מי שעבר ליד העבודות הללו בשטח השבוע, לא יכול היה להתעלם מהן. בלב רחוב צפוף, סואן ומרכזי בירושלים נערכים להפיכת הדירה הפרטית של משפחת נתניהו - שנמצאת בבניין דירות - למעון הרשמי של ראש ממשלת ישראל. אז איך זה יכול להיות שמכל המקומות בעולם נתניהו הולך לגור דווקא בעזה? 

האמת היא שאף אחד מהצדדים לא רוצה שכאן יהיה מעון רה"מ - לא משפחת נתניהו, לא השכנים ובטח לא השב"כ - כפי שמספר שלמה הר נוי שהיה ראש היחידה לאבטחת אישים במשך שנים רבות. "במקרה של הבית ברחוב עזה, כבר ב-1996 ראש הממשלה נתניהו בקדנציה הראשונה שלו רצה לגור גם בבלפור כמעון רשמי וגם בבית הפרטי שלו ברחוב עזה. אנחנו התנגדנו בצורה נחרצת בגלל הבעייתיות הביטחונית שהייתה שם".

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

בית משפחת נתניהו ברחוב עזה לצד שלט הרחוב
ראש הממשלה גר בעזה, רחוב עזה

והר נוי מסביר: "מאחר והבית הזה הוא גם קרוב מאוד לציר מרכזי וגם מוקף בבניינים גבוהים, הייתה בעיה אבטחתית מהותית בכך שהוא יגור גם בבית הפרטי. אבל אז הייתה חלופה הולמת לסיפור הזה, כלומר מגורים ברחוב בלפור. הסיטואציה הזו לא רלוונטית להיום כי אין בית ברחוב בלפור". 

משבר הדיור של ראש הממשלה נוצר כתוצאה מהעובדה שהמעון הרשמי בבלפור נמצא בשיפוצים מאז שמשפחת נתניהו עזבה אותו ביולי 2021 והצפי הוא שהם לא יסתיימו בשנתיים הקרובות. גורם שמעורב במכרז מספר שהשיפוצים בבלפור עוד בכלל לא התחילו.

תמלילי נתניהו נחשפים. הדיווח המלא (צילום: פלאש 90, חיים צח, חדשות)
משפחת נתניהו לא יכולה לחזור לבלפור בינתיים|צילום: פלאש 90, חיים צח, חדשות

"אני יודע ששכנים בורחים, יש דירות למכירה"

ומה חושבים השכנים של ראש הממשלה ברחוב עזה? "אני הולכת ברגל הרבה, מביאה את הבת שלי לגן כל יום", מספרת לביאה לוין, תושבת הרחוב, בשיחה בתוך עבודות הבנייה. "תראו, חוסמים את מעברי החצייה והמדרכות. השב"כ עושים עבודה מצוינת כדי לשמור על ראש הממשלה, אבל זו לא אמורה להיות העבודה שלהם לדאוג לילדה בת 4 שעוברת את הכביש, ובכל זאת אנחנו באים ואין מישהו שזה כן העבודה שלו".

השכן יוסי וולפסון אומר: "התחושות מאוד מטרידות, אנחנו ראינו שכשראש הממשלה היה גר בבלפור זה הפך למתחם מבוצר שממש הופקע מתוך השכונה. רחוב עזה זה כבר משהו אחר - בלפור זה רחוב צדדי, עזה הוא רחוב מרכזי של השכונה שחווה בשנים האחרונות ממש תחייה והוא מרכז תוסס של בתי קפה ובתי אוכל ועסקים קטנים. גם האנשים שלדעתי הצביעו למחנה של נתניהו לא רוצים את כל סידורי הביטחון על הרחוב הזה".

עבודות הבנייה ליד בית משפחת נתניהו ברחוב עזה
השכנים כבר מרגישים את השינוי. העבודות ברחוב עזה
 בית משפחת נתניהו ברחוב עזה
ראש הממשלה ביקש שהבית הפרטי ייחשב כמעון

אבל השכנה אורטל כהן חולקת עליו: "בעיניי זה דווקא יותר רגוע, שאם קורית חס ושלום איזו תקרית אז לפחות אני יודעת שברחוב הזה יש מישהו שבשניות שיכול לעשות משהו, אני יכולה ללכת פה יותר בשקט. פקקים? תמיד יש פה בלי שום קשר לביבי".

אשר חיים הירקן ברחוב מספר: "אני יודע ששכנים בורחים, בבניין לידו יש שתי דירות למכירה בגלל האבטחה - זה לא מתאים להם כל הבלגן הזה, אנשים מבוגרים - הרי סוגרים רבע שעה לפני שהוא יוצא ורבע שעה אחרי, זה משבש את כל החיים - סוגרים את הרחוב פה בבוקר ובצוהריים ובלילה, אין תנועה חופשית, כל הזמן ביקורות של השב"כ".

שלטי
שכנים בבניין ליד נתניהו כבר החליטו לעזוב והעמידו את הדירה למכירה

עם זאת, הוא אומר: "לנו זה לא מפריע - הלוואי ויירד נתניהו, ילחץ לנו יד, יגיד שלום, אולי יקנו, זה יעשה טוב לעסקים - אין כלום חוץ מאנשי הביטחון שקונים מדי פעם קינדר בואנו כי כנראה זה התקציב, חוץ מזה לא ראינו שום דבר".

בגלל השיפוצים ברחוב בלפור, אלו האפשרויות שעומדות בפני ראש הממשלה:

  • הדירה הפרטית ברחוב עזה
  • בית נוסף שקיבל בירושה ברחוב הפורצים בירושלים
  • והווילה בקיסריה

סביר להניח שהשב"כ וגם תושבי רחוב עזה היו מעדיפים את הווילה כקיסריה כמעון הרשמי של ראש הממשלה אבל זו לא אופציה - בעיקר אחרי שנתניהו ואנשיו תקפו את בנט שבחר בביתו ברעננה כמעון הרשמי בטענה שראש הממשלה חייב לגור בעיר הבירה. ההחלטה של בנט לגור דווקא ברעננה גררה ביקורת על הוצאות האבטחה הגבוהות וגם על הפגיעה במרקם החיים של השכנים.

בעקבות הביקורת על בנט, לפיד בחר בפתרון אחר למצוקת הדיור והודיע שיגור בבית שנמצא סמוך למתחם בלפור: כך אין בעיית אבטחה ולא נגרם סבל לשכנים. הבעיה היא שמדובר בדירה קטנה יחסית שלא מתאימה לאירוח, ובפועל גם לפיד שהה רוב הזמן בביתו שבתל אביב.

כך נגנז "הבית הלבן" הישראלי

הרבה לפני שהתעוררה בעיית השיפוצים במעון בבלפור, התקבלה ההחלטה שהמקום אינו מתאים לשמש כמעון הרשמי של ראש ממשלת ישראל וראוי להקים מתקן שישלב מגורים ומשרדים בסגנון הבית הלבן, מקום שאפשר לאבטח וגם לא יהפוך למטרד לתושבים. וכך נולד "פרויקט אלמוג": ממשלת אולמרט אישרה ב-2009 את הפרויקט, שתכננה עדה כרמי ביחד עם אחיה - חתן פרס ישראל, האדריכל רם כרמי ז"ל.

הווילה ליד הבית בבלפור שבה התגורר יאיר לפיד
בבית הזה הסמוך לבלפור לפיד התגורר זמנית

"הייתה תחרות על בניין ראש הממשלה והיה לנו מזל, זכינו בתחרות רמי ואני", מספרת עדה כרמי בריאיון. "אנחנו התחלנו לעבוד, עבדנו על זה 14 שנה רצוף". על המודל היא מסבירה: "בעצם זה מאוד דומה לארמון האליזה או לוושינגטון, כשהמעון של ראש הממשלה הוא חלק מהמשרדים הרשמיים".

בימים ההם האדריכלים עוד חשבו שבית המשפט העליון ובית ראש הממשלה יכולים לדבר ביניהם: "כיוון שזה היה קרוב לבית המשפט העליון ובירושלים ובנייה באבן, זה דיבר באותה שפה בכוונה. חשבנו שאלו שני מבנים שיש ביניהם איזשהו קשר - שניהם יושבים על הגבעה, מסתכלים אחד על השני, וחשוב היה שתהיה שפה משותפת", מפרטת כרמי. עלות הפרויקט באותם ימים הייתה 650 מיליון שקלים.

הדמיה של פרויקט אלמוג - התוכנית למעון חדש לראש הממ
עדיין לא הוקם. פרויקט אלמוג - התוכנית למעון חדש לראש הממשלה

הרעיון הזה התגלגל עוד שנים רבות קודם לכן. "אני עוד ב-1993 בהיותי רע"ן צעיר עסקתי בתכנון להקמת מעון כזה", מספר הר נוי. "מאז ועד היום, למרות מספר הוועדות שהיו בתחום הזה והרבה תכנונים, העסק הזה לא צלח וזה להבנתי מחדל מהותי". וכרמי מפתיעה: "אני לא יודעת שזה נגמר עד היום ואני עדיין מחכה שזה יחזור".

וכך הגענו למצב של היום, נתניהו כבר ביקש לקבוע שהמעון הרשמי שלו יהיה ברחוב עזה, עד שיסתיימו השיפוצים בבלפור. הכרזה על הדירה הפרטית כמעון רשמי מאפשרת לקבל מהמדינה החזר על הוצאות שירותים של ראש הממשלה ובני ביתו - וכוח אדם לביצוע עבודות שונות. בנט ספג ביקורת קטלנית על כך ונאלץ להודיע שהוא מוותר על החזר הוצאות של משלוחי מזון מוולט לביתו הפרטי.

מעון רה
עדיין בשיפוצים. המעון בבלפור|צילום: חדשות 2
_OBJ

ואיך ינהג נתניהו? הדילמה הזו והמצוקה של תושבי רחוב עזה תלווה אותנו עוד זמן רב. כי כרגע מסתמן שגם כשמדובר בבית ראש ממשלה, השיפוצים אף פעם לא מסתיימים בזמן - במיוחד כשעל פי העדות הם עדיין לא החלו. ולירקן אשר חיים יש הצעת ייעול: "מבחינתי אולי עדיף להשכיר לו וילה מבודדת, היה נוח יותר לכל עם ישראל".