מהו חוק האזרחות - איסור איחוד משפחות?
החוק שבמוקד המחלוקת, חוק האזרחות והכניסה לישראל נחקק באוגוסט 2003 ושולל מתן אזרחות או תושבות לפלסטינים משטחי יהודה שומרון ועזה שנישאו לאזרחים או תושבים ערבים ישראלים. החוק הזה הגיע בעקבות הסכמי אוסלו, שהביאו לכך שבמשך כעשור נכנסו לישראל כ-130 אלף פלסטינים, על פי הערכות שונות, במסגרת איחוד משפחות.
מה מטרת חוק האזרחות?
חוק איסור איחוד המשפחות מבקש לעצור את התופעה והוגדר כהוראת שעה, כך שכל שנה ניתן יהיה להאריך אותו בשנה אחת בלבד. בשנה הנוכחית מאיימים בקואליציה שלא לתמוך בהארכת הוראת השעה, ואף הניחו על שולחן הכנסת את הצעת חוק-יסוד: ההגירה לישראל. לפי יוזמי החוק, הוא צפוי להסדיר את כלל מדיניות ההגירה הישראלית.
הנימוק הרשמי והמוצהר לחוק האזרחות המקורי היה השיקול הביטחוני. החשש הוא שמא בחסות איחוד המשפחות, יסתננו לישראל גורמי טרור או פלסטינים שיבקשו לנצל את מעמדם בישראל כדי לייצר חיבור מסוכן בין יו"ש ועזה לתחומי הקו הירוק.
כמו אז, גם היום, ברור שהסיפור הוא גם דמוגרפי. ההנחה במערכת הביטחון ובקרב המומחים הייתה שמדובר באיום דמוגרפי ממדרגה ראשונה. שבכל עשור ייכנסו כך לישראל עד מאתיים אלף פלסטינים. בנימין נתניהו, שדיבר בעבר על חשיבותו של החוק רוצה כרגע להתנגד לחוק, בעיקר כדי להביך את בנט ואת הקואליציה.