11 ימים לתום המנדט - האם יהיה שינוי במצב גוש השינוי? יאיר לפיד ינסה לחדש את המגעים להקמת ממשלת שינוי קודם עם "השותפות הטבעיות" ואחר כך עם בנט, אם בכלל יהיה טעם לכך. בשלב זה עדיין לא בטוח שממשלת השינוי "מתה", ולמרות שבנט הודיע על כך ללפיד, לעבאס ולסיעתו: הוא עדיין לא הודיע על כך לציבור הישראלי, גם לאחר שהסתיימה הלחימה.
גורם בכיר בגוש השינוי סיפר על רוחות אחרות שנשבו בסוף השבוע: "מבחינתנו לא נסגרה בשום צורה האופציה, בנט לא הוריד אותה מהשולחן רשמית. מבחינתנו יש על מה לדבר, אם יחזור ויתקשר איתנו ויגיד שזה על השולחן". ניתן לומר שבכל יום הרוח במחנה משנה את כיוונה, אך הסיכויים להקמת ממשלה בשלב הזה עדיין לא גבוהים.
בנט יצטרך לקבל הכרעה לפני תום המנדט של לפיד, במיוחד לאור ההערכה שנתניהו לא רציני בהצעותיו. המניה של בנט וימינה צנחה גם מבית וגם מחוץ, ולכן יהיה קשה להביא את יתר השחקנים, שלא בטוח שיסכימו לתת לבנט את הבכורה: כך למשל גנץ, שכבר שומע מרחוק את הצלצול האפשרי של כניסתו לתפקיד בנובמבר - עשוי להערים קשיים.
ייתכן שתתגבש הצעה חדשה לבנט, שלא תהיה שונה בהרבה מקודמתה, אך השאלה היא עם כמה "אצבעות" בנט מגיע. ככל שהוא מגיע עם פחות תמיכה – כלומר, לא עם רוב סיעתו – גוש השינוי יצטרך להישען יותר ויותר על הרשימה המשותפת, ואף לבקש את תמיכת אנשי חד"ש ואפילו את זו של נציג בל"ד. על כן, ההצעה תהיה פחות נדיבה.
החששות ביש עתיד: האם המהלך ייכשל?
במקביל, לפיד מתקדם באפיק החקיקתי – בחוקים להגבלת הכהונה של נתניהו: נבחרו נוסחים שיאפשרו לתקווה חדשה לתמוך. האחד מדבר על כך שאי אפשר יהיה להטיל את המנדט להרכבת הממשלה על אדם עם כתב אישום, אך עדיין יש בכך פתח לנתניהו, שיכול לקבל את המנדט אם 61 ח"כים יתמכו בו כשהמנדט יחזור לכנסת. הניסוח הזה נתפס כחוק מידתי יותר.
ביש עתיד מנסים לקדם גם הגבלת קדנציות, אך עדיין לא יודעים כיצד תצביע רע"ם, איתם מתנהל מאחורי הקלעים משא ומתן כדי להשיג את תמיכתם. ביש עתיד התלבטו מאוד לגבי המהלכים האלה: במפלגה רוצים לשדר שהם עושים ופועלים בזמן המנדט והשליטה בכנסת, ובכך מנסים להוציא הבטחת בחירות לפועל. מצד שני, המהלך הזה עלול להסתיים בכישלון.
כמו כן, חוששים ביש עתיד שבנט יאיים בקריצה לתמוך או להימנע כדי למנף את עמדתו שלו מול נתניהו ולחלץ ממנו הישג. עוד עלה החשש שהמהלכים הללו יהיו דלק לתעמולה של נתניהו אם יהיה סבב נוסף, כאשר הוא יטען: "מנסים להדיח אותי בדרכים לא דמוקרטיות". בכל זאת המהלך יוצא לדרך, למרות החששות ביש עתיד לגבי האפקטיביות.
רגע המבחן: האם הר הבית ייפתח ליהודים?
חשוב לזכור כי אל מול החקיקה שמציע לפיד, לנתניהו יש חקיקה משלו – מהלך לביטול הפריטטיות עם גנץ. נתניהו צריך גם את בנט וגם את עבאס, בעוד שעולה השאלה המשפטית לפיה האם ממשלת המעבר יכולה לבטל את הפריטטיות או לחוקק חוק לבחירה ישירה. כמו כן, הוועדה המסדרת לא נמצאת בידי הליכוד, כך שקשה להם להניע מהלכים בה.
בציונות הדתית מתחילים להפעיל לחץ על תקווה חדשה וקוראים להם לא להקים ממשלת שמאל, בין היתר בציר בין סמוטריץ' לסער. סמוטריץ' הצהיר שאם יהיו ויתורים מול חמאס בירושלים, נתניהו יוכל לשכוח ממנו - ורגע המבחן יגיע כבר היום (ראשון) בבוקר: אם הבוקר הר הבית לא נפתח ליהודים ב-7:00, אחרי תום הלחימה ותום רמדאן, הדבר יעיד על ויתור ויקשה על שילוב סמוטריץ'. מנגד, ביהדות התורה דווקא קוראים לנתניהו להשאיר את ההר סגור.
ח"כ משה גפני הודיע לנתניהו כי יהדות התורה מתנגדת ליהודים לעלות להר הבית: "מפני חטאינו נחרב בית המקדש וקיים חיוב כרת בעליה להר הבית. אנחנו מתפללים כל העת "ותחזינה עיננו בשובך לציון ברחמים". לדבריו, "אי העליה להר היא ההוכחה העמוקה ביותר להשתייכותנו למקום קדוש זה אליו אנו מכוונים בתפילותינו מכל העולם. אני מבקש ממך להשאיר את הר הבית סגור ליהודים!".