במהלך נאומו של נשיא ארצות הברית מהבית הלבן, מה שנראה כמו נאום הפסד משולח רסן – קרה אירוע חסר תקדים בתקשורת האמריקנית. 3 רשתות טלוויזיה מובילות החליטו לקטוע את השידור הישיר של דברי טראמפ, בהסתמך על הנימוק כי שיקר לציבור. כיצד הדבר עשוי להתרחש מול נבחרי ציבור בכירים בישראל, והאם תהיה זו החלטה נכונה לנקוט במדיניות דומה גם כאן? פרשנינו גיא פלג ורינה מצליח עם שתי עמדות מנוגדות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מכוני מחקר ומערכות תקשורת עקבו אחרי הנשיא טראמפ במהלך כהונתו, וספרו לו אלפי אמירות שאינן אמת, או במילים אחרות – שקר. אך הפעם, החליטו הרשתות לקטוע את דבריו; כך נימוק את ההחלטה המגיש הבכיר של רשת CNN אנדרסון קופר: "אני לא חושב שאי פעם ראינו משהו כזה מצידו של נשיא ארצות הברית, אני חושב שזה עצוב, פתטי ומסוכן; הוא מבין שזמנו עבר, אבל לא קיבל את זה ורוצה להפיל את כולם ביחד איתו – כולל את המדינה".

באולפן שישי, נרשם ויכוח בין שתי עמדות סותרות של פרשנינו: מצד אחד גיא פלג טען שיש להחיל את הגישה הזו גם בישראל, בעיקר בנושא של הקראת תגובות של פוליטיקאים שאינן מן העניין שפורסם. לעומת זאת רינה מצליח העריכה כי יש לשדר כל נאום וכל תגובה של נבחרי ציבור – כדי להעניק לאזרחים את הזכות לשמוע את הדברים.

גיא פלג: יש למנוע מפוליטיקאים להפיץ שקרים בשידור

פלג טען כי המדיניות הזו צריכה להינקט גם בישראל. הוא נתן את הדוגמה של התוכנית "עובדה", שבה אילנה דיין עמדה במשך דקות ארוכות והקריאה את תגובתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. לדבריו, מאז אותו מקרה התקבע כאילו לנתניהו יש זכות קנויה לומר הכל, וצריך לפרסם את הכל. הוא טען שנתניהו ניצל את זה כדי לשקר, להסית נגד עיתונאים ועובדי ציבור שעשו את עבודתם – ביניהם קציני וחוקרי משטרה, בכירים בפרקליטות והיועץ המשפטי לממשלה.

ראש הממשלה נתניהו נואם (צילום: רויטרס, רויטרס_)
נתניהו במהלך נאום|צילום: רויטרס, רויטרס_

הוא סבר שאיפה שאין טענה נגד ראש הממשלה או במקום שתגובתו אינה מתייחסת למה שפורסם – יש לעצור את זה. הוא סיכם: "נראה לי שאנחנו, כמו בהרבה דברים, נלך אחרי ארצות הברית".

רינה מצליח: יש לאפשר לציבור לשמוע את כל דברי נבחריו - גם אם הם משקרים

מנגד, רינה מצליח פתחה ואמרה שהיא מקווה שלא ינהגו באופן הזה בישראל. היא טענה שלא צריך להפסיק נאום של נבחר ציבור באמצע כדי לתקן את שקריו. היא סברה שהציבור צריך לשמוע את האיש שהם בחרו בו או שהם עומדים לבחור בו, אומר את דבריו – כולל לשקר.

סערה חדשה? הנשיא טראמפ, ארכיון (צילום: רויטרס)
טראמפ נואם|צילום: רויטרס

היא סיפרה שהתקשורת האמריקנית גילתה גבורה רבה מול טראמפ, ולא קטעה אותו בכל 4 שנות כהונתו – גם כשהוא שיקר רבות, ואפילו לא כשהוא המליץ לאמריקנים לשתות אקונומיקה כדי להתגונן מהקורונה. לטענתה, התקשורת צריכה להביא את דברי הפוליטיקאים כפי שהם, בוודאי אם מדובר בנשיא או בראש ממשלה, ולתת את האמת כפי שהיא. היא סברה שהדרך הכוחנית היא דווקא לא הדרך הנכונה.