ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיש הערב (ראשון) את טענותיו המקדמיות לבית המשפט - לפיהן, הוא דורש את ביטול התיקים נגדו בשל הגנה מן הצדק, ובנוסף - טוען לחסינות מהותית בעניין תיק 2000, שכן הדבר נוגע לתפקידו כחבר כנסת. "המסמך חושף כי בחקירות ראש הממשלה בוצעו מעשים פליליים בקנה מידה חסר תקדים", נמסר מלשכת נתניהו.

לקריאת המסמך המלא של עורכי הדין לחצו כאן

"היום הוגשה לבית המשפט בקשה לביטול כתב האישום", מסרו פרקליטי ראש הממשלה עורכי הדין בועז בן צור ועמית חדד. "הבקשה מפרטת שורה ארוכה של כשלים ופגמים חמורים במהלך הליך החקירה בעניינו של ראש הממשלה. מדובר במהלכי חקירה פסולים בתכלית, בהדלפות אינסופיות - מאות במספר של חומרי חקירה, בניגוד לדין, ועריכת משפט פומבי בתקשורת לפני תחילת המשפט".

השניים הוסיפו: "הגשנו מסמך מפורט שכולל עשרות דוגמאות לפעולות חקירה פסולות, איום על עדים, שימוש בחייהם האישיים כדי לחקור אותם, השתקת עדים, אכיפה בררנית, התעלמות מראיות מזכות, ופעולות חריגות נוספות. מדובר באירוע חסר תקדים. במקום לחקור עבירה - חקרו אדם והמציאו עבירה".

משפט נתניהו (צילום: AP)
נתניהו ביום פתיחת משפטו|צילום: AP

"מעשים חמורים אלה אינם מקובלים באף מקרה, על אחת כמה וכמה כלפי ראש ממשלה", אמרו עורכי הדין. "במדינה מתוקנת על רשויות האכיפה להקפיד על עקרונות של צדק והגינות גם במהלך חקירה. לטעמנו, ההצטברות הכוללת של הפגמים החמורים צריכה להוליך למסקנה של ביטול כתב האישום".

עיקרי טענות פרקליטי נתניהו

במסמך שהגישו עורכי הדין בועז בן צור ועמית חדד מתוארים לכאורה פגמים שנפלו בהליך חקירתו של ראש הממשלה - ואלו עיקריהם: 

  1. עורכי הדין טוענים כי החקירה זוהמה באמצעות הדלפות ופרסומים תדירים, חוזרים ונשנים, של חומרי חקירה בכלי התקשורת. הדלפות ופרסומים אלו בוצעו - למאותיהם ובהיקף חסר תקדים - עוד טרם שחומרי החקירה הועברו לנאשמים. לדבריהם, "חלקם של פרסומים היווה דיווח "בשידור ישיר" של חקירות מתנהלות, וחלקם, ואף חמור מכך, התיימר להוות משפט פומבי של הנאשמים באמצעי התקשורת. מבול הדלפות זה, חסר תקדים בהיקפו, זיהם את החקירה ואת ההליך מן המסד עד הטפחות. לאחר כל אלה, הדלפות אלו לא נחקרו ולא טופלו על ידי היועץ המשפטי לממשלה, שסירב לעשות כן".
  2. עוד טוענים עורכי הדין כי כל כיוון חקירה שלא התיישב עם התזה המפלילה – נזנח. "שוב ושוב השתיקו חוקרים נחקרים שביקשו להשמיע גרסאות מזכות, ושוב ושוב אטמו החוקרים את אוזניהם מפני חקירה ובחינה של כיווני חקירה שלא התיישבו עם התוצאה אליה רצו להגיע, תוך שבחלק מן המקרים הם מסרבים לקבל ולאסוף מסמכים רשמיים חד משמעיים העומדים בניגוד לתזת האישום".
  3. עורכי הדין התייחסו אל תיק 2000: "חברי כנסת רבים פעלו ביחס להצעת חוק ישראל היום שנועדה להגביל את תפוצת העיתון. חברי כנסת אלה תמכו בשלבים כאלה ואחרים בהצעת החוק שמוזס קידם. לחברי כנסת אלה ניתן "סיקור אוהד" בהיקף משמעותי ויוצא דופן. והנה, בעוד שגורמים אלה כלל לא נחקרו, אף לא כעדים, עניינו של ראש הממשלה הובל אל ההליך הפלילי.
  4. לדבריהם, "החקירות הן דוגמא מובהקת לאופן שבו אסור לנהל חקירות. כמעט כל מעשה פסול שניתן לבצע בחקירת משטרה – בוצע בהן. אלו הן חקירות שהתנהלו בצורה מגמתית תוך "סימון מטרות" ברור. סיכם זאת היטב בלשון קולעת עד המדינה שלמה פילבר, שהתרשם נכוחה ובאורח בלתי אמצעי מהתנהלות החקירה: "כולם נמצאים עכשיו באיזה מין תחרות מירוץ למיליון מי יביא את הראש של נתניהו".

ביום שלישי האחרון, קיבלה הפרקליטות את בקשת פרקליטיו של ראש הממשלה ונאשמים נוספים לדחות את מועד מתן התשובה לכתב האישום, עד שבית המשפט יכריע בבקשה לתקן אותו. בעקבות זאת, נוצרה דחייה בלוח הזמנים - מה שהביא לדחיית שלב ההוכחות במשפט לחודש פברואר, במקום המועד המקורי שנקבע לתחילת חודש ינואר. בנוסף, נכתב כי נדרשות התאמות פיזיות בין היתר על רקע נגיף הקורונה.

תגובת הפרקליטות: "ההגנה הגישה היום טענות ובקשות בתיקי האלפים במסגרת שלב הטענות המקדמיות ובהמשך להחלטת בית המשפט. מרבית הטענות, כפי שפורסמו בהודעה מטעם הסנגורים לתקשורת - הן טענות מוכרות, שכבר הועלו בשלבים קודמים של ההליך ונבחנו על ידי התביעה. התביעה תבחן את מכלול הטענות ותגיב באופן מסודר לבית המשפט בהתאם ללוח הזמנים שנקבע. יובהר כי ההגנה ביקשה להכריע בבקשות רק לאחר שמיעת הראיות ולא כעת. מיד לאחר הגשת תשובת התביעה, קבוע דיון בנושא בבית המשפט".