שלוש רעידות אדמה קלות הורגשו אתמול (רביעי), על רקע רעידות האדמה הקשות שהורגשו בטורקיה ובסוריה והביאו למותם של מעל 12,000 בני אדם. משרד הפנים, המשרד שאחראי לתכנון בחירום לרעידות אדמה וגיבוש תוכנית למקרה ותפקוד את ישראל רעידת אדמה חזקה בעוצמתה. עם זאת, מאז ששר הפנים לשעבר אריה דרעי, פוטר מתפקידו, ממלא מקומו, מיכאל מלכיאלי לא הגיע למשרד.

שתי רעידות אדמה עוצמתיות הורגשו בימים האחרונים בטורקיה ובסוריה. כתוצאה מרעש האדמה שנמדד על 7.8, נהרגו מעל 12,000 בני אדם ועוד עשרות אלפים נפצעו. הרעידה גרמה לנזק אדיר ולקריסת מאות בניינים. כוחות חילוץ מכל העולם, וגם מישראל, מנסים לסייע באזורי האירוע ולהציל לכודים. 

החשש מרעידת אדמה קשה בישראל דובר בימים האחרונים ביתר שאת על רקע הרעשים בסוריה ובטורקיה. במשרד הביטחון פרסמו את התרחיש אליו נערכים במקרה של רעש אדמה חזק, תרחיש אימים שלמרות כל ההתרעות והאזהרות המשק לא ערוך אליו. מומחים רבים טוענים כי רעידת אדמה חזקה בישראל היא רק עניין של זמן.

לפי התרחיש של משרד הביטחון, 26,800 בניינים יקרסו. מדובר בכמחצית מהמבנים בישראל שנמצאים בסיכון - יפלו. 170,000 ישראלים יישארו ללא קורת גג - או כי ביתם קרס, או כי המגורים לא יהיו בטיחותיים יותר. עוד לפי התרחיש, 8,600 איש יפצעו בדרגות שדורשות טיפול רפואי. מספר ההרוגים יעמוד על כמה מאות.

משרד הפנים אחראי על תוכנית תמ"א 38 - תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה. כמו כן, למשרד אחריות על מצבי חירום והקשר עם הרשויות המקומיות במקרה ומתרחשת רעידת אדמה. למרות תפקיד המפתח, נראה כי משרד הפנים מתנהל אחרת.

מאז פיטוריו של אריה דרעי מתפקידו כשר הפנים, ממלא מקומו מיכאל מלכיאלי לא הגיע למשרד. מלכיאלי, המשמש גם בתפקיד שר הדתות גם לא הגיע ויש האומרים שהסיבה היא כי דרעי מנסה לנהל את המשרד בשלט רחוק והוא מתכנן לחזור לכיסאו בין כה וכה. כמו כן אחרים מדברים על כך שעל הכיסא שלו לא ישב זר ומלכיאלי לא מעוניין לתת יד להליך פיטוריו.

יו
אריה דרעי, ארכיון|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

ח
חה"כ מיכאל מלכיאלי, ארכיון

התוצאה היא כאוס. השבוע אומנם קיים המינהל לשירותי חירום במשרד הפנים תדריך לממוני המחוזות בדבר היערכות ומוכנות לרעידת אדמה ברשויות שבסיכון (אילת, מגדל העמק, עפולה, בית שאן, קריית שמונה, טבריה, צפת, חצור הגלילית, ראש פינה וקצרין) בעקבות רעידת האדמה שהתרחשה הלילה בטורקיה, אך פקידים במשרד מתלוננים כי אין כל מענה מלשכתו של השר למעט במקרים דחופים במיוחד. כמו כן שכל ההתנהלות היא משלט רחוק ולא עשייה מהירה.

לפני כשנה הקים משרד הפנים ועדת היגוי בין-משרדית להתמודדות עם רעידות אדמה, הוועדה בשיתוף פיקוד העורף, משרד השיכון ומשרד הבטחון פעלה במספר מישורים לטיפול ברשויות בסיכון מיוחד: העברת תקציב מיוחד לכלל הרשויות המקומיות במדינה תוך דגש על הרשויות בסיכון, בסך של עשרות מיליוני שקלים, נערכה השתלמות מיוחדת לרעידות אדמה בארה"ב בשיתוף עם ארגון FEMA, והוצג בפני מנכ"ל רה"מ וראש המל"ל הצורך בחיזוק מבנים במטרה לקדם תקציב נוסף לחיזוק מבנים לרשויות בכלל והרשויות בסיכון בפרט.