הסיבה העיקרית לפגישה בין עבדאללה מלך ירדן לבין יו"ר רע"ם מנסור עבאס היא סקרנות – כך מסרו היום (שלישי) גורמים המעורים בפרטי הפגישה, משני הצדדים. בריאיון ב"מהדורה המרכזית" הכחיש עבאס כי הפגישה עסקה בנושאים מדיניים, והבהיר: "לא הלכתי לשם לנהל שיחה מדינית, זו היתה פגישת היכרות".
בירדן, כמו בכל העולם הערבי, שמעו על הצעד ההיסטורי שביצעו ברע"ם ורצו להכיר. חלק מתנועת האחים המוסלמים, שגם רע"ם היא חלק ממנה, נמצא מחוץ לחוק בירדן והם רצו לדעת לאיזה זרם הוא שייך בתנועה האסלאמית. ירדן פנתה רשמית לעבאס כדי לתאם פגישה כבר לפני חודש, ורק לאחר שקיבל את אישורו של ראש הממשלה נפתלי בנט – נסע עבאס לעמאן.
הפגישה ארכה כמעט ארבע שעות והרבה נושאים עלו בה, אבל מה שמפתיע הוא שגם נושאים מדיניים עלו. סוכנות הידיעות הירדנית הרשמית מסרה כי "המלך עבדאללה הדגיש בפגישתו עם יו"ר רע"ם את חשיבות החתירה לשלום בין ישראל והפלסטינים על בסיס פתרון שתי המדינות בגבולות 67', והקמת מדינה פלסטינית שבירתה ירושלים המזרחית".
בממשלה לא קיבלו את הדיווח הזה בצורה טובה, ואף דרשו מהירדנים הבהרות לגביה. שר החוץ הירדני צפוי לפרסם מחר הודעת הבהרה לפיה לא שוחחו בפגישה על הנושא הפלסטיני, והפרסום הזה נבע בין היתר משמועות שעבאס היה בטורקיה ולא בירדן. "להגיד שהלכתי לשם כדי לדון בנושא מדיני או בהקמת מדינה פלסטינית זה לא נכון. אני לא משחק את התפקיד הזה", הבהיר עבאס.
יו"ר רע"ם אמנם הכחיש בריאיון כי דן בירדן בנושאים מדיניים, אך הוסיף כי "השיחה עם עבדאללה ארכה שעות, לא אפרט מה שהיה שם". לדבריו, "לא הלכתי לשם לנהל שיחה מדינית. סקרנו את כל הנושאים, אבל הפגישה היתה פגישת היכרות". הוא הסביר כי "ירדן היא מדינה חשובה באזור. אלפי סטודנטים ערבים מישראל לומדים בירדן והיא מנהלת את העלייה לרגל למכה גם עבור אזרחי ישראל".
עם זאת, הבהיר עבאס כי "אני נשאר בעמדתי. האג'נדה שלפיה הלכתי לבחירות היא לטפל באוכלוסייה הערבית - ואני דבק בזה". הוא הוסיף כי "כל מגע מדיני, והיו הרבה, היה מתואם עם ראש הממשלה ושר החוץ. אני לא משתמש בזירה הבין-לאומית כדי לנגח את ישראל, ולא מעוניין לבדל את עצמי או לשחק תפקיד כלשהו".
עוד נושא שנידון לפי הדיווחים, הוא שינוי הסטטוס-קוו בהר הבית. גם את הדיווח הזה הכחיש עבאס, והבהיר כי הוא מעוניין ביישום המדיניות הרשמית הקיימת. "עד עכשיו ממשלת ישראל, כולל ממשלת נתניהו, מדגישים את זה שנשמור על הסטטוס-קוו במסגד אל-אקצא, עמדתה העקרונית של ממשלת ישראל החדשה כמו הישנה היא מקובלת, רק צריך ליישם אותה".
הוא הבהיר כי "אני לא דורש מעבר למה שהציג בנימין נתניהו כמדיניות הממשלה". לדבריו, "אנחנו צריכים לשים לב שכל התקריות הביטחוניות ומקרי ההסלמה בשנים האחרונות – היו על רקע של תקריות במסגד אל-אקצא". הוא הוסיף עקיצה לעבר נתניהו, ואמר כי "החזון של נתניהו היה שאנחנו צריכים להיות חלק ממשלחת המו"מ עם הפלסטינים. זה נכתב בשני מאמרים של נתן אשל, שהיה מי שנשא ונתן איתנו בנושאים האלה".
לגבי מדיניות התפילות עצמה, אמר עבאס כי "יש את הנוסחה שבה יהודים לא מתפללים בהר הבית. גם לפני שנות ה-2,000 מי שרצה להיכנס לרחבת מסגד אל-אקצא נכנס לשם, אבל המסגד הוא מקום תפילה למוסלמים. היהודים מתפללים בכותל המערבי והמוסלמים מתפללים במסגד אל-אקצא".
הפגישה עם המלך הירדני מעלה פגישה אחרת שמתמהמהת בינתיים – פגישת עבאס-עבאס. מלשכתו של אבו מאזן נשלחות כל הזמן הזמנות ליו"ר רע"ם, אבל הפגישה מתעכבת שוב ושוב. בעוד שר הביטחון בני גנץ וכל סיעת מרצ כבר ביקרו בלשכת אבו מאזן, רע"ם לא תגיע לשם בקרוב. "אני נשאר צמוד לאג'נדה שאני מנסה לקדם", הסביר עבאס באולפן.
יו"ם רע"ם הוסיף כי "כל דבר מסביב למנסור עבאס ורע"ם זה דרמה ואירוע פוליטי כיום, אז בואו ניתן לזמן לעשות את שלו. אנחנו נדבר על זה". גורמים ברע"ם נשמעו ברורים יותר, ומסרו כי "זה לא הזמן לפגישה שתחולל סערה".