שבוע וחצי חלף מהדיון בעניין יו"ר ש"ס אריה דרעי, ובג"ץ עדיין לא פרסם את החלטתו האם דרעי יוכל לכהן כשר למרות הרשעתו החוזרת. הבוקר (רביעי) שר הרווחה והביטחון החברתי, חה"כ יעקב מרגי מש"ס, שיגר מסר ברור לראשי הקואליציה בריאיון בכאן רשת ב': "אם דרעי לא יהיה שר בממשלה - אין ממשלה".
מרגי התראיין בתוכנית "קלמן ליברמן" ואמר שימליץ למועצת חכמי התורה לפרוש מהממשלה במידה ובג"ץ יפסול את המינוי של יו"ר מפלגתו. לאמירה הנחרצת מצטרפת אמירתו של סגן שר הפנים והבריאות, חה"כ משה ארבל, שהתראיין ברדיו 103FM: "אני חושש שזה ייצור זעזוע קואליציוני", אמר לענת דוידוב וגדעון אוקו בתוכנית "שבע תשע". הוא גם העריך שבג"ץ כבר החליט על פסילתו של השר דרעי: "קיבלנו אינדיקציות מאוד ברורות שפסק הדין כבר כתוב. השמועות הן שיתפרסם בסוף השבוע".
במפלגתו של דרעי שמרו על שתיקה, ודרעי עצמו אף פרסם הודעה שהוא מאמין בשופטים, ומברך את היועמ"שית. אלא שאתמול חלה תפנית בגישה, אחרי שחבר הכנסת אברהם בצלאל בריאיון לערוץ הכנסת שאם בג"ץ פוסלים אותו "הם יורים לעצמם בראש". ההתבטאות הזו מצטרפת לאמירות נוספות של בכירים במפלגה, מה שמעיד על שינוי קו בהתייחסות ש"ס לקראת פרסום החלטת בג"ץ.
עם זאת, ארבל הסתייג מדבריו של ח"כ בצלאל: "אלימות היא לא דרכנו, אסור להישמע אפילו רומזים לכיוונים האלה. דבריו של חברי אברהם בצלאל היו עלולים להתפרש בצורה שלילית, ובאותה נשימה שמח שהוא חידד והבהיר את דבריו".
"אם דרעי ייפסל אני מצפה שנתניהו יקיים את הנחיות ביהמ"ש, אין לי ספק שזה מה שהוא יעשה. אף אחד כאן לא מוביל לאנרכיה או מצפה שתהיה כאן אנרכיה", הוסיף סגן השר ארבל.
גורמים בש"ס מסרו במהלך היום לחדשות 12 את ההסבר לשינוי הקו, ואמרו כי יש לטענתם "אינדיקציה" לכך שההחלטה כבר נפלה - והיא לפסול את דרעי. לטענתם הם גם יודעים גם מתי זה יפורסם - מחר, ביום חמישי.
חשוב להדגיש - בית המשפט העליון בשבתו כבית הדין הגבוה לצדק לא נתן תאריך יעד לפרסום ההחלטה. מכיוון שבש"ס מאמינים שזו ההחלטה שהתקבלה, אין מבחינתם בעיה לתקוף - ואין להם מה להפסיד, לכאורה. כשההחלטה תתפרסם ויודיעו על פסילה, הם יטענו שידעו מראש מה עתיד לבוא.
למרות דברי אותם גורמים, לא קיימת שום אינדיקציה כזאת. בדיון שהתקיים ניתן היה לשמוע נשמעו דעות לכאן ולכאן, ויכול להיות שהשופטים בכלל יאשרו את המינוי של דרעי. גם אם הם יפסלו את המינוי יש משמעות לנימוק ההחלטה - אם בגין עילת הסבירות, מהר מאוד אפשר יהיה לבטל אותה ולהחזיר את דרעי להיות שר.
אבל קיימות עוד עילות לפסילה: למשל, אפשר לדחות את החלת החוק באופן כזה שהוא ייכנס לתוקף רק בכנסת הבאה, כדי שהוא לא יהיה פרסונלי. השופטים יכולים גם להורות לדרעי להגיש בקשה ליו"ר ועדת הבחירות ולדון בשאלת הקלון.
עילה נוספת לפסילה יכולה להיות טענת ההשתק השיפוטי השמרנית, לפיה אם דרעי אמר משהו בהליך משפטי אחד הוא לא יכול להגיד משהו אחר בהליך משפטי אחר. כלומר, אם בית משפט השלום קיבל את הסדר הטיעון בעניינו בהנחה שהוא עוזב את המערכת הפוליטית, הוא אינו יכול לטעון שמותר לו להישאר בה בערכאה אחרת עורך דינו כבר אמר על זה בדיון בבג"ץ שזו הייתה "אי הבנה מצערת".
השופטים שטיין ומינץ, הנחשבים לשמרנים, התעכבו על זה שדרעי לא תיקן את נשיא בית משפט השלום ונתן לו להבין שידו לא תיגע יותר בקופה הציבורית. אם הפסיקה תהיה בעילה השמרנית ביותר - קשה לראות דרך שבה דרעי ישוב להיות שר.
אם יחליטו השופטים על פסילתו של דרעי מלכהן כשר, מדובר באירוע פוליטי משמעותי בשל היותו יושב ראש של המפלגה השנייה בגודלה בממשלה. הקואליציה לא מוכנה לוותר על כהונתו ועל כן קיימת האפשרות כי דרעי ימונה להיות ראש הממשלה החליפי.