מנתב"ג - ישירות לסעודיה: נשיא ארה"ב ג'ו ביידן סיים היום (שישי) את ביקורו בישראל והמריא ישירות לג'דה שבסעודיה - היעד הבא שלו במזרח התיכון. בטקס שנערך לכבודו בנמל התעופה בן גוריון נשאו דברים ראש הממשלה יאיר לפיד ונשיא המדינה יצחק הרצוג.
ביקור ביידן בישראל – סיקור שוטף ב-N12:
- ביידן ולפיד: "מכריזים על שיתוף פעולה טכנולוגי-אסטרטגי"
- הקרב על "הבירה הפלסטינית בירושלים"
- לינה בסוויטה "המפוארת בעיר": כך נראתה קבלת הפנים
לפיד נאם בנתב"ג לאחר המראתו של ביידן לסעודיה: "אני רוצה להודות לנשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, על ביקור שריגש מדינה שלמה. על המחוייבות שלו לעוצמתה הצבאית והמדינית של ישראל. אני מאחל לו הצלחה בפסגה בג'דה. אנחנו קמים הבוקר לבשורה משמחת. רשות התעופה הסעודית הודיעה על פתיחת המרחב האווירי לחברות תעופה ישראליות. זהו צעד רשמי ראשון של נורמליזציה מול ערב הסעודית".
"להחלטה הזו קדמה החתימה על 'הצהרת ירושלים' והעמקת המחוייבות האמריקאית לביטחון ישראל, למאבק בגרעין האיראני, להעמקה של הנורמליזציה ולתהליכים של הסכמי אברהם ופסגת הנגב", המשיך לפיד.
ביידן, מי שלפחות בעיני רבים נחשב למנהיג החזק ביותר בעולם, מגיע לביקור בממלכה מעמדת נחיתות מובהקת. רק לפני שנה וחצי הבטיח להפוך אותה למדינה מבודדת ומוחרמת, אולם כעת הוא הצד היוזם המבקש להתקרב אליה חזרה, ובריאד מבקשים לאותת כי הם מזמן לא "בכיס" של האמריקנים. ביידן צפוי לנחות בג'דה בשעה 17:00, ייפגש עם המלך סלמאן בשעה 18:00 ומיד לאחר מכן - יפגוש את יורש העצר מוחמד בן סלמאן.
ביום ראשון כתב ביידן במאמר מיוחד שפורסם בעיתון וושינגטון פוסט לקראת נסיעתו כי הגישה שלו בנוגע לסעודיה הייתה מלכתחילה "לכוון מחדש את המדיניות עימה, לא לקרוע אותה". הוא יגיע לממלכה הסעודית, בעלת ברית חשובה של ארה"ב במשך עשרות שנים, בתזמון בעייתי.
עם כניסתו לתפקיד הביע ביידן שאט נפש גדולה מהיחסים שניהל ממשל טראמפ עם ריאד, ובמאמרו השבוע אף כתב כי הוא סיים את "מדיניות ההמחאה הריקה" של טראמפ וחתנו ג'ארד קושנר עם ממשלו של בן סלמאן. לאחר מכן אף אמר מפורשות כי לא ישוחח עם בן סלמאן ישירות, אלא רק עם אביו, המלך סלמאן. חלק גדול מהסלידה של ביידן מבית המלוכה הסעודי בכלל ויורש העצר בפרט מגיע על רקע חלקו של בן סלמאן ברצח העיתונאי ג'מאל חאשוקג'י בשנת 2018 באיסטנבול.
"שתי מדינות לשני עמים - הדרך הטובה ביותר"
הנשיא האמריקני הכריז הבוקר על חבילת הטבות לקראת הביקור במזרח ירושלים. בראשן: 100 מיליון דולרים שיוענקו לבתי חולים במזרח ירושלים (צעד שכפוף לאישור הקונגרס), 201 מיליון דולרים עבור ארגון אונר"א, 15 מיליון דולרים ל"סיוע הומניטרי", פיתוח תקשורת 4G ברצועת עזה ובגדה המערבית, וייעול המעבר בגשר אלנבי.
בהצהרה שמסר הנשיא ביידן לצד ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן, הדגיש ביידן כי הוא תומך בפתרון שתי המדינות: "אנו יכולים לראות את עצמנו כתומכים הראשונים של פתרון שתי המדינות. אני עומד כאן היום, כעת, כנשיא ארה"ב, והמחויבות שלי לפתרון שתי המדינות לא השתנתה כל השנים האלו".
"שתי מדינות לאורך קווי 67 עם חילופי שטחים מוסכמים, זו הדרך הטובה ביותר להגיע למידה שווה של ביטחון, שגשוג, חופש וביטחון לפלסטינים ולישראלים. העם הפלסטיני ראוי למדינה משלו שהיא עצמאית, ריבונית, בת קיימא ובעלת המשך. שתי מדינות לשני עמים, שני עמים שיש להם שורשים עמוקים באדמה הזו שחיים זה לצד זה בשלום ובביטחון. שתי המדינות שבהן יש זכויות מלאות וכבוד לשני העמים. שני עמים שנהנים ממידה שווה של חופש וכבוד. זה הבסיס לכל זה".