החלטת מועצת השורא אמש (ראשון) להקפיא את פעילותה הפרלמנטרית של מפלגת רע"ם בקואליציה ובכנסת בכלל התקבלה בעקבות מחלוקת קשה בין שני זרמים שמרכיבים את התנועה האיסלאמית והמפלגה.
מצד אחד - הזרם שבראשו עומד יו"ר רע"ם מנסור עבאס, שמתנגד לפירוק הקואליציה ולהקדמת הבחירות. עמדת הזרם היא שיש לתת הזדמנות לצעד ההיסטורי של כניסת מפלגה ערבית לראשונה לקואליציה בישראל, לצד אמונה שממשלת בנט היא הרע במיעוטו בקונסטלציה הפוליטית הקיימת.
לצידו של עבאס עמדו בין השאר השיח' ספואת פריג' שנבחר לאחרונה לתפקיד יו"ר התנועה האיסלאמית; אברהים חג'אזי, מזכ"ל המפלגה וראש הלשכה הפוליטית בתנועה האיסלאמית, אחד מהאנשים שהובילו את הפיצול מהרשימה המשותפת וניהל את המו"מ להקמת הקואליציה מטעם רע"ם; השיח' כאמל ריאן, חבר מועצת השורא ויד ימינו של מנסור במהלכים הפנימיים בתנועה האיסלאמית, וכן מי שמנהל את יחסי המפלגה בעולם הערבי ועם הפלסטינים ואף ליווה את עבאס בביקורו אצל מלך ירדן.
מצד שני עומד הזרם שמתנגד לעבאס ולהישארות בקואליציה, שמאמין שממשלת בנט גרועה לערבים באותה מידה כמו הממשלה הקודמת של נתניהו. על פי עמדת התומכים בזרם זה, עבאס נכשל בהשגת מטרות המפלגה שעבורן היא נכנסה לקואליציה, רע"ם נפגעה קשות מבחינת התמיכה בציבור הערבי ויש לשקם את המפלגה מחוץ לקואליציה.
בזרם זה, שמתנגד לעמדת עבאס, ניתן למצוא בין השאר את המופתי של התנועה האיסלאמית, השיח' מוחמד סלאמה חסן, שאומנם התפטר לאחרונה ממועצת השורא אך הוא בעל השפעה גדולה על אנשיה מתוקף סמכותו הדתית. בריאיון לרדיו נאס מוקדם יותר היום אמר: "סבלנו מספיק ממשלת בנט הפושעת, צריך לקבל החלטה היום שתחייב את מנסור עבאס ורע"ם לפרק את הממשלה. מסגד אל-אקצא הוא קו אדום ואין ליהודים שום בעלות עליו".
כמו כן, בזרם המתנגדים ניתן למצוא גם את שני ראשי המפלגה לשעבר: אבראהים סרסור ומסעוד גנאים. האחרון התנגד לפיצול של רע"ם מהרשימה המשותפת ולכניסה לקואליציה, ונחשב לאחד המתנגדים החריפים לקו של עבאס בתוך מועצת השורא.
לפיד הרס לרע"ם את המהלך
ברע"ם תכננו לפרסם את החלטת מועצת השורא ולהציגה כמהלך דרמטי, אבל לפיד הקדים אותם והציג זאת כמהלך שתואם עימו קודם לכן. ברע"ם כועסים עכשיו על לפיד פעמיים: פעם אחת על כך שהרס להם את המהלך מול הקואליציה והציבור היהודי, ופעם שנייה מול הציבור הערבי שתופס את המהלך כלא אותנטי.
משמעות ההחלטה על הקפאת החברות בכנסת: רע"ם לא תשתתף בהצבעות במליאה ובוועדות הכנסת, וכן לא תיקח חלק בכל פעילות פרלמנטרית אחרת במשכן. אם רע"ם אכן תממש את איומה ותקפיא את פעילותה - תהיה לכך השלכה ממשית נוספת בכך שבוועדות הכנסת לא יהיה רוב להכרזה על ח"כ עמיחי שיקלי כפורש.