>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן
בשבוע האחרון הגיע לשיא חדש סכסוך אדמות ישן שהחל לפני עשרות, ואולי מאות שנים. סכסוך בין הבדואים בנגב, שטוענים שהאדמות שהם יושבים עליהם שייכות להם עוד מלפני קום המדינה, לבין המדינה - שטוענת שאלו האדמות שלה. לאחר שקק"ל החלה לבצע נטיעות בין הכפרים הבדואים, המחלוקת המשפטית הפכה להפגנות אלימות, ולעימותים בין כוחות המשטרה לבין התושבים.
המאבק הזה התרחב והגיע מהנגב לירושלים, לכנסת. למפלגת רע"מ שאיימה לפרק את הקואליציה אם הנטיעות יימשכו, ולנציגי האופוזיציה שנסעו לנגב כדי לדרוש שהנטיעות לא יופסקו. היו גם חברים בקואליציה שטענו שחייבים להמשיך לשתול שם עצים.
אם נתמצת את הוויכוח, הסוגיה המרכזית היא השאלה מה בעצם קובע? אם השבטים הבדואים ישבו באדמה הזו כבר מאות שנים, או אם הם יכולים להוכיח שהיא שייכת להם. הבדואים טוענים שאין להם אפשרות להוכיח בעלות מתקופת האימפריה העות'מנית, אולם המדינה טוענת כי עליהם להראות במסמכים רשומים את בעלותם על הקרקע.
ובתוך מחלוקת על אדמה, המתיחות סביב כל עץ שנשתל היא גדולה, גדולה מאוד. הפעם "באחד ביום": כתבינו יגאל מוסקו ומוחמד מג'אדלה, והמומחים ד"ר חבצלת יהל ממכון בן גוריון לחקר ישראל והציונות באוניברסיטת בן גוריון, ופרופ' סנדי קדר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה, יסבירו את הרקע ארוך השנים למהומות הבדואים בנגב סביב נטיעות קק"ל.