והביא לשרשרת אירועים חריגה בתוך משפחת אבו עסב.

אחיו של חאדר, אבו נור, הסכים לדבר עם כתב N12 יובל אראל. הוא אמר שחאדר נרצח כי הוא רצה לעזור לג'מיל לנקות את שמו, שלמרות הסירוב לדבר עם עורכות הדין של ג'מיל, הוא החליט בכל זאת לפתוח מחדש את הפרשה. הוא התחיל לספר לאנשים על תיאום הגרסאות במשפחת אבו עסב, זו שהפלילה את ג'מיל. והוא התחיל לאסוף עוד פרטים בנוגע לתיק, ואז, לפי אבו נור, סיפר על זה לאיש הלא נכון במשפחה שלו. 

האזינו לכל פרקי "רצח מעבר לגדר":

רצח מעבר לגדר: פרק ראשון

רצח מעבר לגדר: פרק שני

רצח מעבר לגדר: פרק שלישי

רצח מעבר לגדר: פרק רביעי

לא בטוח שבגלל זה חאדר נרצח - בתוך משפחת אבו עסב היו סכסוכים רבים, אבל אבו נור היה משוכנע בזה - שהוא נרצח כי רצה לעזור לג'מיל - ולכן הוא החליט להמשיך את מה שאח שלו, חאדר, התחיל, והסכים לדבר.

אנואר
אנואר ג'ת, הנרצח

אבו-נור הגיע עם מידע מפתיע:  לדבריו, המשפחה את האשמה על מישהו חלש יותר במשפחה - על מוחמד פואד אבו עסב, למרות שלא הוא ביצע את הרצח. והאשם האמיתי ברצח אנואר ג'ת - הוא אדם אחר ממשפחת אבו עסב.

במקביל, במשך 13 שנה מוחמד פואד אבו עסב, שהואשם ברצח בהסכם העטווה, שתק. הוא גורש מהמחנה וניסה להתחיל חיים חדשים, להשאיר את הסיפור הזה מאחוריו. אבל זה רדף אחריו. בכל פעם שהוא פגש במקרה את משפחת הנרצח או השכנים הישנים, מיד התחילו מבטים, צעקות וקללות. אחרי 13 שנה נמאס לו. גם הוא כמו ג'מיל יצא לסוג של מסע - לנקות את השם שלו.

ג'אמיל
ג'מיל סרור

כדי לעשות זאת, מוחמד פואד התעקש לדבר עם משפחת ג'ת - ובטקס קצר מוחמד פואד הניח את ידו על קוראן - ונשבע שלא הוא רצח את אנואר גת. ואז, ברגע אחד, כל משפחת ג'ית, שהאשימה כבר 13 שנה את מוחמד פואד ברצח - התחילה להאמין לו. ברגע אחד כולם התחילו להאשים בכלל מישהו אחר - את מוסא אבו עסב (שם בדוי). פתאום, אחרי 13 שנה, העד המרכזי נשמע אחרת, הופך את הגרסה שלו, וגם הוא לא בטוח שג'מיל הוא הרוצח.

אבו אחמד ג'ית
אבו אחמד ג'ת

אם עד עכשיו ג'מיל התרגש מכל התפתחות קטנה, הפעם הוא היה באקסטזה. כי אחרי ההתפתחויות החדשות ששמעתם בסדרה הזו - העדויות של מוחמד פואד ואבו נור, טאהר ג'ת ואחרים - עורכות הדין של ג'מיל שוקלות לבקש לפתוח את התיק מחדש. 

נאפז סרור, אחיו של ג'מיל סרור, רצח מעבר לגדר, אחד
נאפז סרור, אחיו של ג'מיל

אז לסיפור הזה עדיין אין סוף. ג'מיל מבחינת הרשויות בישראל הוא רוצח של אדם חף מפשע. אבל מבחינתו - המאבק עוד לא נגמר. 

 

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "מיד עם התרחשות האירוע הטראגי, פתחה המשטרה בחקירה, במהלכה בוצעו מאמצים תוך שימוש במגוון יכולות במטרה לאתר חשודים ולהגיע לחקר האמת. לאחר קרות האירוע, החלו הפרות סדר משמעותיות במקום, דבר שהוביל לעיכוב בהגעת כוחות המשטרה שמיקוד פעילותם בשלב זה היה להשיג שליטה בזירה ולחדול את אירועי הפרות הסדר האמורות. לצד זאת, נציין כי במהלך החקירה, נגבו עשרות עדויות, נחקרו חשודים, נעשו מגוון פעולות חקירתיות, ונאספו ממצאים שהועברו לבחינת גורמי הזיהוי הפלילי ועוד. לאחר מיצוי פעולות החקירה וגיבוש התשתית הראייתית, הועבר תיק החקירה לידי גורמי התביעה כמקובל.
משטרת ישראל תמשיך במקצועיות הנדרשת למיצוי חקירת אירועי אלימות באשר הם, תוך שראוי לציין כי בחלוף השנים מתעצמת יכולת החקירה וחשיפת ראיות תוך שימוש באמצעים שונים ומתקדמים".