מיקי זוהר שוב איים השבוע על מישהו, בפעם המי יודע כמה מאז שנכנס לתפקיד יו"ר הקואליציה. הפעם זה היה על היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט. שעות לאחר חשיפת ההקלטות במהדורה המרכזית, זוהר הצהיר כי אם היועץ לא ייסוג מכתב האישום נגד נתניהו – יפורסמו עליו חומרים מביכים נוספים, בדומה לשיחותיו על שי ניצן. בתוך שעות נאלץ להבהיר: "לא התכוונתי לאיים על איש, הדברים הוצאו מהקשרם".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
יפעת שאשא ביטון וישראל כ"ץ גם הם ספגו לאחרונה איומים מזוהר, זו כי תפסיק לעמוד בראשות ועדת הקורונה וזה כי ראש הממשלה ישקול את המשך כהונתו כשר אוצר. הוא אף איים בסנקציות על חברי סיעת הליכוד שנעדרו מהצבעות. אף אחד מהאיומים הללו לא התממש, אך בינתיים לא נראה שזה מפריע לזוהר להמשיך באותו סגנון.
ניסית לאיים על היועץ המשפטי לממשלה?
"כמובן שלא. מה שאמרתי בריאיון הוא שמה שפורסם לאחרונה ומה שיפורסם בעתיד הוא זה שצריך לגרום למנדלבליט להתפטר. כמובן שדיברתי על הקלטות פרשת הרפז שאנחנו יודעים שטרם נחשפו. אין בידיי שום חומר חקירה או חומר שקשור למנדלבליט ואני לא מכיר שום דבר, ולכן זה סתם קשקוש".
אפילו נתניהו התנער מהדברים.
"ברור שבמקרה הזה שעשיתי את הריאיון אחרי החשיפה הבאמת קשה שראינו לגבי השיחה של מנדלבליט עם עו"ד אפי נוה – הייתי כועס ונסער ואמרתי את הדברים בעידנא דריתחא ולא הייתה לי שום כוונה לאיים עליו. אם יפרשו נכון את דבריי, אני לא חושב שימצאו שם שום כוונה לאיום. הדבר היחידי שאני בטוח בו זה שלאור הפרסומים האחרונים לא נותרה למנדלבליט הרבה ברירה והוא יהיה חייב באמת לפנות את מקומו".
סגירת מעגל
כדי להבין מה מניע את זוהר צריך לחזור 35 שנים אחורה, אל הטראומה הגדולה של חייו. אביו אלי נהרג בגיל 30 בתאונת דרכים, והשאיר את מיקי יתום, בן 5 בלבד. אלי היה איש ציבור בתחילת דרכו, שהתמודד למועצת עיריית קריית גת, כמו גם להנהגת סניף הליכוד בעיר – אך כשל בשני הניסיונות. אחרי שבליכוד הפנו לו עורף, הוא אף היה מועמד לכנסת בבחירות 1984 ברשימת "יחד" של עזר ויצמן, אך הוצב במקום לא ריאלי. שנה מאוחר יותר אירע האסון המשפחתי.
"גדלתי בבית על הסיפורים של הפוליטיקה וזה סוג של סגירת מעגל מבחינתי", מסביר זוהר. "נבחרתי להיות חבר מועצת עיריית קריית גת, נבחרתי להיות יו"ר סניף הליכוד בעיר ובהמשך גם נבחרתי להיות חבר כנסת מטעם המפלגה. הגשמתי את כל המטרות שהוא לא הצליח. אחרי שהשלמתי את המשימות שלו, היום אני כבר מנסה להשיג את שלי".
יש שיגידו כי הסגנון שלך כוחני מדי, גם בקרב חבריך למפלגה.
"כשאתה גדל בלי אבא אתה צריך לפתח מרפקים ולהיאבק על שלך, כי אתה מרגיש חלש מול ילדים אחרים. למרות שאימא שלי הייתה אישה מאוד חזקה והשתדלה לעשות הכול כדי לתת לי את התמיכה גם של אב וגם של אם, אין מה לעשות – כשאבא לא בחייך, אתה לפעמים גם מרגיש לבד ומפתח כל מיני שיטות להיות יותר חזק ולנצח במאבקים שלך. זו הסיבה שאני הרבה יותר נלחם ונאבק על שלי, וקצת יותר אגרסיבי ולא פשרן לעומת אנשים אחרים".
איפה הגישה הזאת מתבטאת?
"זה משפיע בפוליטיקה, שם רואים שהגישה שלי היא יותר לוחמנית, אבל בחיי המשפחה זה דווקא משפיע הפוך. אני מאוד רגיש למשפחה שלי, מאוד קשוב לארבעת ילדיי ולרעייתי. אני משתדל להיות עבורם כל הזמן האבא שלי לא היה, ולמלא להם את מה שלי היה חסר כילד".
פחות כסף, יותר כוח
מיקי זוהר נבחר לראשונה לכנסת בבחירות 2015, במקום ה-22, המשוריין לנציג מחוז הנגב ברשימת הליכוד. עד אז הוא היה איש עסקים מצליח בתחום הנדל"ן, שצבר ממון ונכסים, כך שאת הכסף, ה-כ' השלישית מאותה אמירה מפורסמת שלו בריאיון שהעניק לפני כשלושה חודשים, כבר היה לו. מה שחסר לו הן שתי ה-כ' הנוספות, כפי שאמר באותו ריאיון: "אדם חכם לימד אותי שיש את שלושת הכ"פים: כוח, כבוד וכסף. בדרך כלל, אדם לא יצליח להשיג את כל השלושה. לכן אני, מבין שלושת הכ"פים, בעיקר עובד על הכ' של הכוח, ומקווה מאוד שבסוף היא גם תקנה לי את הכ' של הכבוד".
אתה עדיין עומד מאחורי הדברים?
"האמירה הזו רודפת אותי. אתה רואה את השמאלנים מפיצים ברשת בלי הפסקה – מיקי זוהר רודף אחרי כסף, כוח וכבוד וזה שקר מופרך. הדברים הוצאו מהקשרם. המסר שלי היה שאדם לא יכול להשיג את שלושת ה-כ', גם כסף, גם כוח וגם כבוד, ולא שמהות חיי או מה שמעניין אותי זה כסף, כוח וכבוד. הרי אם אני הלכתי לפוליטיקה ועזבתי את הביזנס שהרווחתי שם לא רע - זה אומר שכסף לא מעניין אותי. אני על כסף ויתרתי, לא רודף אחריו יותר".
והסיבה לכך – גם אותה ניתן לייחס לפרידה שהשפיעה עליו עמוקות.
"מיום שאימא שלי נפטרה בשנת 2014 גמלה בליבי ההחלטה שהמרדף אחרי ביזנס ולעשות כסף כבר לא מדבר אליי. היא גידלה אותי מגיל 5 לבד והייתה כל עולמי. בשבעה עליה החלטתי שאני רוצה ללכת ולעשות למען הציבור ולא בשביל להרוויח כסף. אני כן מנסה להשיג קצת כוח כדי שבסוף יגיע לי גם הכבוד שאני רוצה כנבחר ציבור. אבל אני כבר הגעתי לשלב שאני לא נעלב מאמירות של שמאל".
אך מיקי זוהר בכל זאת כן נעלב לפעמים. אחת הפעמים הזכורות הייתה בסוף חודש יוני, כששר האוצר ממפלגתו ישראל כ"ץ עקץ אותו ואמר בריאיון כי הוא "ראה את מקום 30 בליכוד מלמטה", בתגובה לביקורת שהשמיע עליו. "אוי לה להתנשאות האשכנזית", כתב בתגובה זוהר בחשבון הטוויטר שלו.
אתה מרגיש שמתנשאים עליך?
"בהיותי מזרחי צעיר מהפריפריה, אני מרגיש שהרבה מאוד אנשים מתקשים לעכל את הדומיננטיות שלי, את האחיזה שלי בתוך מוסדות השלטון ואת היכולת שלי להשפיע על החלטות. לכן אני מרגיש לפעמים שיש אנשים שמנסים להתנשא ואני לא מקבל את זה ואני גם מגיב. גם בתקשורת ובברנז'ה קצת קשה להם לעכל את הסגנון שלי, שהוא יותר ישיר, יותר כנה, יותר אמיתי, לא פופוליסטי, לא צבוע, לא מספר סיפורים, אומר את האמת כפי שהיא. אני אולי היחיד בכנסת שאפשר להגיד עליו 'מה שאתה רואה זה מה שאתה מקבל' ולא הצביעות שאנחנו מורגלים אליה בפוליטיקה הישראלית".
הישירות שעליה מדבר זוהר כבר גרמה לו להסתכסך עם לא מעט גורמים בחודשים האחרונים, כחלק מתפקידו כ"מצליף" שתפקידו לוודא שכל חברי הקואליציה מתיישרים לפי עמדת ראש הממשלה. רק השבוע הוא כינה את כחול-לבן, השותפה הבכירה בקואליציה שהוא מנהל, "סכנה למדינה". כחול לבן השיבו: "תמשיך לקשקש, אפילו בליכוד לא לוקחים אותך ברצינות". ואולם, בניגוד למצטייר, זוהר לא נהנה מהקרבות האלה אלא משתתף בהם בעל כורחו.
נראה שאין דרך להגיע להסכמות. אתה מתחרט על התפקיד שקיבלת?
"יש בי חלק גדול שמצטער על לקיחת התפקיד. נקלעתי לתפקיד שהוא נורא קשה עד בלתי אפשרי. הקואליציה הזו, שעובדת על בסיס פריטטי, שהכל בה עובד על עיקרון של הסכמות, כשאנחנו לא מסכימים בעצם על כלום, זה מצב בלתי אפשרי לניהול. ברור שהייתי מעדיף שתהיה קואליציה מתפקדת, שעובדת בשיתוף פעולה ובהרמוניה, ואז כמובן שהתפקיד הזה היה הרבה יותר משמעותי ומעניין".
נפגעת מהתגובה של כחול לבן?
"בסוף אני יו"ר הקואליציה של בנימין נתניהו, לא של כחול לבן. נתניהו מינה אותי לתפקיד ואליו אני מחויב, אז הדבר האחרון שאני צריך להתרשם ממנו זה מה כחול לבן חושבים עליי".
זמן להיפרד
אם לקטטות הקואליציוניות עם כחול לבן עוד אפשר היה לצפות, קשה יותר להתרגל לאלו שניהל מול חברי סיעתו, כמו זו עם ישראל כ"ץ שפורטה לעיל, או הזכורה מכולן - עם יו"ר ועדת הקורונה, יפעת שאשא-ביטון. בתום אחת ישיבות הוועדה שבהן הובילה קו אופוזיציוני להחלטות הממשלה "הדיח" זוהר את שאשא ביטון בהבל פה ואמר לה "את סיימת את דרכך עם הליכוד, את מודחת מראשות הוועדה ושיהיו לך חיים נעימים".
שאשא ביטון לא התרשמה, המשיכה להחזיק בעמדותיה בדיוני הוועדה, שאותם, גם כיום, שלושה חודשים לאחר התקרית – היא עדיין מנהלת.
איחלת לשאשא ביטון חיים נעימים, והנה היא עדיין בתפקיד.
"ראש הממשלה לא רצה את יפעת שאשא ביטון בתפקיד ובצדק, ואני גיביתי את החלטתו ופעלתי להדחתה מהתפקיד. בהמשך ראינו שאולי כן כדאי לתת לזה עוד הזדמנות וזה מה שעשינו".
עמדתך לגביה השתנתה, או שהיא עדיין בתקופת מבחן?
"יכול להיות שהגיע הרגע להיפרד מיפעת שאשא ביטון, גם כחלק מסיעת הליכוד, ולתת לה ללכת לדרכה, כי גם ככה היא כבר לא איתנו, אלא במקום אחר. היא כבר לא מרגישה חלק מהליכוד וכנראה התחילה כבר קמפיין משל עצמה לבחירות הבאות. היא די מרוצה מהסיטואציה שבה היא תוקפת את ראש הממשלה והליכוד ועושה ככל העולה על רוחה".
האשמות חמורות. מה תעשו בנידון?
"כמובן צריך גם לגרום לה להחליט אפילו בעצמה להיפרד מתפקיד יו"ר ועדת הקורונה שכל מה שהיא עושה איתו זה פעילות פופוליסטית שמסכנת את הבריאות של הציבור. אני מתכוון לשוחח עם ראש הממשלה בנושא".
לשים סוף לסבל
אם זה היה תלוי בזוהר, לשאלה היכן שאשא ביטון תתמודד בבחירות הייתה כבר תשובה, כי היינו כבר בעיצומה של מערכת בחירות. יתרה מזאת, הוא כבר ויתר על האפשרות שהקואליציה שהוא עומד בראשה תחל לתפקד באיזשהו שלב, ומבחינתו צריך לצאת לבחירות וכמה שיותר מהר.
אנחנו עדיין במשבר הקורונה, זה הזמן לפרק את החבילה?
"הממשלה הזו לא באמת מצדיקה את הסבל הגדול של כל הצדדים שהם חלק ממנה. כשהקמנו את ממשלת האחדות האמנו שיהיה שיתוף פעולה ושנוכל להביא את מדינת ישראל לחוף מבטחים, אבל זה לא בדיוק קרה. מכיוון שאין היתכנות להרכבת קואליציה חליפית, צריך לעשות סוף לסבל הזה, ללכת לאזרחים ולתת להם להכריע את מי הם רוצים".
יש שיראו במערכת היחסים בין נתניהו וזוהר את התגלמות הנאמנות הפוליטית, ויש שיראו בה חנפנות אינסופית לשליט. כך או כך, זוהר הוא תמיד מהראשונים לקפוץ ולהגן בכל הכוח על נתניהו ומשפחתו בכל פרשה שצצה, תמיד הקיצוני והנחרץ מכולם. זוהר רואה זאת כיתרון, שיש להניח שהוא מצפה שישתלם לו בעתיד.
אתה רואה את עצמך כחבר המפלגה הנאמן ביותר לנתניהו?
"אני רוצה להזכיר לכולם שהיו רגעים שהרבה נטשו, נעלמו, לא היו שם, החליטו לא להתראיין ולא להיאבק על שמו הטוב, בזמן שאני הייתי בין הבודדים שכן בחרו להילחם ולהיאבק עבורו. רוב גדול של חברי כנסת מהימין בחרו לשתוק והיו מספר חברי כנסת בודדים שכן יצאו למאבק לטיהור שמו של ראש הממשלה".
אתה סופג על כך לא מעט ביקורת.
"אנשים כבר מתחילים לאט לאט להבין שחבר הכנסת מיקי זוהר לא שולף מהמותן, הוא עושה פעולות מאוד מושכלות ומחושבות, גם אם הוא יודע שיהיו להן השלכות לא פשוטות וגם אם הוא יודע שהשיח הציבורי ירעש ויגעש".