דובר משרד החוץ הסודני, חיידר בדווי סאדיק, אמר היום (שלישי) כי "אנו מצפים להסכם שלום עם ישראל על בסיס אינטרסים משותפים - אין סיבה להמשך העוינות עם ישראל". כעבור מספר שעות, שר החוץ של סודן הכחיש את הודעת הדובר, ציין כי הדברים נאמרו בחוסר סמכות וכי הנושא לא הועלה כלל לדיון. מוקדם יותר, טרם הוצאה הודעת ההכחשה, ראש הממשלה נתניהו בירך על דבריו של סאדיק: "ישראל, סודן והאזור כולו ירוויחו מהסכם השלום ויוכלו לבנות ביחד עתיד טוב יותר לכל עמי האזור. נעשה כל הנדרש כדי להפוך חזון זה למציאות".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

לאחר ההסכם ההיסטורי עם איחוד האמירויות, רבים החשיבו את סודן כאחת מהמדינות הערביות הבאות שתנרמל את יחסיה עם ישראל. בריאיון שערך לרשת "סקיי ניוז" בערבית, דובר משרד החוץ הסודני לא הכחיש את הדברים. "אנו מצפים להסכם שלום עם ישראל על בסיס משותף ועל בסיס האינטרסים של סודן, מבלי להקריב את הערכים שלנו", אמר. "אין שום סיבה להמשיך את העוינות בין סודן לישראל".

שר החוץ גבי אשכנזי בירך גם הוא על המהלך: "בדיוק 53 שנה אחרי ועידת ח'רטום שבה קראה סודן להתנגד להכרה ולהסכם שלום עם מדינת ישראל. אני מברך על כל צעד שמקדם הליך של נורמליזציה, שלום, הסכמים והכרה בין מדינות".

 

ראש הממשלה נתניהו ונשיא סודן עבד אל-פתח אלרהאן נפגשו בחודש פברואר האחרון, במהלך ביקור מדיני שערך נתניהו באוגנדה. השניים נפגשו באנטבה לאחר שהוזמנו על ידי נשיא אוגנדה, יוורי קגוטה מוסווני. הפגישה בין השניים ארכה כמעט שעתיים והוסכם בין המנהיגים להתחיל שיתוף פעולה שיוביל לנורמליזציה ביחסים של שתי המדינות. חודש וחצי לאחר פגישתם, סודן אישרה לטיסות סדירות מישראל לעבור מעל שטחה - מהלך שקיצר את הטיסות מישראל לדרום היבשת בצורה משמעותית.

 

נשיא סודן, עבדאל פתח אל בורהן (צילום: רויטרס_)
נשיא סודן בורהאן, נפגש עם נתניהו בפברואר האחרון|צילום: רויטרס_

נורמליזציה ביחסי ישראל-סודן יכולים להשפיע גם על מצב המסתננים והעובדים הזרים הסודנים ששוהים בישראל. גורם ישראלי אמר ל-N12 כי "ככל שהסכם עם סודאן ייצא לפועל - הוא יוכל לסלול את הדרך גם לפתרון סוגיית המסתננים".

במקביל: מגעים להסכם עם בחריין

במהלך סוף השבוע שוחח ראש המוסד יוסי כהן ראש ממשלת בחריין, לקראת כינון יחסים ונורמליזציה איתם. הדיווח על השיחה בין השניים אושרה לפרסום על ידי הצנזורה שעות ספורות לאחר שדווח על יציאתו של ראש הממשלה הבחרייני ל"ביקור פרטי" במקום לא ידוע.

בסוף השבוע התקבלו רצף איתותים לכך שבחריין חותרת להיות הבאה בתור שחותמת על הסכם עם ישראל, לאחר איחוד האמירויות. הנושא נידון במשך תקופה מסוימת אבל כעת בבחריין לוחצים בכל הכוח בנושא.