הסכם שלום נוסף בדרך: שר החוץ אלי כהן קיים היום (חמישי) ביקור מדיני בח'רטום בירת סודן, שם סיכם עם הגנרל עבד אל-פתח אל בורהאן לחתום על הסכם שלום עוד השנה. בפגישה, שני הצדדים שוחחו על נוסח ההסכם – בתמיכת הממשל האמריקני. טקס החתימה צפוי להתקיים בעוד כמה חודשים, לאחר העברת השלטון בסודן לממשלה אזרחית, שתוקם במסגרת תהליך המעבר המתנהל במדינה. הסכם השלום בין הצדדים יסיים 75 שנות עוינות בין המדינות.
שר החוץ כהן הציג בפני הסודנים את תוכנית סיוע של משרד החוץ שתתמקד בפרויקטים ובבניית יכולות בתחומי סיוע הומניטרי, טיהור מים ורפואה ציבורית. הפעם האחרונה שבה שר ישראלי ביקר בסודן הייתה לפני כשנתיים, בינואר 2021, גם אז היה זה אלי כהן שכיהן כשר המודיעין.
בנוסף לנשיא מועצת המעבר הגנרל עבד אל-פתח אל בורהאן, בפגישה עם כהן נכחו גם הצמרת המדינית במדינה. סודן תהיה המדינה הרביעית שתחתום על הסכם לכינון היחסים הדיפלומטיים עם ישראל כחלק מ"הסכמי אברהם", לאחר איחוד האמירויות, בחריין ומרוקו.
"הביקור היום בסודן מניח את היסודות להסכם שלום היסטורי עם מדינה ערבית ומוסלמית אסטרטגית", מסר שר החוץ אלי כהן. "הסכם השלום בין ישראל לסודן יקדם את היציבות האזורית ויתרום לביטחון הלאומי של מדינת ישראל. חתימת הסכם השלום תפתח פתח לכינון יחסים עם מדינות נוספות ביבשת אפריקה וחיזוק הקשרים הקיימים עם מדינות היבשת".
"הקשר של מדינות אפריקה עם ישראל הוא אינטרס משותף לנו ולמדינות היבשת", הוסיף. "ישראל היא שותפה משמעותית, זה שנים רבות, בתהליכי הפיתוח במדינות אלו ובהתמודדות עם השלכות שינויי האקלים והאתגרים הכלכליים באפריקה. אנחנו בונים עם הסודנים מציאות חדשה בה שלושת הלאווים, יהפכו לשלושת הכנים: כן למשא ומתן בין ישראל לסודן, כן להכרה בישראל וכן לשלום בין המדינות ובין העמים".
בהודעה שיצאה מלשכתו של שליט סודן אחרי הפגישה נמסר: "השיחות עסקו בדרכים לחיזוק שיתוף הפעולה בין ישראל לסודן בתחומי החקלאות, האנרגיה, הבריאות, המים, החינוך ובנושאי ביטחון וצבא. הצד הסודני עודד את ישראל להשיג יציבות עם העם הפלסטיני".
משלחת משרד החוץ לבירה הסודנית כללה את מנכ"ל משרד החוץ רונן לוי, סמנכ"ל אפריקה במשרד החוץ שרון בר-לי, ראשת מש"ב (סוכנות הסיוע הלאומית של ישראל, במשרד החוץ) עינת שלאין והיועץ המשפטי של משרד החוץ ד"ר טל בקר.
סודן, ששוכנת במיקום אסטרטגי לחופי הים האדום, היא המדינה השלישית בגודלה באפריקה (בשטח של 1.8 מיליון קמ״ר), ואוכלוסייתה מונה כ-47 מיליון תושבים. סודן לחמה בעבר לצד מדינות ערב במלחמת העצמאות ובמלחמת ששת הימים, סייעה בהעברת נשק לחמאס ובה נערכה ועידת ח'רטום של הליגה הערבית שקבעה את שלושת הלאווים: לא להכרה בישראל, לא למשא ומתן עם ישראל ולא לשלום עם ישראל.
בטרם חזרתו לתפקיד ראש הממשלה, נתניהו התראיין וושינגטון אקזמינר, והציב מטרה נוספת - הסכם שלום עם סעודיה. "אני מאמין שנוכל להגיע לשלום גם עם מדינות אחרות אם נעשה זאת", אמר נתניהו. לדבריו, הסכם שלום רשמי עם הסעודים "ירחיב את מעגל השלום מעבר לחלומות הפרועים ביותר שלנו".
"הצעד הבא יהיה קפיצת מדרגה יוצאת דופן, כי היא תסיים למעשה את הסכסוך הישראלי-ערבי, לא את הסכסוך הישראלי-פלסטיני אלא את הסכסוך הישראלי-ערבי, וזה כמובן שלום עם סעודיה", אמר. "אני מאמין שנוכל להשיג שלום גם עם מדינות אחרות אם נעשה זאת. זה תלוי בסעודים. זו החלטה שלהם. אבל אני חושב שזו אחת המטרות שאני רואה".