ממשיכים בחקיקה למרות הביקורת ולמרות ההצהרה על "ריכוך": הכנסת אישרה אמש (שני) בקריאה ראשונה את "חוק דרעי 2", שנועד למנוע ביקורת שיפוטית על מינויי שרים וסגני שרים. בהמשך הלילה צפויה הכנסת לאשר סופית את ביטול "חוק ההתנתקות", כך שתתאפשר התיישבות בצפון השומרון. ועדת החוקה צפויה להצביע מחר על שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, ושר המשפטים הצהיר בגלוי שלא יכבד מצב שבו בג"ץ פוסל את התיקון לחוק.
בהצבעה על "חוק דרעי 2", 63 ח"כים תמכו בהצבעה על החוק לעומת 55 שהתנגדו - והיא תעבור לוועדה לקראת קריאה שנייה ושלישית. ראש האופוזיציה יאיר לפיד זעם: "יום שמח לעבריינים - החוק שיאפשר לעבריין מורשע (פעמיים) להיות שר עבר בקריאה ראשונה. זה הדבר היחיד שהממשלה הזו מתעסקת בו - לא יוקר מחייה, לא בריאות, לא ביטחון - רק חוקי שחיתות ואינטרסים".
המסר של לוין לבג"ץ
בריאיון לתוכנית "הפטריוטים" בערוץ 14 אמר הערב שר המשפטים יריב לוין: " השינוי שעשינו מונע כל טענה אמיתית שיכולה לייצר משבר חוקתי. קואליציה מקרית שמתליחה להשתלט גם על מערכת המשפט כולה – הדבר הזה כבר לא יכול להתקיים בתיקון החשוב שעשינו". כשנשאל על האפשרות שבג"ץ יפסול את התיקון, הצהיר: "אין שום הצדקה לדבר כזה, בעיניי זו תהיה חציית כל קו אדום ואנחנו בוודאי לא נקבל את זה".
"אני מקווה שברגע שהחוק יעבור ויהיה ברור שנהגנו בקשב להערות אמיתיות אבל חוקקנו ומימשנו את המנדט מהציבור ללא מורא ומבלי שיאיימו עלינו או ינסו לסכל את החקיקה באמצעים פסולים – ההכרעה הדמוקרטית הזו תכובד ותהיה לנו שיטה של בחירת שופטים הוגנת וצודקת שיש בה מקום לכולם".
זעם באופוזיציה: "מחטף, זילות"
ועדת החוקה צפויה לאשר מחר את שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים לקריאה שנייה ושלישית - החוק היחיד שצפוי להיות מאושר סופית עד לתום המושב, כפי שהסכימו ראשי הקואליציה. חברי הכנסת התבקשו להגיש הסתייגויות עד 10:00 - והדבר עורר זעם רב באופוזיציה, שכינו את המהלך "מחטף".
ראשי האופוזיציה - יאיר לפיד, בני גנץ, אביגדור ליברמן, מרב מיכאלי ומנסור עבאס - פרסמו הודעה חריפה. "כינוס ועדת החוקה מחר היא זילות של הכנסת וזילות של חקיקת חוק יסוד שיוביל לשינוי מהותי של שיטת הממשל בישראל", כתבו ליו"ר הכנסת אמיר אוחנה.
עוד נכתב בהודעה, שעליה לא חתומים ראשי חד"ש-תע"ל: "אנו מבקשים להורות ליו"ר הוועדה לכנס דיון נוסף בהשתתפות חברי הכנסת ומומחים רלוונטים ולאפשר זמן נוסף ללימוד והבנת ההצעה החדשה ולכתיבת הסתייגויות".
לקריאת נוסח הצעת החוק המעודכנת לחצו כאן
החמישה הוסיפו: "הבוקר פורסם לראשונה מתווה חדש שמציעה הקואליציה לשינוי הרכב הוועד. לבחירות שופטים. לאחר הדיון נערך דיון ראשוני ובלתי ממצה, מבלי שנשמעו מומחים רלוונטיים, ומבלי שניתנה לחברי הכנסת הזדמנות לשאול שאלות או להעיר את הערותיהם בנושא כמקובל בהליך חקיקה, ובוודאי בנושא שהוא במרכז המחלוקת הפוליטית והחוקתית. יו"ר הוועדה פרסם בשעה 20:30 הערב הודעה המורה על הגשת כל ההסתייגויות עד למחר בשעה 10:00 בבוקר. זאת בזמן שבמליאה מתקיים דיון לילי שיימשך עד שעות הבוקר".
קודם לכן גינה לפיד ואמר: "מחטף של רוטמן לקראת הלילה. עכשיו הודיע לנו על דיון והצבעות מחר בוועדת חוקה על שינוי הוועדה לבחירת שופטים. הם לא עושים הפיכה משפטית - הם גונבים אותה בלילה". בציוץ נוסף התייחס להצעה ואמר: אם השינוי בוועדה למינוי שופטים יעבור זו השתלטות עוינת ומסוכנת של פוליטיקאים חסרי מצפון על מערכת המשפט. זה לא יביא לגיוון מערכת המשפט, היא פשוט תהפוך לסניף של מרכז הליכוד. אין בשום מקום בעולם מנגנון שאפילו מזכיר את ההצעה המחפירה הזו - במו ידיהם הם מובילים את ישראל למשבר חוקתי נורא שיהרוס את הכלכלה, יפגע בביטחון, ירסק את יחסינו עם העולם ויקרע את עם ישראל לגזרים".
הקו האדום של גפני והזעם של דרעי
בליכוד ובציונות הדתית אישרו הערב את ריכוך החקיקה, אך בקרב המפלגות החרדיות אין חזית אחידה. מבחינת ש"ס ויהדות התורה סעיף הרכב הוועדה לבחירת שופטים הוא הכי פחות מעניין: להם חשוב נושא עילת הסבירות, חוק היועמ"שים ופסקת ההתגברות. מניסיון העבר, המפלגות החרדיות לא מצפות שהישועה תבוא מכך, אבל הם כן מעוניינים לצמצם את מידת ההתערבות של בית המשפט.
מבחינת משה גפני, דחיית פסקת ההתגברות היא קו אדום: גפני רוצה שהחוק שמאשר פסקת התגברות ברוב של 61 ח"כים יאושר כבר בתחילת המושב הבא וכך להתגבר על כל נושא, לא רק הגיוס. גם לאדמו"ר מגור ניתנה הבטחה שנושא הגיוס ייפתר לפני התקציב וזו הדרישה של המפלגות החרדיות מהליכוד.
דרעי, שהחוק שנוגע לפסילת מינויו אושר בקריאה ראשונה, היה מהתומכים בריכוך הרפורמה - לא כי שינה את עמדתו אלא כי הוא חושב שלוין התנהל בצורה "מגושמת ולא אחראית". דרעי לא אהב את ההצהרה של לוין על הרפורמה ערב הדיון שלו, וייתכן כי זה עמד מאחורי הקלעים בהחלטה שלו לדחוף לריכוך החקיקה.