בעוד חודש וחצי ישראל תלך שוב לבחירות. הפרצופים שהתרגלנו לראות בשנים האחרונות שוב מתייצבים על קו הזינוק אולם בניגוד למערכות הבחירות האחרונות, הפעם אנו עדים לשקיעתם של המועמדים ממערכת הביטחון. אם גנץ לא יעבור את אחוז החסימה, הכנסת הקרובה תהיה הראשונה אחרי שנים בלי אף רמטכ"ל.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מתחת לפני השטח יש שני ביטחוניסטים שיוכלו לשנות את המפה הפוליטית, אחרי שיסיימו תקופת צינון לא קצרה - הרמטכ"ל אביב כוכבי וראש המוסד יוסי כהן. את הניבוי הפוליטי הזה חושף בפנינו העיתונאי הוותיק אילן כפיר, זה שחזה ב-86' ביחד עם חנן קריסטל שנתניהו וברק יהיו המועמדים המרכזיים בבחירות שיתקיימו עשר שנים מאוחר יותר. בתקופה פוליטית לא יציבה ולאור הצלחתו בעבר, כפיר מנבא שוב את הקרב העתידי.

"הם בעיניי הדמויות הכריזמטיות ביותר, המובילות", מסביר כפיר. אליו מצטרף גם העיתונאי הצבאי של ידיעות אחרונות יוסי יהושע כשאומר: "כבר שכוכבי היה מפקד אוגדה הבינו שהתוכניות שלו גדולות יותר והוא מסתכל לירושלים, הוא רוצה להיות ראש ממשלה". קצין בכיר בצה"ל שמקורב לכוכבי הסביר כי הרמטכ"ל "עסוק אך ורק ברמטכ"לות ובפעילות מבצעית. הוא לא חושב על שום דבר אחר ובטח שלא על פוליטיקה".

הרמטכ
הנאום שסיבך את הרמטכ"ל כוכבי|צילום: יח"צ INSS

אולם על יוסי כהן קשה לומר שהוא מתעסק רק בתפקידו הנוכחי. בעבר אמר כהן לדנה ויס כי הוא עוד לא החליט לגבי התפקיד הבא שלו "אבל עוד חזון למועד". כפיר שב ומסביר לנו כי הקרדיט שבנה לעצמו כהן במשך השנים בקרב מנהיגי העולם הוא גדול בהרבה מהקרדיט לו זוכים ראש הממשלה החליפי בני גנץ ואפילו שר החוץ אשכנזי.

כמו בכל יריבות פוליטית, כבר עכשיו שוררים בין הרמטכ"ל לראש המוסד יחסים מתוחים, כאלה שבמערכת הביטחון מכירים כבר תקופה אך הם נחשפו לציבור רק עכשיו, סביב ההתבטאות השנויה במחלוקת של הרמטכ"ל. "חזרה להסכם הגרעין עם אירן מ-2015", אמר כוכבי, "או אפילו אם יהיה זה הסכם דומה עם מספר שיפורים, היא דבר רע ולא נכון". ההתערבות הפוליטית-ביטחונית כביכול של כוכבי בזירה הבינלאומית של ראש המוסד הכניסה מתחים ליחסים בין השניים. "זה טבעי שלפעמים יש מתיחויות", מסביר לנו ראש מפלגת "ימינה" נפתלי בנט, "עבדתי עם כולם, הם יודעים לעבוד ביחד".

בית ספר לתקשורת

יוסי כהן הוא ראש המוסד הכי תקשורתי שהיה בישראל. מימים שבהם אסור היה אפילו לפרסם את שמו של ראש הארגון, במהלך כהונתו של כהן, המוסד עבר מהפכה והצלחות מבצעיות הפכו באופן תקדימי למסיבות עיתונאים. בכיר לשעבר במוסד אומר לנו: "גם התפקיד הבא של יוסי כפרויקטור לענייני איראן יסייע לו במסלול הפוליטי- יפתח דלתות בוושינגטון לממשל, וגם לתורמים פוטנציאליים".

יוסי כהן ובנימין נתניהו (צילום: חיים זך לע
בן טיפוחיו של נתניהו, יוסי כהן|צילום: חיים זך לע"מ, פלאש/90

לאמירות הללו מצטרפים גורמים ביטחוניים בכירים שאומרים לנו: "הסיבה שיוסי כהן יצא נגד נאום הרמטכ"ל היא פשוט כי הוא רצה להיות זה שיאמר את הדברים בעצמו". מנגד, קצין בכיר מקורב לכוכבי יצא להגנתו ואמר כי הרמטכ"ל "אמר את דעתו המקצועית אחרי דיונים ארוכים מאד בתוך הצבא. לא עברה בראשו שום מחשבה אחרת - רק חובתו לשקף את המציאות הביטחונית ולהצביע על איום חמור שעשוי להתפתח".

במערכת פוליטית שבה קשה לחזות מה יהיה בעוד חודש וחצי, נבואה לעוד יותר מחמש שנים עלולה להישמע יומרנית. אם אצל יוסי כהן ברור שהוא סימן את התפקיד, אצל כוכבי, נראה שיש את מה שצריך כדי להגיע לשם, השאלה אם הוא בכלל ירצה את זה.