הקרב על מינוי הרמטכ"ל: היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה הבהירה היום (רביעי) כי היא מתנגדת למינוי של רמטכ"ל חדש בעת הנוכחית, למעט במקרה של "צורך חיוני". בכך, מיארה למעשה טורקת את הדלת על המינוי. "נכנסנו לתקופת בחירות - מינוי רמטכ"ל יכול להיעשות רק במקרה של 'צורך חיוני'", נמסר מטעמה. גנץ השיב כי מדובר בצורך חיוני ואסטרטגי והבהיר כי יתייעץ גם עם ראש האופוזיציה בנימין נתניהו.
היועצת המשפטית לממשלה הוסיפה כי מינוי רמטכ"ל בעת הזו כפוף לכללים הנוגעים לקבלת החלטות בידי הממשלה בתקופת בחירות, וזאת נוכח הודעת רה"מ ורה"מ החליפי על הקדמת הבחירות. "ככלל, בתקופת בחירות יש להימנע ממינויים בכירים שאינם במסגרת הליך תחרותי, אלא אם קיים צורך חיוני באיוש מיידי של המשרה באופן קבוע ולא ניתן למצוא לכך פתרון סביר והולם אחר בנסיבות העניין", הוסיפה.
גורמים משפטיים הבהירו כי כרגע אין הוכחה ל"צורך חיוני" למינוי רמטכ"ל חדש במצב הנוכחי וכי גנץ יצטרך לבקש מכוכבי להאריך את כהונתו בכמה חודשים נוספים. גם אם גנץ רוצה להמשיך בהליך, הוא חייב לנסות לפני כן את כל הצעדים המשפטיים, ביניהם לבקש מכוכבי להישאר בתפקיד פרק זמן נוסף. אם כוכבי יסרב, אז יהיה "צורך חיוני" במינוי רמטכ"ל חדש במהרה.
גנץ מנסה להאיץ את הליך המינוי, בעוד שמפלגות האופוזיציה מנסות לסכל את המינוי באמצעים משפטיים. נציגי כל מפלגות האופוזיציה פנו אתמול ליועמ"שית וקראו לה "לעצור מיד מחטפים ומינויים בזמן ממשלת מעבר". שר הביטחון מסר בתגובה לדבריה של בהרב-מיארה, כי "מינוי הרמטכ"ל הבא הוא צורך חיוני, אסטרטגי, ביטחוני וארגוני ראשון במעלה. זהו מינוי שיש לו השפעה קריטית על ביטחון המדינה בהיבטים השונים".
גנץ הוסיף כי "בניגוד למה שחושבים, אני לא רוצה לנהל מרוץ נגד הזמן בתהליך המינוי אלא לנהל אותו בתהליך סדור ומקצועי ובתיאום הדוק עם הגורמים המשפטיים". הוא הבהיר כי "אני מתכוון להתייעץ עם כל הגורמים הרלוונטיים כולל נתניהו שכיהן כשר ביטחון, כל זאת כדי לקבל את ההחלטה הנכונה בזמן הנכון באופן שלא יפגע בצה"ל".
"כל התנהלות אחרת היא ערבוב מסוכן של ביטחון ופוליטיקה, וראינו מה קרה במשטרת ישראל במשך שנתיים", הוסיף שר הביטחון שדיבר בכנס אלי הורביץ שעורך המכון הישראלי לדמוקרטיה. "אני קורא לנתניהו ולכלל הגורמים הנוגעים בעניין הזה לא לנסות לחבל בו, כי התוצאה תהיה פגיעה בביטחון ישראל. למדינה יהיה רמטכ"ל מצוין, אני לוקח על זה את כל האחריות הנגזרת".
השבוע אמר גנץ בריאיון לחדשות 12: "אני חותר ליציבות פיקודית בצה"ל, זה הארגון הכי גדול במדינה, הכי מורכב במדינה והכי חשוב ביטחונית במדינה. לא מתכוון שיהיה בו איזשהו זעזוע פיקודי".
על רקע השיח על המועמדים לתפקיד, ציין שר הביטחון: "יש לנו רמטכ"ל מצוין, יוזם, התקפי ונחוש". הוא הוסיף כי "יש מועמדים מצוינים להחליף, אני עושה תהליך סדור בהתייעצות עם ראש הממשלה וכל הגורמים הרלוונטים". המשנה ליועמ"שית, ד"ר גיל לימון, הבהיר את הדברים על דעתה, במסגרת מענה שהועבר הבוקר לפניית היועץ המשפטי של מערכת הביטחון.
"קיימתי שיחה ארוכה מאוד עם אלוף זמיר, קיימתי שיחה ארוכה עם הרצי הלוי, ומתכוון לשוחח גם עם יואל סטריק", הוסיף גנץ. "התהליך הזה סדור ויציב כדי להביא יציבות פיקודית בארגון המורכב ביותר בישראל. התהליך הזה לא רק שהוא ארוך בפני עצמו, אלא שיש לו שרשרת אירועים אחר כך שגם הם ארוכים. מציע להרחיק את הפוליטיקה מהדיון הזה".