הדרישות של אורבך: בצל הדרמה הפוליטית שהתפתחה עם פרישתה של חברת הכנסת עידית סילמן מהקואליציה, חבר הכנסת ניר אורבך, גם הוא מסיעת ימינה, הודיע היום (חמישי) שהציב 3 אולטימטומים לראש הממשלה נפתלי בנט. הדרישות שציין הן ביטול מתווה המעונות, כינוס מועצת התכנון העליונה (מת"ע) וחיבור ההתיישבות הצעירה לחשמל.
"בלי פתרון לנושאים האלו לא אוכל להישאר בקואליציה", מסר אורבך בהודעתו. במהלך פגישת הסיעה שערכו אתמול בימינה התפרץ אורבך לעבר בנט ואמר: "לא ייתכן שהשתמשת בביטוי 'גדה מערבית'. זה לא קשור לשאר המפלגות בקואליציה. זה סתם לשלם מחיר בבית האידיאולוגי שלנו, הכנסתם אותי לסיטואציה בלתי אפשרית".
הנושאים שבלב הדרישות
מתווה המעונות עוסק בתוכנית שמקדם שר האוצר אביגדור ליברמן, שלפיה אברכים שאינם עובדים לא יזכו לסבסוד מעונות היום לילדיהם. על אף שהתוכנית הוכרזה כבר לפני 9 חודשים, ליברמן מתקשה להעביר אותה - בין היתר בשל סוגיות משפטיות.
מועצת התכנון העליונה היא האחראית על גיבוש מדיניות התכנון בשטחי C ביהודה ושומרון. בריאיון ששודר ביום שבת בתוכנית "פגוש את העיתונות" עם רינה מצליח, סיפר שר המשפטים גדעון סער שהוא מפעיל על שר הביטחון בני גנץ לחצים לכינוס הוועדה.
"הם צודקים בדבר אחד, שחייבת להיקבע ישיבה של מועצת התכנון העליונה ביהודה ושומרון", אמר סער בתגובה על טענות אנשי מועצת יש"ע שמצביעים על צניחה באישור יחידות הדיור ביהודה ושומרון. "אני איאבק על זה שזה יקרה, והיו לי מספר שיחות על כך עם השר גנץ, ואני מאמין שהדבר הזה יקרה בקרוב".
בנוגע לחיבור ההתיישבות לחשמל, כוונתו של אורבך היא להסדיר חיבור המאחזים לרשת החשמל לאחר שעבר החוק שיאפשר חיבור מבנים לא חוקיים לחשמל במקומות בחברה הערבית שיש להם תוכניות בנייה. זאת, בשונה מהמאחזים שבהם אין תוכניות בנייה.
במהלך ההצעה על "חוק החשמל" העלו חברי האופוזיציה הסתייגות שתחיל אותו גם על ההתיישבות הצעירה. אורבך הצביע אז נגד אותה ההסתייגות ואף קם ואמר ש"הממשלה הזו עושה עבור ההתיישבות הצעירה הרבה יותר מקודמתה". לאחר דבריו החלה מהומה שהביאה גם את בנט להתעמת עם חברי האופוזיציה.
במרצ נערכים לקרב: בנייה במאחזים? "כניעה לאלימות, הם עבריינים"
"הפשרה של מאחזי העבריינים היא כניעה לאלימות וזה דבר שהוא לא מוסרי", אמר ל-N12 חבר הכנסת מוסי רז ממרצ. "אנחנו נגד זה, אנחנו חושבים שזו כניעה לאלימות וזה דבר שאסור לעשות. אני לא איימתי בשום שלב ואני גם לא אאיים".
"חבל שהיא נכנעה ללחץ, אבל אני חושב שהממשלה יכולה לשרוד גם אחרי המעשה הזה. אני מקווה ומאמין שכך יהיה", הגיב על פרישתה של סילמן. בנוגע לדרישות האחרות של אורבך, ביטול מתווה המעונות וכינוס מועצת התכנון העליונה, נע רז בציר שבין תמיכה לאדישות. "אני תומך בביטול מתווה המעונות, יצאתי לפניו בנוגע לביטול הזה", אמר. "מועצת התכנון העליונה כונסה כבר אז אני לא מבין מה הסיפור".
חבר הכנסת יאיר גולן, גם הוא ממרצ, הגדיר את המהלך של סילמן "מאוד מסוכן" והביע גם כן תקווה שחבריה למפלגה לא ילכו אחריה. "אני מאוד מקווה שנמצא את הדרך להתעשת ולייצב את הקואליציה בכל דרך שהיא", אמר ל-N12. "אני מקווה שקארה ואורבך לא ינקטו צעד של אופורטוניזם פוליטי כפי שעשתה חברתם, ויגלו אחריות. צריך להסתכל קצת מעבר ל'מה כדאי לי מחר בבוקר', צריך להסתכל גם למוחרתיים וליום שאחרי. הממשלה הזו היא ממשלת הצלה. אני חושב שאנחנו בתקופה גורלית, ואני מקווה מאוד שתימצא הנוסחה הגואלת שתציל את הממשלה הטובה הזאת".
"ניר אורבך וגם שאר חבריו יכולים לבחור בלתמוך בממשלת ההצלה הלאומית", הוסיף גולן. "הממשלה שגאלה אותנו מידיו של מושחת, מידיה של מפלגה מסואבת, ומידיהם של של לאומנים קיצוניים שבאופן שיטתי ועקבי נוקטים אלימות כלפי חיילי צה"ל ושוטרי משטרת ישראל. זה לא עניין של תנאים כאלה או תנאים אחרים. זו שאלה של בחירה אסטרטגית, מוסרית וערכית. ניר צריך לעשות את הבחירה הזאת וגם שאר חבריו".
קארה: לא הכול מושלם, יש הצעות מפתות מאוד
"לא הכול מושלם, זה נכון", הודה סגן השר אביר קארה ב"שיחה בהפתעה" שערכו עמו ברדיוס 90FM. "צריך לומר שיש דברים שבמצב שנוצר אנחנו צריכים לנסות לייצב ולהמשיך להביא הישגים לציבור ששלח אותנו. אם אנחנו יכולים – אחלה. אם אנחנו לא יכולים, אז תמיד יש...".
עוד נשאל קארה אם קיבל הצעה מראש האופוזיציה נתניהו וענה: "לא רוצה להיכנס לנתניהו, אם הבטיח. לכל מקום שאני הולך אליו כנראה יש הצעות מפתות מאוד". עם זאת, הדגיש קארה, "כל זמן שאני יכול לדאוג לאזרחים הלא מקומבנים במדינת ישראל ולהביא הישגים לכלכלה הימנית אז הכול בסדר. הכנסת היא לא מטרה שלי, אין לי מטרה להיות שם".
הבוקר דיווחנו כי אורבך נועד יחד עם שרת הפנים איילת שקד וסגן השר אביר קארה, והשלושה דנו בהתפתחויות האחרונות וסיכמו לפעול במשותף. מטרת הפגישה הלילה נועדה למנוע מרוץ "מבוהל" ביניהם, שבו כל אחד מהם עשוי להקדים את האחרים בדרכו לחיק האופוזיציה שמשוועת לאצבע ה-61 שתאפשר לה להפיל את הממשלה. לפי הסיכוים, אם אחד מהם יקבל הצעה מפתה, למשל מהליכוד, הוא יעדכן על כך את האחרים.
אתמול דיווחנו שקארה אף נפגש עם סילמן ועם חבר הכנסת עמיחי שיקלי – והשלושה ניסחו הסכם להתפלגות מראש הממשלה נפתלי בנט וימינה, אך הוא עדיין לא נחתם. זאת, בשעה שקארה טען בפני בנט שהוא נפגש עם סילמן כדי לשכנע אותה לחזור בה מהחלטתה והסתיר את תוכן הפגישה האמיתי.