בג"ץ לא דחה את העתירה של התנועה לאיכות השלטון נגד ממשלת החליפים בין נתניהו וגנץ, והורה על צווים על תנאי (חובת המדינה להשיב לשאלות של השופטים). ההרכב שידון בעתירה יהיה הרכב מורחב של תשעה שופטים, וייתכן שמדובר ברמז לכך שהוא עלול להתערב בהסכם. אם ייפסלו חלקים מן ההסכם זה עלול להוביל להפלת הממשלה וליציאה לבחירות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ניתן לומר שמדובר בדרמה אם אכן שופטי בג"ץ יבטלו כמה אדנים מרכזיים שעליהם עומדת הממשלה, למשל - בנוגע לשריון של 70 ח"כים לביטול ממשלת החליפים או ההגבלה על אי האמון בממשלה (שלפיה גנץ או נתניהו לא יכולים לעמוד כראשי ממשלה אם מצביעים על אי אמון קונסטרוקטיבי) אם עולה כזה.
החלטת בג"ץ בעצם אומרת שבפעם הראשונה הוא שוקל לבטל חוק יסוד. בג"ץ ביטל בעבר חוקים שעמדו בסתירה לחוק היסוד כבוד האדם וחירותו, וכעת שוקל לבטל חוק יסוד או חלקים ממנו (תיקון חוד יסוד הממשלה, שלפיו הושבעו בעצם שני ראשי ממשלה)
בהחלטה של בג"ץ נכתבו שלוש שאלות שעליהן תצטרך המדינה להשיב תוך 21 יום:
1. מדוע לא ייקבע כי ההוראות המצמצמות את סמכותה של הכנסת להביע אי אמון בממשלה, ומתנות לכך תנאים בטלות. מדובר בשינוי בחוק יסוד הממשלה, ובג"ץ דורש תשובות מהמדינה בנוגע לכך.
2. מדוע לא ייקבע כי כל ההוראות המגבילות את סמכותה של הכנסת לשנות את חוק יסוד הממשלה (ומתנות זאת ברוב של 70 מחברי הכנסת) בטלות.
3. מדוע לא ייקבע כי ההחלטה על ממשלת החליפים תהיה רק לכנסת הנוכחית (ה-23) ולא לכנסות הבאות גם כן.
מבחינה פוליטית נתניהו דווקא עשוי להיות שמח מביטול הסעיפים הללו. ביטול החוק יכול לגרום לכך שהממשלה תיפול על רקע משפטי, נתניהו ימשיך להיות ראש הממשלה בממשלת המעבר ולא יצטרכו לשווק "משבר" פוליטי כלשהו על מנת ללכת לבחירות ולא להעביר את הרוטציה לגנץ.
התנועה לאיכות השלטון, העותרת המרכזית, בירכה על הוצאת הצווים על תנאי ועל הרחבת ההרכב בבג"ץ ראש הממשלה החליפי: "אסור ששינוי שיטת המשטר במדינת ישראל יעשה באופן שישרת נאשם עם שלושה כתבי אישום, המנסה להמלט מאימת הדין. על בית המשפט העליון חובה להגן המבנה הדמוקרטי של מדינת ישראל ולא להתיר פגיעה אנושה בבסיס השיטה הנוהגת במדינת ישראל".
יו"ר הכנסת יריב לוין תקף את החלטת בג"ץ: "בג"ץ בהחלטתו השערורייתית מכין את הקרקע לחציית הקו האדום של התערבות בחוקי יסוד. התערבות כזו נעשית בלא כל סמכות, באופן שמנוגד לעקרונות הבסיסיים ביותר של הדמוקרטיה, ועל כן היא בטלה מיסודה. כל צעד כזה של בג"ץ מרחיב את התמיכה הציבורית בשינוי שיטת בחירת השופטים, ובהרחקתם מהמערכת של שופטים אשר מנצלים את תפקידם כדי לרמוס את הדמוקרטיה".