נשיא המדינה יצחק הרצוג הציג את הצעת הפשרה בניסיון להביא להידברות בין הקואליציה לאופוזיציה נוכח המהפכה המשפטית כבר בתחילת השבוע, אך שני הצדדים טרם הגיעו להסכמות. כבר ביום שני הקרוב צפויות הצבעות נוספות במליאה, ובמקביל מחאת המונים מול המשכן. הערב (שישי) דיברו ח"כ דני דנון (ליכוד) ח"כ רם בן ברק (יש עתיד) ב"שישי בחמש", וניסו להסביר מדוע הצדדים טרם ישבו בניסיון לגשר על הפערים.
ח"כ דני דנון, בנקודה שבה אנחנו נמצאים, האם צריך לדחות את ההצבעות שמתוכננות ליום שני במליאה, כדי לתת סיכוי להידברות הזו?
"בואי נראה מה קרה השבוע. השבוע לא הייתה חקיקה למרות שהחוקים עברו בוועדת חוקה, הם לא עלו במליאת הכנסת, ובמקום שנכנס למו"מ ונתחיל לדון בפשרת הנשיא הרצוג, יו"ר האופוזיציה לפיד עלה לבימת הכנסת ואמר 'חודשיים תעצרו את הכל', הוא קצת התבלבל - הוא כבר לא ראש ממשלה, הוא כבר לא קובע לוחות זמנים".
הוא ראש האופוזיציה שיבוא להידבר אתכם. באופוזיציה ביקשו הודעה על עצירת החקיקה - לא הסכמתם לתת כזו, התשובה הרשמית הייתה "אפילו לא דקה", והחוקים שלא עלו הם חוקים שדאגתם להבהיר שהם לא חלק ישיר מהרפורמה. כלומר, מדוע לא להודיע על עצירת החקיקה לצורך פגישה ואחר כך להחליט איך ממשיכים?
"החוקים שקשורים לרפורמה ועברו בוועדת חוקה, היו יכולים להגיע למליאת הכנסת להצבעה ביום שני או ביום רביעי ועובדה שהם לא עלו. זאת אומרת כן הייתה פה נכונות שלנו של הקואליציה לתת ניסיון להידברות. אני בעד הידברות כבר שבועות - אני אומר, כן לרפורמה וכן להידברות, זה לא סותר אחד את השני. לצערנו יש חברים בשמאל, באופוזיציה שהתאהבו בהפגנות, במחאה, קשה להוריד אותם היום מהאווירה הזאת".
"הדבר הנכון הוא לשבת לדבר. בפשרת הנשיא יש חלקים הגיוניים, אבל לצערי אני לא רואה שהיום באופוזיציה יש צד שרוצה לעשות זאת. יש לנו רוב ברור, הרוב הזה יישאר עוד יומיים, שלושה ושבוע. אם נראה שיש נכונות אמיתית לנהל שיח - אז אנחנו נהיה שם. אבל אם נראה שמתעסקים בהפגנות וביצירת דה-לגיטימציה לכל מהלך, אנחנו נתקדם".
ומה צריך לקרות עכשיו כדי שתשבו לפגישה ולא תצביעו ביום שני?
"פשוט שיח. אני מדבר עם חברים באופוזיציה, אפשר להגיע להבנות בחלק גדול מן הנושאים אבל צריך נכונות של שני הצדדים. אמרתי מההתחלה שאני תומך ברפורמה, יש לי השגות שאני מביע בחדרים סגורים. ההליך הוא חשוב. קראתי להידברות כי אנחנו רוצים שהרפורמה תישאר פה זמן רב ולא בעוד כמה שנים שלא נהיה בשלטון ירימו ידיים, יהיה רוב אחר ויבטלו את כל ההחלטות".
יש גורמים בליכוד שאומרים שבעצם מי שמנהל את האירוע הם לא אנשי הליכוד
"אני אמרתי מההתחלה שבמו"מ לא ניהלנו את העסק כמו שצריך מבחינת השותפים הקואליציוניים שקיבלו יותר מידי כוח, וחשוב שההובלה תהיה של הליכוד ושל נתניהו. זוהי שעת מבחן. כרגע באופוזיציה אומרים אנחנו מוכנים לדבר אבל תתחייבו לחודשיים שלא יקרה כלום - ככה לא מנהלים מו"מ, אפשר לשבת ביום ראשון ולדבר על הכל".
ח"כ בן ברק: "בקואליציה מנסים לעשות הצגה"
למה נדרשים חודשיים כתנאי למשא ומתן?
"זה יכול היה לקחת 50 ימים או 48. אנחנו הרי לא מדברים על הרפורמה שלהם ובואו נראה איך לשפר אותה, אנחנו רוצים לייצר שינוי אמיתי בבתי המשפט שיהיו טובים ויעילים יותר, וצריך לשם כך הרבה אנשים שבקיאים בעניין".
אומר דני דנון, הקריאה הזו להתחייבות לחודשיים לא מקובלת עלינו והיא מחבלת באפשרות להידברות
"אני רוצה להגיד משהו שיהיה ברור. כל מה שמעניין אותנו באירוע הנוכחי הוא שתהיה רפורמה שתשרת את אזרחי ישראל ותהיה מקובלת על רוב התושבים, שום שיקול אחר לא מניע אותנו".
אז תשבו יחד, ללא תנאים מקדימים - הרי ברגע שיתחיל משא ומתן לא ירוצו לחוקק תוך כדי הדברים, ואם ירוצו לחוקק, אז יהיה ברור שלא מתנהלת הידברות
"הם לא מוכנים לעצור. בזמן שאנחנו מדברים - ועדת חוקה ממשיכה. אנחנו לא דנים על הרפורמה, אנחנו רוצים לדבר על רפורמה ביחד בהסכמה מצד ימין ומשמאל כדי לשפר את מערכת המשפט בצורה משמעותית אבל לא על הרפורמה הזאת. אנחנו לא ננהל משא ומתן כשהם ממשיכים לנהל את החוקים בוועדת חוקה ובמקומות אחרים ורצים לקריאה ראשונה".
"הנקודה היא שכששומעים את דודי אמסלם אומר 'נעשה את זה על אפכם ועל חמתכם' וגם נאסור אתכם כפי שעצרתם אותנו, ושומעים את יריב לוין אומר 'אפילו לא דקה' אז אתה מבינה שהם מנסים לעשות איזושהי הצגה, זה מה שיעשו בבית הנשיא".
והיכן טועה בני גנץ כשהוא אומר שאפשר להסתפק בהקפאה בדומה לפשרת הנשיא?
"אפשר להסתפק בזה שיש הסכמה, שאנחנו דנים כל זמן עד שנגיע להסכמה, עד שייצא עשן לבן. לפיד העריך שזה ייקח 60 יום כי לא עושים שינויים מהותיים בשבוע. לא צריך להיות בלחץ שתוך שבועיים צריך לגמור את המו"מ. כרגע אפשר להסתפק באמירה של עצירה מוחלטת בוועדת החוקה ואז אפשר לדון - עד שמגיעים להסכמה".