הקואליציה נאלצת להתמודד בתקופה האחרונה עם שורת מהמורות שמקשה עליה לנהל סדר יום שוטף. בין הסיבות המרכזיות לכך: מתיחות מול רע"ם, סעיפי התוכנית הכלכלית ומי שלא נכלל בתוכה, וההתנהלות האחרונה סביב חוק האזרחות. מה בדיוק הוביל לכך? יו"ר הקואליציה עידית סילמן טוענת: "יש קמפיין אופוזיציוני מטורף".

המתיחות מול רע"ם

לדברי גורמים בקואליציה, במפלגה שורר תסכול כתוצאה מהפרת הבטחות סדרתית – עניינים שהובטחו לרע"ם לא מיושמים בפועל.

רע"ם מנסה כבר תקופה לקדם שני צעדים כלכליים שנוגעים לנגב. האחד, הצעת חוק להטבות מס לתושבי הכפרים הבלתי מוכרים בנגב כך שלא יהיו תקפות רק ביישובים מוסדרים. השני, אישור תוכנית חומש ממשלתית לחברה הבדואית בתקציב של 5.2 מיליארד שקלים. שני הצעדים הללו תקועים בגלל התנגדות בתוך הקואליציה. לדוגמה, הצעת החוק של חברת הכנסת אימאן ח'טיב יאסין על הטבות המס נפלה בוועדת השרים לחקיקה. התפתחויות אלו מצטרפות לחוק האזרחות שעבר, ומנקודת המבט של רע"ם תמונת המצב שמצטיירת בשטח היא כי הקואליציה עושה מה שהיא רואה לנכון.

מנסור עבאס במליאת הכנסת - דיוני התקציב (צילום: דוברות הכנסת - נועם מושקוביץ/דני שם טוב)
"רוצים לקדם את השותפות ולתת שירותים לכל אזרח". מנסור עבאס|צילום: דוברות הכנסת - נועם מושקוביץ/דני שם טוב

צבר הקיטור והתסכול הגיע לכך שברע"ם החליטו להפעיל לחץ באמצעות הכלי הפוליטי היחיד שעומד לרשותם – ההצבעות במליאת הכנסת. חבריה בקואליציה הודיעו שהם יחרימו למשך שבוע את ההצבעות לפי האינטרסים של המפלגה, ובכך כל ההצבעות של הקואליציה ירדו. בהצעת החוק שהגיש יו"ר הרשימה המשותפת איימן עודה לגבי הקמת יישוב חדש, רע"ם אומנם הצביעה עם האופוזיציה אבל הוא נפל בכל מקרה. כרגע לא ידוע מה הצעדים המתוכננים הבאים של חברי הכנסת מהמפלגה, אם כי קיימת הערכה שחבריה ישובו להצביע עם הקואליציה.

במפלגה מבהירים כי המטרה היא לא להחרים הצבעות, אלא להגיע להסכמות. בעניין תוכנית החומש הושגה התקדמות ממשית, ובעניין חוק הטבות המס יש הידברות. "אנחנו מצביעים גם על חוקים קשים מבחינתנו", אמר יו"ר רע"ם מנסור עבאס בכאן רשת ב'. "נלחמנו כמה וכמה פעמים ועשינו את זה. כשיש מחלוקת אנחנו מתואמים בתוך הקואליציה. אנחנו רוצים את השותפות ולקדם אותה, לתת שירותים טובים לכל אזרחי המדינה, יהודים וערבים, אבל יש דברים שגם לנו כרע"ם חשוב לקדם אותם. החיים הם לא רק חוק החשמל, יש מגוון של נושאים. לא נשב בשקט על דברים אחרים".

"יש כאן קשיים משמעותיים"

"השבוע היה מאוד קשה", הודתה יו"ר הקואליציה עידית סילמן. "השבוע לא היה פשוט בכלל, ובגלל זה צריך לראות מה עושים. זה לא קל, יש קמפיין אופוזיציוני מטורף". סביב המתיחות עם רע"ם אמרה סילמן כי "ברור שזו החרמה וברור שהם עושים בלגן. הם מבחינתם זועקים את המקום שלהם שקשה להם, אבל בסוף הם מבינים שהכול זו מערכת יחסים של ח"כים. אם אתם תתקעו מישהו עכשיו, אז אחר כך הוא יתקע אתכם בחקיקות שלכם. זו לא קואליציה של בובות, יש כאן אנשים שבאו עם אג'נדה ברורה והם נלחמים עליה. כמובן שגם אנחנו".

עידית סילמן (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
"מציעה לכולם לתפוס את עצמם ולהתיישר". יו"ר הקואליציה סילמן|צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

לדבריה, צעד ההחרמות של רע"ם חמור וצריך לטפל בו: "אני דואגת למשמעת כיו"ר הקואליציה ולכן לי זה מפריע ברמה האישית. אי אפשר שכל אחד ימשוך לאן שהוא רוצה, זה לא עובד ככה. יש קואליציה והיא צריכה לעבוד ביחד ואני כל הזמן אומרת את זה לכולם". היא הודתה כי "יש קשיים בקואליציה כמו בכל קואליציה - אבל כאן הקשיים משמעותיים. להגיד שהקואליציה לא מתפקדת בגלל זה יהיה לא נכון".

הביקורת על התוכנית הכלכלית עולה שלב

הבוקר (חמישי) התקיים כנס חירום שיזמו במפלגת העבודה חברת הכנסת נעמה לזימי מוועדת הכספים ויו"ר ועדת החוקה גלעד קריב, בהשתתפות מנכ"ל המרכז הרעיוני בקרן ברל כצנלסון, יו"ר הסתדרות הגמלאים, אנשי אקדמיה ופעילים חברתיים. מטרת הכנס היא לדון בסיבות שהובילו ליוקר המחיה והפתרונות למצב.

"התוכנית הכלכלית שהוצגה בשבוע שעבר רחוקה מאוד מהחוזה החדש שהחברה הישראלית זקוקה לו כדי להתמודד עם יוקר המחיה", ציינה ח"כ לזימי. "המדיניות הכלכלית-ימנית היא זו שהובילה לכמעט שני מיליון ישראלים שנמצאים מתחת לקו העוני ונאלצים לבחור בין אוכל לתרופות בסופר". לדבריה, הפתרונות שיעניקו מענה הולם למצוקות הקיימות הם, בין היתר, העלאת שכר המינימום ל-40 שקלים לשעה, טיפול בריכוזיות של המונופולים כדי שירדו המחירים ולא רק תיבלם העלייה, הרחבת השירותים החברתיים שהוזנחו לטענתה, ופיקוח על מוצרי בסיס.

יו
יו"ר ועדת החוקה קריב. "מתעלמים מהאזרחים הוותיקים"|צילום: דוברות הכנסת נועם מושקוביץ

לדברים אלו הצטרף גם יו"ר ועדת החוקה גלעד קריב: "התוכנית לא נותנת מענה לאנשים עובדים שלא מגיעים לרף תשלומי המס, מתעלמת כליל מהאזרחים הוותיקים, ולא כוללת כל הגדלה של הסיוע ליחידים ולמשפחות המוחלשות ביותר". הוא הוסיף כי "תקציב המדינה כולל רזרבה לטובת ההתמודדות עם נגיף הקורונה. הכנסות המדינה העודפות יוצרות גם הן רזרבה. שתי הרזרבות יחד מאפשרות לממשלה להרחיב את התוכנית באופן שקול וענייני תוך הרחבת המענה לכלל האוכלוסייה".

ביקורת הושמעה בשבוע שעבר גם מצד יו"ר ועדת הכלכלה מיכאל ביטון. חבר הכנסת מכחול לבן תקף את המתווה שהוצג להורדת יוקר המחיה וטען כי הוא לא כולל מספיק סיוע למשפחות עניות: "הקצו שני מיליארד להטבות מס ו-250 מיליון בלבד למי שמקבל שכר נמוך". עוד הוא הדגיש שדבריו נאמרו על דעת יו"ר מפלגתו בני גנץ: "הסוגיה החברתית בליבו ונפשו".

ועדת הכספים מושבתת, מרצ בסחרור מאז משבר חוק האזרחות

אם לא די בכך, ועדת הכספים עצמה מושבתת. דיונים בוועדה בוטלו מפני שהקואליציה איבדה בה רוב לאחר שחברי הכנסת ולדימיר בליאק ונירה שפק מיש עתיד הודיעו שלא יצביעו עם הקואליציה עד שלא יפורסם מתווה לעצמאים במסגרת התוכנית הכלכלית.

ניצן הורוביץ שר הבריאות בישיבת סיעת מרצ (צילום: ערוץ הכנסת)
הורוביץ הבטיח: על חוק האזרחות יהיו השלכות|צילום: ערוץ הכנסת

למרות שרוב בממשלה אישר לקדם את חוק האזרחות, מרצ עדיין חשה מסוחררת. זמן קצר לאחר מכן אמר יו"ר המפלגה ניצן הורוביץ כי מדובר בשבירת כלים שיהיו לה השלכות. בקואליציה לא מתרגשים יותר מדי מהאיומים, בעיקר כי ראש הממשלה בנט שהה בבחרין בימים האחרונים, כך שנושאים חשובים מאוד לא תוכנו לעלות ממילא.

יו"ר הקואליציה סילמן הוסיפה כי "הקואליציה מגוונת - משוק חופשי ועד סוציאליזם גמור. זה חיבור חד-פעמי, מורכב וראשוני. חשובה לי מאוד מדיניות ימנית וכלכלה ימנית, ולא אתפשר על כך. המסגור של הממשלה בימין כמו שהתיקים החשובים בימין, הקבינט הביטחוני רובו ימני, הוועדה למינוי שופטים רובה ימני שמרני. בסופו של דבר, נכנסנו לממשלה שיש לה מסגור ואנחנו רואים זאת בפעולות שלה ובמה שהיא עושה". לטענתה, החרמות לא יובילו לשום מקום: "אי אפשר להתנהל ככה ואני מציעה לכולם לתפוס את עצמם ולהתיישר. אחרים יצטרכו להתיישר לפי המדיניות של הממשלה".