>> להאזנה לכל הפודקאסטים של "אחד ביום" הקליקו כאן
בני גנץ נכנס לפוליטיקה בדצמבר 2018, הישר אל תוך הוואקום המנהיגותי במרכז-שמאל, והפך לתקווה של מחנה שלם. הוא עמד בראש המפלגה הגדולה ביותר, שבשיא כוחה קיבלה 35 מנדטים, וכבר סימן ביומן את התאריך שבו ייכנס אל משרד ראש הממשלה. אלא שהיום, קצת יותר משנה לאחר מכן, הסקרים מנבאים ליו"ר כחול לבן ארבעה מנדטים, והוא מתנדנד על סף אחוז החסימה.
מרבית חברי מפלגתו של גנץ כבר עזבו את הפוליטיקה או מצאו בית חדש במפלגות אחרות. ואם זה לא מספיק - 130 בכירים לשעבר במערכת הביטחון, ובהם ראש הממשלה ושר הביטחון לשעבר אהוד ברק, ראש השב"כ לשעבר כרמי גילון וראש המוסד לשעבר דני יתום, חתמו אתמול על מכתב פומבי חריף שקורא לו לפרוש מהמרוץ לכנסת.
היום (שלישי), בפרק של "אחד ביום", עמית סגל יספר על ההמראה וההתרסקות, וייקח אותנו אל הרגע שבו הכול החל להתפורר. נעבור בין התחנות בחייו הפוליטיים הסוערים של בני גנץ, ההתרחשויות מאחורי הקלעים, המתקפות האישיות והיחסים המורכבים עם נתניהו. וגם ננסה להבין מה הסיפור של גנץ יכול ללמד אותנו על הפוליטיקה הישראלית בכללותה.
פרק חדש של "אחד ביום", הפודקאסט היומי של N12, יעלה לאוויר בכל יום - שני עד חמישי - באתר N12 ובכל אפליקציות הפודקאסטים. היום אנחנו שואלים: איך הגיע האיש שהיה פסע מראשות הממשלה - אל הצד המסוכן של אחוז החסימה?
רגע לפני הנפילה...
אהלן עמית. אז מה אתה חושב על ההתרסקות הפוליטית של גנץ?
"בעיניי זו סגירת מעגל. לצורך העניין, תחשוב על חדר קטן שיושבים בו אנשים - בני גנץ, העוזרת שלו מעיין ישראלי, חילי טרופר - ולאט לאט הוא מתמלא ונהיה צפוף. נכנסים לחדר יאיר לפיד, בוגי יעלון וגבי אשכנזי, ואיתם המון אנשים ותקוות של מחנה שלם, ומיליון ורבע מצביעים, ופתאום, ברגע - הוא מתרוקן. בסוף, בתמונה האחרונה של המערכה, נשארים שם גנץ, מעיין ישראלי וחילי טרופר. והאמת היא, שמראש זו הייתה התכנון שלו".
מה הכוונה?
"כשגנץ נכנס לפוליטיקה הוא לא דיבר על ראשות הממשלה. למרבה האירוניה, אם מתעלמים מהמילים 'ראש הממשלה החליפי' הוא הגיע בסוף בדיוק לאן שהוא רצה מלכתחילה, להיות ראש סיעה בינונית עם תפקיד בכיר. רכבת ההרים המטורפת שעברה עליו, כולל זה שהוא הפך לקול של דור שלם של 'רק לא ביבי', בכלל לא הייתה בתכנון. אם היית מציע לו בדצמבר 2018 להיות שר ביטחון במשך ארבע שנים, עם 15-10 מנדטים תחת נתניהו - הוא היה חותם מיד. וזאת, למעשה, הטרגדיה בסיפור הזה".
אז מה בעצם הביא אותו לקידמת הבמה?
"זה התחיל בהצלחה של חוסן לישראל בסקרים, אבל האיחוד עם יש עתיד כבר סימל משהו הרבה יותר גדול - הליכה עד הסוף והתייצבות חזיתית מול נתניהו. צריך לומר שמהרגע הראשון החיבור הזה לא נבע מאהבה גדולה, אלא מחוסר ברירה. הרי רוב הפרסומים שיצאו נגד גנץ לפני האיחוד נולדו במשרד הקריאייטיב של יש עתיד. גנץ מעולם לא בטח בלפיד, ולפיד אף פעם לא באמת האמין בגנץ. אבל תחת הלחץ האדיר של כל מיני גורמים במרכז-שמאל, חלקם מאוד ממומנים, נולדו האיחוד והרוטציה - ושני הצדדים הרוויחו".
מה הייתה נקודת המפנה שסימנה שהשיא של גנץ מאחוריו? איך הגיבו חברי ה"קוקפיט" לאחר שהודיע להם שהחליט להיכנס לממשלה עם נתניהו? מי עמד מאחורי הדלפת ההקלטות מתוך מטה כחול לבן? ומה אפשר ללמוד מהטרגדיה הזאת על המערכת הפוליטית כולה? האזינו לפרק של "אחד ביום" - נפילתו של בני גנץ.
לקריאה נוספת:
>> ראיון הצעקות: גנץ מול אברמוביץ', ככה עוד לא שמעתם את רה"מ החליפי
>> בני גנץ אצל אופירה וברקו: "לא עובדים עליי פעמיים, אני כאן לעוד 8 שנים"
>> החיבורים שעל הפרק וההבהרה של גנץ: "ארוץ עד הסוף"
>> עמית סגל: הערב הוא היה שחקן ראשי. בבחירות שבישר עליהן ישמש גנץ בתפקיד משני