ישראל בדרך לבחירות? חברת הכנסת ג'ידא רינאוי זועבי ממרצ הטילה פצצה ושלחה היום (חמישי) מכתב לראש הממשלה נפתלי בנט ולשר החוץ יאיר לפיד שבו הודיעה על פרישתה מהקואליציה, כך פרסמנו לראשונה. בנט ולפיד הופתעו מהדברים, ולמדו על כך שהקואליציה תישאר עם 59 אצבעות בלבד מהודעת פוש באפליקציית N12. בשעה האחרונה בנט זימן את חברי סיעתו לישיבת חירום בתל אביב, אך החליט לבסוף לבטל את הכינוס. במקביל, יו"ר מרצ, השר ניצן הורוביץ, בדרכו לפגוש את חה"כ הפורשת - אך היא הבהירה לו: אל תבוא. עדכונים שוטפים מהדרמה הפוליטית.
גורם בקואליציה תקף בחריפות את השר לפיד: "ניהל את אירוע זועבי ברשלנות בלתי נתפסת. מינוי פוליטי שאפשר היה לסיים בכמה שבועות נמרח עד שהיא ברחה. הכדור נפל אצלו, ועכשיו הוא בהיסטריה שהיא לא תלך כדי להיות ראש ממשלת המעבר".
לפי גורמים באופוזיציה, מי שידע על האירוע במשך כבר יותר מיומיים - הוא יו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו. הוא עודכן על כך מאריה דרעי, ששמע על כך מחה"כ משה ארבל - שנמצא בקשרי ידידות עם חה"כ רינאוי זועבי. היא שיתפה את ארבל בהרהוריה לגבי הקואליציה, וכך המידע עבר עד לנתניהו.
הדרמה הפוליטית מקבלת תפנית נוספת, והממשלה קרובה לסיום דרכה - שנה בלבד לאחר שהושבעה. ביום רביעי צפוי לעלות להצבעה החוק לפיזור הכנסת, ואם גם זועבי וגם חברת הכנסת עידית סילמן יצביעו בעד, מי שיישאר ראש הממשלה הוא נפתלי בנט.
"לצערי הרב בחודשים האחרונים ומתוך שיקולים צרים של פוליטיקה, ראשי הקואליציה העדיפו לשמר ולחזק את הצד הימני שבה", טענה זועבי במכתב ששיגרה. "שוב ושוב ראשי הקואליציה העדיפו לנקוט עמדות ניציות, נוקשות וימניות בסוגיות יסוד חשובות מאין כמותן לכלל החברה הערבית - אל-אקצא והר הבית, שיח' ג'ראח, מפעל ההתנחלויות והכיבוש, הרס הבתים והפקעת הקרקעות ביישובים הערביים בנגב, וכמובן חוק האזרחות. בנוסף, נתקלתי באטימות מוחלטת כלפי הצרכים האמיתיים של היישובים הערביים, בדגש על תחומי פיתוח הרשויות המקומיות, סוגיות הדיור, התעסוקה והחינוך".
"החודש האחרון, חודש רמדאן, היה קשה מנשוא", המשיכה זועבי. "המראות שהגיעו מהר הבית של שוטרים אלימים מול קהל מתפללים, הלוויתה של העיתונאית הפלסטינית שירין אבו עאקלה; הביאו אותי למסקנה אישית ערכית אחת בלבד. לא עוד. אינני יכולה להמשיך ולתמוך בקיומה של קואליציה שמתנכלת בצורה מחפירה זו כלפי החברה שבאתי ממנה".
הורוביץ עצמו התייחס למהלך של רינאוי-זועבי, וצייץ בטוויטר: "הקואליציה שלנו חשובה ואנחנו פועלים כדי לשמור עליה. פירוק הקואליציה יהיה פרס לנתניהו ולבן גביר, ונזק גדול לחברה כולה – יהודים וערבים. מרצ ואני מחויבים לכל מאמץ כדי לייצב את הממשלה ולהבטיח את המשך קיומה. את המחלוקות בממשלה נפתור בתוך הבית".
"נוצרו קואליציה של מעלה וקואליציה של מטה"
גם בשיחות סגורות שערכה עם מקורביה עוד לפני ששלחה את מכתב ההתפטרות היא אמרה שבשבועיים האחרונים היא "לא הצליחה לצאת מהבית" עקב האירועים האחרונים. הקש ששבר את גב הגמל מבחינתה הוא העימותים בין השוטרים לבין המתאבלים שהתפתחו במהלך הלוויית עיתונאית אל-ג'זירה שירין אבו עאקלה והתנהלות המשטרה במהלך האירוע.
"האמנתי ועודני מאמינה בשותפות ערבית יהודית בכל תחומי החיים, באקדמיה, בעסקים, וגם בפוליטיקה", הדגישה זועבי בסיום מכתבה. "אך האמנתי ועודני מאמינה ששותפות אמת בין ערבים ליהודים חייבת לבוא מתוך מקום שוויוני ובגובה העיניים. בלי התנשאות, בלי אטימות ובעיקר בלי 'לעשות לנו הערבים טובה' שהינה משתפים איתכם פעולה".
"בקואליציה הזו נוצרו שני מעמדות. 'קואליציה של מעלה' שהיא דורשת ומקבלת, ו'קואליציה של מטה' שהיא סוחטת ולוחצת. לא במקרה קואליציה של מטה היא תמיד ערבית. לאור מה שציינתי מעלה, הנני מודיעה על הסרת מועמדותי לכל מינוי עתידי ועל הפסקת חברותי בקואליציה".
לפני כשלושה חודשים התפתח משבר בקואליציה לאחר שזועבי "מרדה" בה והצביעה נגד חוק הגיוס. כדי לפטור את הפלונטר הפוליטי החליט שר החוץ יאיר לפיד למנות אותה לקונסולית הכללית של ישראל בשנגחאי, סין. לאחרונה העבירו גורמים בנציבות מסר למשרד החוץ שמועמדותה של זועבי לקונסולית עלולה להיות בעייתית, בין היתר בשל הזיקה הפוליטית שלה.
במפלגות האופוזיציה מיהרו לחגוג את פרישתה של זועבי מהקואליציה, בעוד שחבריה הגיבו בצער אך אמרו שינסו לשמור על הממשלה בכל זאת. "מרצ ואני מחויבים לכל מאמץ כדי לייצב את הממשלה ולהבטיח את המשך קיומה", כתב חבר סיעתה מוסי רז. "הקואליציה הזאת היא עוגן חשוב בתוך המציאות המורכבת בארץ", הוסיפה חברת העבודה אבתיסאם מראענה. "כל יום שהקואליציה הזאת שורדת הוא עוד יום שבו כמות האור גדולה מכמות החושך".