כל ראשי סיעות האופוזיציה, למעט הרשימה המשותפת, מעדיפים להקים ממשלה חדשה בכנסת הנוכחית בראשות נתניהו מאשר ללכת לבחירות. כלפי חוץ ראשי מפלגות גוש נתניהו נשמעים בטוחים בעצמם בכך שהם ישיגו בבחירות 61 מנדטים, אך בחדרים הסגורים הם מביעים ספקות – מן הסתם בצל ניסיון העבר.
המשמעות היא שראשי מפלגות האופוזיציה היו שמחים לשלם כמעט כל מחיר כדי להקים ממשלה חלופית בכנסת הנוכחית. הסיכוי שהמהלך הזה יתממש אומנם קיים, אך מדובר בסיכוי קלוש. גם שרת הפנים איילת שקד, שמבקרת בימים אלה במרוקו, מנסה באמצעות שיחות טלפון להנדס איזושהי קונסטלציה להרכבת ממשלה במקום בחירות.
החשש מהתחזקות בן גביר
יו"ר יהדות התורה משה גפני, יו"ר ש"ס אריה דרעי ויו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ', שנפגשו יחד שלשום (שני), חוששים מפני עליית כוחו של חה"כ איתמר בן גביר ומכך שהוא עלול לנגוס בקהל המצביעים שלהם.
בעקבות התחזקותו, בן גביר יוכל להגיע לסמוטריץ' עם דרישות נחרצות יותר בתמורה לריצה משותפת. ש"ס חוששים שבן גביר ינגוס להם בקהל המצביעים הצעיר, והאמירות הנחרצות של הרב יצחק יוסף נגדו באו ככל הנראה על רקע זה. עבור יהדות התורה זאת תהיה מערכת בחירות ראשונה ללא תמיכה של הרב חיים קניבסקי שהלך לעולמו, ולכן הם מעדיפים לשמור על כוחם בכנסת הנוכחית.
"זה דבר רע מאוד הנושא הזה של ללכת היום לבחירות, כשבעצם יש בכנסת הזו הנוכחית מספר מנדטים כזה שמאפשר להקים ממשלה יציבה עם אותו מצב פחות או יותר", אמר יו"ר יהדות התורה גפני בריאיון ל"מהדורה המרכזית" אמש. "כדרכי אני מדבר עם כולם ושומע מכולם שלא רוצים שתהיינה בחירות והם רוצים שתקום ממשלה חלופית".
לדברי גפני, בישיבת ראשי סיעות האופוזיציה שלשום עם נתניהו הוא העלה את האפשרות של הקמת ממשלה חלופית ולא שמע התנגדות מצד ראשי הליכוד. "הם רוצים ממשלה חלופית, גם נתניהו", ציין. "השאלה הגדולה והמרכזית היא לא אם לעשות ממשלה חלופית, אלא אם יש אפשרות לעשות אותה".
אפשרות של בחירה ישירה לראשות הממשלה גם עלתה כחלק מהרעיונות שנזרקו לאוויר באופוזיציה על מנת להימנע מהיחלשות בבחירות הבאות. חברי כנסת בקואליציה שככל הנראה לא ימצאו את מקומם בכנסת הבאה קיבלו הצעה מהאופוזיציה לתמוך בבחירה ישירה, אך לבסוף הדבר לא יצא לפועל.
לפיד לא נלהב לחוקק את "חוק הנאשם"
בתוך כך, למרות שמפלגות שונות בקואליציה מנסות לקדם את "חוק הנאשם" שימנע מנתניהו לכהן כראש ממשלה תחת כתב אישום – ההערכה היא שהסיכויים לכך נמוכים. מבחינה מהותית יש קושי משפטי להעביר חוק כזה רגע לפני פיזור הכנסת. משפטנים סבורים שהחוק לא יעבור את משוכת בג"ץ, והם מתריעים בפני אותם פוליטיקאים שמנסים לקדם את החוק שהם עלולים למצוא את עצמם מתבזים.
נוסף על כך, גם יאיר לפיד מבין שהוא יכול להינזק מהמהלך, וחושש שחקיקה כזו רק יכולה לחזק את נתניהו בבחירות – ואולי תביא את ראש האופוזיציה לסף 61 המנדטים. לפיד גם לא מעוניין לעכב את ההחלטה על פיזור הכנסת כדי לקדם את "חוק הנאשם", כי הוא מבין שיום אחד הוא יכול לקום בבוקר ולמצוא את עצמו עם ממשלה חלופית שנתניהו הצליח להקים.