על רקע השיתוק הפוליטי המתמשך, בג"ץ נאלץ היום (חמישי) לדחות שוב את מועד הביטול של חוק הגיוס השנוי במחלוקת. על פי ההחלטה, החוק יישאר בתוקף עד אמצע יוני השנה, כפי שביקשה המדינה. כזכור, החוק נפסל על ידי בית המשפט ב-2017 לאחר שלדרישת המפלגות החרדיות הוכנס בו תיקון המבטל את הסנקציות הפליליות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
העותרים בתיק, בהם התנועה לאיכות השלטון, הפורום לשוויון בנטל, עורך הדין איתי בן-חורין, מפלגת יש עתיד והתאחדות הסטודנטים דרשו מבית המשפט שלא להאריך את תוקף החוק, זאת לאחר שכבר פסל אותו לפני יותר משנתיים. אולם מאחר שלא חוקק מאז חוק חדש, הורה בג"ץ להותיר אותו על כנו, לפחות לעוד חצי שנה, זו הפעם השלישית.
חוק הגיוס היווה את הטריגר למשבר הפוליטי בו נמצאת המדינה עד היום. עם כינונה של ממשלת ימין-חרדים לאחר בחירות 2015, הוסיפה הממשלה תיקון לחוק - שחוקק שנה קודם לכן בהובלתה של יש עתיד - שקבע כי תקופת ההסתגלות תוארך בכמה שנים ולא יוטלו סנקציות פליליות על תלמידי ישיבות. על רקע התיקון הוגשה עתירה לבג"ץ, שאכן פסל ב-2017, ברוב של 8 מתוך 9 שופטים, את התיקון בטענה כי הוא פוגע בעיקרון השוויון ומעניק סמכות יתרה בידי שר הביטחון.
השופטים קבעו כי לממשלה תינתן שנה על מנת לחוקק חוק מתוקן. חוק כזה אכן עבר בקריאה ראשונה, על בסיס המלצותיה של ועדה שהקים שר הביטחון אביגדור ליברמן בראשות נציגי צה"ל ומשרד הביטחון. החוק הכיל יעדי גיוס מעוגנים בחוק וסנקציות כלכליות במקרה שהיעדים לא ימולא.
אך בטרם הספיק החוק לעבור בקריאה שניה ושלישית, פורקה הממשלה ומאז לא קמה חדשה, בין היתר בעקבות דרישתו של ליברמן להמשיך לחוקק את החוק ללא שינוים וסירובם של חברי הכנסת החרדים לעשות זאת.