הסערה סביב עמדת היועמ"שית: בכירים בקואליציה טענו אתמול (חמישי) שלא הופתעו מחוות הדעת של בהרב-מיארה והוסיפו כי היא לא תשפיע על הליך החקיקה. ועדת החוקה צפויה להמשיך לדון במהלך השבוע הבא, מיום ראשון ועד יום רביעי, בסעיפים השונים של המהפכה המשפטית - בניסיון להעלות אותה להצבעה בקריאה ראשונה עד סוף החודש.
אחת האמירות הבולטות בחוות הדעת שפרסמה היועצת המשפטית היא כי "ראוי להחיל את ההסדר במבט צופה פני עתיד". בדבריה, היא חזרה על העמדה של היועץ המשפטי של ועדת החוקה, שלפיה מהפכה משפטית דרמטית כזו – צריכה לחול רק מהממשלה הבאה. עם זאת, בקואליציה העבירו את המסר שלא יכבדו את עמדתה.
בקואליציה אומנם נחושים שלא לאפשר לעמדתה של בהרב-מיארה לעכב את קידום הליך החקיקה, אך גם שם הבינו את החשיבות הגדולה שיש לחוות הדעת. עמדת היועמ"שית צפויה להשפיע לא רק על ההתנהלות הפוליטית וההסברתית, אלא גם על המשך המאבק המשפטי. עמדתה של בהרב-מיארה עשויה להיות מונחת בידי ההרכב של בג"ץ שידון בסופו של דבר בעתירות נגד הרפורמה המשפטית.
בכירים בקואליציה טענו כי היועמ"שית הדגישה בחוות הדעת פגיעה אפשרית במאפיינים של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. בניסוחים הללו היא מתכתבת עם דבריה של נשיאת העליון חיות בעבר, שלפיהם בג"ץ יכול לפסול חוק באותן הנסיבות - וכך למעשה היא מכינה את התשתית לפסילת הרפורמה בבג"ץ.
אותם הבכירים הוסיפו כי "היועצת המשפטית לממשלה מקבלת הוראות ישירות מגדעון סער" - שר המשפטים לשעבר שמינה אותה לתפקיד. הם סבורים כי סער הוא שמדבר מגרונה וציינו כי היא מצויה בניגוד עניינים לא פחות מנתניהו ומשופטי בג"ץ, שעושים לדון בחוקים הללו.
חוות הדעת של היועצת המשפטית לממשלה
היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה, פרסמה אמש חוות דעת קשה וחריפה על המהפכה המשפטית שמתכננת ממשלת נתניהו. בין היתר היועמ"שית טענה כי הרפורמה המשפטית שמוצעת בידי הממשלה, תביא לפגיעה קשה באיזונים בין הרשויות, ולכוח בלתי מוגבל שיינתן לשלטון.
"לעמדת היועצת המשפטית לממשלה, כל אחד מההסדרים המוצעים ובוודאי הצטברותם, יובילו לפגיעה קשה במארג הבלמים והאיזונים בין הרשויות", כתבה בהרב-מיארה. "כל אחד מההסדרים המוצעים מעלה קשיים מהותיים, היורדים לשורש עקרון הפרדת הרשויות, העצמאות השיפוטית והמקצועיות של הרשות השופטת, ההגנה על זכויות הפרט, שלטון החוק והשמירה על המינהל התקין".
"קבלת ההסדר המוצע תוביל למבנה משטרי שבו לרשות המבצעת ולרשות המחוקקת סמכות בלתי מוגבלת", המשיכה בהרב-מיארה. מוקדם יותר אתמול היא פרסמה את חוות דעתה גם על ניגוד העניינים של רה"מ נתניהו בקידום הרפורמה, וראשי הקואליציה הגיבו: "דוחים על הסף את ניסיונות ההשתקה שלה".