האיחוד בשמאל: יו"ר העבודה-גשר, ח"כ עמיר פרץ, ויו"ר מרצ, ח"כ ניצן הורוביץ, הודיעו הבוקר (שני) על מיזוג בין המפלגות, ועל ריצתם המשותפת בבחירות לכנסת ה-23 תחת הפתק "אמת". ראשי המפלגות הכריזו על ההחלטה במסיבת עיתונאים חגיגית בתל אביב ובדבריהם שיבחו את ההחלטה להתאחד - ותקפו את ראש הממשלה על רקע הדיונים בבקשתו לקבל חסינות מפני העמדה לדין.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ח"כ הורוביץ היה הראשון לנאום. "זה לא סוד שזו הייתה המטרה הפוליטית המוצהרת שלי מהיום שנבחרתי ליו"ר מרצ", אמר על החיבור בשמאל. "הצלחנו בזה באופן חלקי בבחירות בספטמבר. כעת השלמנו את המלאכה ואני שמח על כך. אני רוצה להודות לחבריי במרצ על הגיבוי והתמיכה ברצון שלי להוביל לחיבורים, זה לא מובן מאליו".

"האיחוד הזה הוא בשורה לכל מי שדוגל בשלום, צדק חברתי, זכויות אדם ואזרח שלטון החוק ודמוקרטיה", המשיך יו"ר מרצ. "אלה חדשות טובות לגוש השמאל וחדשות רעות לביבי וגוש החסינות שלו. מהלך חשוב, קריטי בדרך לסיום שלטונו של הנאשם מבלפור, אלו חדשות טובות למול תומכי הנאשם, הכהניסטים ותומכי החושך".

אורלי לוי אבקסיס (צילום: החדשות‎)
הסתייגה ולבסוף הסכימה לאיחוד, יו"ר גשר לוי-אבקסיס|צילום: החדשות‎

עוד תקף הורוביץ את נציגי הימין: "המהלך שלנו הוא התשובה האידיאולוגית לדברי הבלע של פרץ, ליוזמות הסיפוח של בנט, ולניסיונות של נתניהו לחמוק מאימת הדין ולהרוס את המערכת המשפטית כולה. אם נצליח במשימה, נבטיח את סילוקו של ביבי והקמת ממשלת שינוי לישראל. אני גאה לקחת חלק ברגע הזה, שבו אינטרסים צרים זזים הצידה לטובת המטרה הגדולה, החלפת נתניהו, ולא פחות חשוב מכך, שינוי דרכה של מדינת ישראל".

פרץ: "עשינו חיבור אמיץ"

אחרי הורוביץ עלה פרץ לשאת דברים. "היום אנחנו מביאים את בשורת השינוי והתקווה לבחירות 2020", אמר יו"ר העבודה. "עשינו חיבור אמיץ. לא על הכל אנחנו מסכימים, אבל המחנה המשותף בינינו הוא גדול יותר מהמפריד בינינו. ולמען מדינת ישראל, למען הסיכוי להחליף את מדיניות נתניהו שיצרה כאן עוני בלתי נסבל, משבר בבריאות, בחינוך, ברווחה. רק עם העבודה, גשר ומרצ גדולה תתחלף הממשלה".

בדבריו התייחס פרץ גם לחיבור עם יו"ר גשר אורלי לוי אבקסיס: "בכל יום שעובר החיבור בין אורלי לוי וביני התעצם, וכל ניסיונות להחליש אותו לא עלו. ביחד עמדנו מול הלחצים והפיתויים כדי שנקים את ממשלת נתניהו. אנחנו היינו נחושים, לא מסמסנו, לא זגזגנו, כל מי שהטיל ספק ביכולת המעידה שלנו והאידיאולוגיה יודע שאנחנו מייחסים כבוד רב למצביעים ולא מזלזלים בהליך הדמוקרטי. ההתחייבות הראשונה שלנו הייתה להילחם על אופייה של מדינת ישראל - ועבורנו 'רק לא ביבי' זה לא מספיק".

פרץ והורוביץ סיכמו על ריצה משותפת
פרץ והורוביץ בעת הסיכום על הריצה המשותפת

"שני שלבים להחלפת נתניהו", הסביר פרץ. "הראשון הוא למנוע את הקמת גוש ה-61, והשני להקים גוש מרכז-שמאל של 61 . היום, באיחוד הזה הצלחנו לממש את השלב הראשון, ולימין בראשות נתניהו לא יהיו 61 מנדטים. היום במעמד הזה אנחנו מאפסים את תכניתו של נתניהו להשיג 61 מנדטים לחסינות, כל ניסיון לבנות את מבצר החיסנות שלו אינו רלוונטי יותר. היום זה מתבטל".

לא במיקום ריאלי - פריג', מחוץ לרשימה - שפיר

בהודעה משותפת של המפלגות הבוקר נמסר כי "מדובר במהלך המשמעותי של בחירות 2020, שיבטיח את היכולת להקים ממשלת שינוי ותקווה אחרי הבחירות". בהמשך היום הודיעו המפלגות כי צוותי המשא ומתן שלהן סיכמו על הקמת מנגנון הכרעות, ובימים הקרובים יחל לפעול מטה משותף לשתי המפלגות.

לאחר ההודעה על הריצה המשותפת הבוקר, נשמעו גם קולות ביקורת. ח"כ עיסאווי פריג', שנדחק למקום ה-11 ברשימה אמר בכאן רשת ב' כי "משליכים את השותפות היהודית-ערבית לפח" וקרא למפלגתו לבטל את השריון שהוענק לח"כ יאיר גולן. פרץ עצמו התנגד בעבר לאיחוד, אך שינה את דעתו כשהבין שאחת המפלגות עשויה ליפול אל מתחת לאחוז החסימה.

סתיו שפיר (צילום: מרים אלסטר לפלאש 90)
נותרה מחוץ לרשימה, ח"כ שפיר|צילום: מרים אלסטר לפלאש 90

מי שלא תיקח חלק ברשימת השמאל המשותפת היא ח"כ סתיו שפיר, שהתבקשה לעבור מהמקום השני אל המקום החמישי ברשימה - וסירבה לכך. על האפשרות שתישאר מחוץ לרשימה אמרה שפיר בשבוע שעבר במהדורה המרכזית: "כשמקבלים סכין מהשותפים שלך - זה מאוד כואב".

הרכב הרשימה לאחר האיחוד: 
1. עמיר פרץ
2. אורלי לוי-אבקסיס 
3. ניצן הורוביץ
4. תמר זנדברג
5. איציק שמולי
6. מרב מיכאלי
7. יאיר גולן
8. אילן גילאון
9. עמר בר לב
10. רויטל סויד
11. עיסאווי פריג׳