בהיסטוריה האנושית יש לא מעט אירועים שהיוו נקודת תפנית, ומהרגע שהם התרחשו החיים בעולם פנו למסלול חדש. אפשר להסתכל על רגעים כאלה במבט צר של השנים האחרונות - הקורונה, המלחמה באוקראינה. אבל יש חוקרים וארכיאולוגים שמסתכלים על תמונה הרבה יותר רחבה, מאות אלפי שנים אחורה, לתקופות שבהן האדם יצר לראשונה כלים מאבן, ביית צמחים ובעלי חיים, והחל להשתמש באש.
הרגע שבו בני האדם גילו את האש, בתקופה הפרה היסטורית, היה חשוב במיוחד, והוא מסמן פרק חדש בתולדות האנושות. אבל למרות מרכזיות האירוע, שאלות מרכזיות לגביו נותרו פתוחות עד היום: מתי בדיוק השלב הזה התחיל, איפה, ואיך זה קרה. וזה לא שלא מנסים להבין, אבל המחקרים נתקלים לעתים קרובות במגבלות כמו מחסור באתרים שבהם שרידי מדורה יכולים היו להשתמר, וכלים מתודולוגיים מיושנים.
>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן
לאחרונה פיתח צוות של חוקרים בישראל שיטה חדשה ומבטיחה, שמחברת בין אחת הפרקטיקות הקדומות ביותר של האדם, לבין הכלים הטכנולוגיים המתקדמים ביותר שעומדים היום לרשותו. והשיטה הזאת אולי תביא פתרון לשאלה שמעסיקה את המדע כבר המון שנים - מתי ואיך גילה האדם את האש.
בפרק החדש של "אחד ביום" יספרו על היוזמה החדשנית שניים מחברי צוות המחקר: ד"ר ליאורה קולסקה הורביץ, עמיתת מחקר באוספים הלאומיים למדעי הטבע באוניברסיטה העברית; וד"ר עידו עזורי, חוקר בינה מלאכותית מהיחידה לביואינפורמטיקה במכון ויצמן. האזינו